Máte rádi pikantní pochoutky, které vás příjemně překvapí? Pak tahle marinovaná mrkev s křenem je přesně to, co vám zachutná. Křupavá, lehce opečená mrkev v kombinaci s ostrostí křenu a jemnou sladkostí medu vytváří doslova dokonalý salát jen tak na vidličku nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
Pamatujete si, jak babička vždycky říkala, že křen je nejlepší lék na všechno? No, měla pravdu! Tahle kombinace mrkve a křenu není jen tak ledajaká novinka, má kořeny hluboko v tradiční středoevropské kuchyni. Naši předkové věděli, že křen dokáže podpořit trávení. Dneska tento recept zažívá svůj návrat, protože perfektně zapadá do moderního trendu zdravého stravování.
Věděli jste, že křen obsahuje více vitamínu C než citron? Tato nenápadná kořenová zelenina je skutečnou přírodní lékárnou. Jeho ostrost způsobují hořčičné oleje, které se uvolňují při strouhání – proto vám při jeho přípravě často tečou slzy! Zajímavostí je, že čím déle křen strouháte, tím ostřejší bude. V kombinaci s mrkví, která je plná beta-karotenu, vytváříte nejen chuťově výjimečnou, ale i výživově nabitou bombu.
Počet porcí: 2
Délka přípravy: 20 minut (+ 60 minut marinování)
Sladkokyselý zelný salát s mrkví je křupavý a zdravý. Tento salát z hlávkového zelí si snad každý rád dopřeje jako přílohu nebo oblohu k obědu.
Křen s jablky neboli vejmrda je naprosto výtečné ochucovadlo mnoha pokrmů, především se pak hodí k masu a zabijačkovým specialitám. Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu, nezavařená varianta je dost ostrá.
Největší fígl tohoto receptu spočívá v tom, jak nakrájíte mrkev – rozhodně nepoužívejte jemné struhadlo! Tlustší proužky nebo plátky si zachovají křupavost a lépe vstřebají marinádu. Pokud máte rádi extra ostrost, přidejte do marinády špetku chilli vloček nebo pár kapek tabasca. Pro ještě intenzivnější chuť můžete mrkev před pečením lehce pokapat sójovou omáčkou.
A tady je můj tajný tip: Zkuste přidat lžičku celozrnné hořčice do marinády – dodá salátu úžasnou hloubku chuti.
Marinovaná mrkev vydrží v lednici až týden a chutná čím dál lépe, takže klidně udělejte dvojitou dávku. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, do burgerů nebo jako zdravá svačinka do práce.
Zdroj: Kupi.cz, , Sopiha Michalčíková, medicina.cz