Máslo, ghí nebo rostlinný tuk? Poradíme, co si dát při hubnutí, a přidáme i alternativy pečiva

Chléb namazaný máslem New Africa / Shutterstock.com

Není tuk jako tuk. Každý má jiné nutriční hodnoty i jinak vysoký obsah kalorií. Konkrétně nás tentokrát zajímá porovnání klasického másla s přepuštěným máslem ghí a margarínem. Zásadní rozdíl je v tom, že máslo a ghí jsou živočišného původu, zatímco margarín vzniká ztužením rostlinných tuků. Co je ale nejlepší variantou při hubnutí? A jak je to s dietními alternativami pečiva?

Přečtěte si také

Jak bojovat s vypadáváním vlasů? Co jíst a co (po)užívat?

Od každého trochu

Klasické a přepuštěné máslo neboli ghí sice mají stejný základ, ale obsahem kalorií se mírně liší. Ghí se vyrábí, odstraněním vody a pevných částic, a je proto bohatší na tuky. Naproti tomu v másle najdeme jen zhruba 80 procent tuku a zbytek tvoří další složky včetně mléčné bílkoviny nebo mléčného cukru.

Ghí proto více vyhovuje alergikům a zároveň je lepší pro tepelnou úpravu pokrmů. Kalorií má ale nepatrně víc, při redukční dietě ho tedy odborníci příliš nedoporučují a přiklánějí se k používání kvalitních rostlinných olejů, například olivového, který má navíc i vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin, které prokazatelně prospívají zdraví.

Ghee ve sklenici a vedle lžíce s toastem Cacio Murilo / Shutterstock.com

V případě konzumace za studena se pak budeme rozhodovat především mezi máslem a margarínem, který má ve stejném množství až o polovinu méně kalorií a navíc neobsahuje cholesterol. Obecně je tedy považován za dietnější. V malé míře ale máslo podle expertů nijak neškodí, pokud se nevylučuje s vaším zdravotním omezením. Ani margaríny navíc nejsou bez chyby, protože v nich najdeme takzvané trans nenasycené mastné kyseliny, které mohou lidskému organismu škodit.

Chleba z vajec nebo luštěnin

Dále je při redukční dietě vhodné omezit klasické pšeničné pečivo a nahradit ho celožitným kváskovým chlebem, semínkovými krekry nebo kukuřičnými tortillami. Na večer je pak ideální chleba se zvýšeným obsahem bílkovin a nižším počtem sacharidů. Výživoví poradci se ale přiklánějí i k alternativám, které v obchodě nenajdete, jako jsou luštěninové placky či oopsie chléb z vajec a tvarohu, případně smetanového sýra. Dobrou zprávou ale je, že jejich příprava není nijak náročná.

Treska s citronovým máslem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Treska s citronovým máslem

Treska s citronovým máslem je rychlá a zdravá pochoutka, která se hodí do vyváženého jídelníčku. Rybu byste si měli dopřát alespoň dvakrát týdně. Tento bleskový recept si dozajista oblíbíte a budete ho dělat pořád dokola.

Treska s citronovým máslem
Přepuštěné máslo ghí
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Přepuštěné máslo ghí

Přepuštěné máslo ghí znaly už i naše praprababičky, které ho běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj malinko pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho uvedli na trh jako hotový výrobek. Ghí je přepuštěné máslo, které vznikne převařením. Tuk se oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Je vhodné i pro lidi s alergií na mléčné výrobky. Příprava ghí je snadná a rychlá. Pojďte si ho s námi vyzkoušet.

Přepuštěné máslo ghí

Jde to i bez pečiva

A jestli chcete pečivo vynechat úplně, můžete si jednoduše nakrájet zeleninu, například mrkev, papriku, okurku nebo například řapíkatý celer, které skvěle chutnají k různým pomazánkám včetně hummusu. Stejně tak se dají namazat tvarohem nebo namáčet do dipu ze zakysané smetany. Místo pšeničných tortill pak poslouží listy salátu, ze kterých můžete stejně jednoduše udělat wrap a naplnit ho libovým drůbežím masem a zeleninou.

Zdroj: Kupi, Český rozhlas, Flowee