Tipy, jak se stát hvězdou grilování! Neotvírejte zbytečně často gril a špejle na špíz namočte přes noc do vody

Gril v popředí, lidé v pozadí New Africa / Shutterstock.com

Grilování s rodinou a přáteli je skvělý způsob, jak si užít krásné počasí a pochutnat si na čerstvě připravených dobrotách. Aby se vaše grilovačka vydařila na jedničku, je dobré se vyvarovat nejčastějších chyb, které mohou pokazit chuť jídla nebo zkazit celkový zážitek. Zde je 13 tipů, jak se stát mistrem grilování a vyvarovat se nejčastějších chyb.

Přečtěte si také

Francouzské sýry obsahovaly nebezpečnou bakterii yersinia, inspekce stáhla i matjesový salát a klobásy

1) Důkladná příprava

Nachystejte si vše potřebné předem – maso a zeleninu naložte do marinády, připravte salát, nakrájejte chléb a připravte grilovací náčiní. Zapojte i ostatní, ať se nikdo nenudí.

2) Správná teplota grilu

Nechte gril dostatečně rozehřát, ideálně 15 až 20 minut. Příliš nízká nebo vysoká teplota může zkazit chuť jídla. Teplotu můžete odhadnout i rukou nad grilem.

Grilování s ohněm Peera_stockfoto / Shutterstock.com

3) Pozor na plameny

Občasné vzplanutí ohně je normální, ale pokud je plamenů mnoho, postříkejte gril trochou vody. Tučná jídla raději grilujte na tácku.

4) Šťavnaté maso a křupavá zelenina

Používejte teploměr na grilování, abyste se ujistili, že je maso dostatečně propečené, ale stále šťavnaté.

5) Grilovací tácky proti propadávání

Na grilování menších kousků, tenkých plátků nebo potravin, které mohou roztéct, používejte grilovací tácky.

6) Namočte špejle

Aby se špízy nepřipekly ke špejli, namočte špejle předem do vody, ideálně přes noc. Alternativou jsou grilovací jehly.

7) Využijte gril naplno

Zatímco se na roštu griluje maso, můžete na uhlí grilovat zeleninu nebo brambory zabalené v alobalu.

Kuřecí křidélka na grilu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí křidélka na grilu

Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.

Kuřecí křidélka na grilu
Humus s grilovaným sýrem halloumi
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Humus s grilovaným sýrem halloumi

Hummus s grilovaným sýrem halloumi je výtečná kombinace chutí. Už jste někdy jedli sýr halloumi? Tento polotvrdý, tučný sýr je ideální na grilování a opékání, protože se nerozteče. Hummus jako příloha je k sýru ta správná volba.

Humus s grilovaným sýrem halloumi

8) Správně namažte grilovací mřížku

Mřížku lehce potřete kouskem slaniny, tukem z masa nebo trochou kvalitního oleje. Příliš mnoho tuku bude kouřit.

9) Nezapomínejte na vegetariány

Připravte i nějaké chutné vegetariánské recepty na gril, které ale jistě ocení i milovníci masa.

10) Neotvírejte gril zbytečně často

Při každém otevření grilu uniká teplo a prodlužuje se doba grilování.

Lidé si dělají piknik a grilují loreanto / Shutterstock.com

11) Nepíchejte do masa vidličkou

Použijte raději digitální teploměr na vaření, abyste zbytečně nevypouštěli šťávu z masa.

12) Nechte maso po grilování odpočinout

Dopřejte hotovému masu 5 minut pod alobalem, chutě se krásně spojí.

13) Nezapomeňte vyčistit gril

Čištění teplého grilu je snazší a připravíte ho tak na příští grilovačku.

S těmito tipy se vaše letní grilování stane nezapomenutelným zážitkem plným skvělého jídla a spokojených hostů. Užijte si grilovací sezónu naplno a nezapomeňte prolistovat akční letáky, jsou plné slev nejen na grilovací párty.

Zdroj: Kupi, Reader‘s Digest