Perkarbonát sodný je levným hitem pro čištění. Odstraní skvrny, vybělí prádlo, vyčistí špínu a dezinfikuje

Nádoba s perkarbonátem sodným, lžička a špinavá pánev EndwiaSS/Shutterstock.com

Existuje řada prostředků s všestranným využitím, některé jsou známé více, jiné zase méně. Jedním z nenápadných zázraků je perkarbonát sodný. Jeho využití je natolik pestré, že by s ním zajisté dokázali alchymisté ohromit i Rudolfa II. Tento zázrak ale nevznikl v alchymistické dílně, nýbrž v laboratoři, a to v 19. století. I když tu je s námi už pěknou řádku let, díky hledání alternativ za chemické prostředky se z něho stal v současné době hit, který dobývá i české domácnosti. Co je zač, kde ho koupíte a na co všechno ho můžete využít?

Přečtěte si také

Pozor na skryté hrozby v supermarketech: 8 potravin, které nejsou tak zdravé, jak se tváří

Co se skrývá za klopotným názvem?

Pokud vám nejde perkarbonát sodný přes ústa, možná si ho lépe zapamatujete pod lidovějším názvem perkarbonát. Je to chemická sloučenina s chemickým vzorcem Na2CO3·1.5H2O2. Podobně jako jedlá soda i perkarbonát má podobu krystalického bílého prášku, který je dobře rozpustný ve vodě. Má schopnost uvolňovat kyslík při rozpouštění ve vodě, což jej činí účinným bělicím prostředkem pro prádlo a další účely čištění.

Může být také použit jako dezinfekční prostředek díky svým vlastnostem odstraňování skvrn a bakterií. V domácnostech se perkarbonát sodný často používá jako náhrada za bělicí prášky obsahující chlornan sodný, což může být přínosné zejména pro ty, kteří mají citlivou pokožku nebo jsou alergičtí na chlor. Jeho použití je velmi široké a stále více lidí ho považuje za nezbytné vybavení domácnosti.

Perkarbonát sodný v Petriho misce RHJPhtotos/Shutterstock.com

Jak vzniká?

Získává se reakcí uhličitanu sodného s peroxidem vodíku, které lze dosáhnout suchým, sprejovým a mokrým procesem.

  • Suchý způsob zahrnuje rozprašování vodného roztoku peroxidu vodíku na pevný uhličitan sodný. Reakcí pevná látka – kapalina se získá perkarbonát sodný.
  • V procesu rozprašování se vytváří procesem ve fluidním loži. Roztoky peroxidu vodíku a uhličitanu sodného se stříkají do sušicí komory, aby se dehydratovaly.
  • Mokrý proces tvoří perkarbonát sodný krystalizací. Konečný produkt se objevuje ve formě bílého, práškového nebo granulovaného pevného oxidačního činidla.

Jak a proč ho používat?

Jeho používání má mnoho výhod, včetně snadného skladování a cenové dostupnosti. 1 kilogram perkarbonátu snadno pořídíte do 100 korun, nejlépe v drogeriích a na internetu. Vzhledem k tomu, že jde o prášek, lze jej snadno použít samostatně k odstranění skvrn a špíny nebo z něj vytvořit pastu nebo roztok pro jiné úkoly. Je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než jiné alternativy. Existují různé způsoby jeho použití, níže si je představíme.

Odstraňování skvrn z prádla

Díky bělicímu účinku jej lze použít jako odstraňovač skvrn a urychlovač praní. Kyslíkové bělidlo je již obsaženo v mnoha komerčních odstraňovačích skvrn, ale můžete jej použít i jednoduchým přidáním do prádla. Jelikož je i samotným aktivátorem, není závislý na přidání dalšího aktivačního prášku, jako je TAED (tetraacetylethylendiamin).

  • Pokud potřebujete prádlo zesvětlit nebo odstranit lehké skvrny, použijte perkarbonát. Jednoduše přidejte 2 polévkové lžíce do dávkovače pračky spolu s běžným pracím prostředkem a spusťte cyklus jako obvykle.
  • Pro silné odbarvení přidejte další 2 polévkové lžíce. Perkarbonát funguje dobře na většinu materiálů, ale neměl by se používat na jemné tkaniny, jako je hedvábí nebo vlna.
Špinavá utěrka a perkarbonát sodný EndwiaSS/Shutterstock.com

Použití v koupelně

Úklid koupelen a toalet patří k náročným pracím, ale perkarbonát vám je usnadní.

  1. Pokud potřebujete vyčistit a dezinfikovat toaletu nebo vanu, smíchejte 2 polévkové lžíce perkarbonátu s 500 ml horké vody a míchejte, dokud se perkarbonát sodný zcela nerozpustí.
  2. Nalijte roztok do záchodu/vany a před spláchnutím jej nechte alespoň 30–60 minut odstát.
  3. U silných skvrn nechte chemikálii přes noc a před opláchnutím vykartáčujte.

Použití v kuchyni

Stejně jako v koupelně lze perkarbonát použít pro různé úklidové práce v kuchyni. Čistí, dezinfikuje a deodorizuje, takže je ideální alternativou ke standardním chemikáliím.

  • K čištění prkének a pracovních desek lze použít pastu z perkarbonátu.
  • Rozprašovače s perkarbonátem sodným lze použít k čištění ledniček, mrazniček, a dokonce i kuchyňských odpadkových košů.
  • Nádobí namočte do misky s teplou vodou a 1 lžící perkarbonátu.
  • Pokud váš dřez nebo odpad začne zapáchat nebo už jen nevypadá čistě, zašpuntujte ho a nasypte na něj několik lžic perkarbonátu. Přidejte horkou vodu a otřete roztok ze stran a dna dřezu. Nechte roztok několik minut působit, sejměte zátku a opláchněte dřez.
  • Pokud chcete vyčistit podlahu, rozpusťte 50 g perkarbonátu v kbelíku s horkou vodou a podlahu vytřete jako obvykle.

Na terasy a verandy

Je rovněž neuvěřitelně účinný při zabíjení bakterií a plísní, což z něj činí vynikající čistič teras, verand a dalších náchylných ploch. Dokáže snadno bojovat s mechem a nečistotami.

  1. K přípravě roztoku nejprve rozpusťte perkarbonát ve vroucí vodě.
  2. Jakmile se rozpustí, naneste jej na povrch mopem nebo hadříkem a nechte působit 30 až 60 minut.
  3. Po uplynutí této doby povrch důkladně vydrhněte tvrdým kartáčem a odstraňte všechny zbytky hadicí.

Bělení zubů

Potřebujete vybělit zuby? Přidejte malé množství perkarbonátu sodného do pasty na zuby a použijte ji jako běžnou zubní pastu. Tento postup ale může poškodit zubní sklovinu, zejména při pravidelném používání.

Perkarbonát je ekologickým a snadno dostupným prostředkem pro každého. Pokud oslovil i vás, můžete si ho levně pořídit a třeba se stane i vaším pomocníkem.

Zdroje: Echemi, STTP group, Branch Basics, Chemistry Store