Co se stane, když přestanete pít kávu a jak překonat abstinenční příznaky?

Muž odmítá šálek kávy Andrey_Popov / Shutterstock.com

Pro někoho životabudič, pro jiné pochoutka či obojí. Káva se stala pro mnoho lidí nezbytnou součástí rutiny, a i když si bez ní někteří nedovedou život představit, jde to, a dokonce její absence přináší množství výhod. Často se mluví o výhodách pití kávy, méně už o jejích negativních účincích, kterých je bohužel celá řada. Ať už se chcete odnaučit pít kávu kvůli citlivosti na kofein, zdravotním nebo třeba finančním důvodům, představíme si, jaké výhody může její vysazení pro vaše tělo znamenat.

Přečtěte si také

Zelená žabka, skákající králík i varovná želva: Co znamenají loga na potravinách a kosmetice?

Problematický kofein

Káva je plná celé řady sloučenin, které jsou neškodné, a dokonce prospěšné. Je zde ale také kofein, nejznámější stimulant, který je důvodem, proč se mnoho lidí snaží s kávou přestat. I když není káva jediným zdrojem kofeinu, patří mezi nejčastější. Kofein se v těle dobře vstřebává a krátkodobé účinky se obvykle projeví mezi 5 a 30 minutami po požití.

Tyto účinky mohou zahrnovat zrychlené dýchání a srdeční frekvenci a zvýšenou duševní bdělost a fyzickou energii. V závislosti na jednotlivci mohou tyto účinky trvat až 12 hodin. U většiny lidí není problémem pití kávy, ale její nadměrné pití, doporučený denní příjem kofeinu je 400 mg, což jsou zhruba dvě espressa. Problémy nejčastěji nastávají, když se toto množství překročí.

Šálek kávy zalepený páskou soi7studio/Shutterstock.com

Jak se vysazení kávy projeví?

Méně úzkosti: Pokud cítíte v poslední době stále větší úzkost, na vině může být příliš mnoho kofeinu. Může způsobit zvýšení úzkosti, nervozity, bušení srdce, a dokonce i záchvaty paniky. Ti, kteří jsou již náchylní ke stresu a úzkosti, mohou zjistit, že kofein jejich příznaky mnohem zhoršuje. Vyšší příjem kofeinu byl navíc spojen se zvýšeným rizikem deprese u dospívajících.

Lepší spánek: Studie ukazují, že denní příjem kávy může změnit váš spánkový cyklus, což způsobuje neklidný spánek a denní ospalost. To může platit zejména v případě, že konzumujete kofein méně než šest hodin před spaním. Vysazení kofeinu může zlepšit kvalitu spánku a zajistit i rychlejší usínání.

Efektivnější vstřebávání živin: Pokud nepijete kofein, vaše tělo může absorbovat některé živiny lépe. Taniny obsažené v kofeinu mohou případně inhibovat část vstřebávání vápníku, železa a vitamínů skupiny B. To může platit zejména pro ty, kteří mají velmi vysoký příjem kofeinu, nevyváženou stravu nebo vyšší věk.

Zdravější a bělejší zuby: Jak káva, tak i čaj mohou zabarvovat zuby. To je způsobeno vysokým obsahem tříslovin v těchto nápojích, které způsobují nahromadění a změnu barvy zubní skloviny. Kyselost kofeinových nápojů může také vést k opotřebení a rozkladu skloviny.

Vyvážené hormony pro ženy: Absence kofeinu může být obzvláště prospěšná pro ženy. Nápoje s kofeinem mohou měnit hladiny estrogenu. Studie z roku 2012 zjistila, že pití 200 miligramů kofeinu a více zvýšilo hladinu estrogenu u asijských a černých žen, zatímco bílé ženy měly hladinu estrogenu o něco nižší. Změna hladiny estrogenu může být zvláště znepokojivá, pokud máte zvýšené riziko onemocnění, jako je endometrióza, rakovina prsu a rakovina vaječníků. Zatímco kofein není přímo spojen s těmito stavy, vysoké hladiny estrogenu jsou spojeny s příčinami.

Nižší krevní tlak: Absence kofeinu může být dobrá pro váš krevní tlak. Kofein zvyšuje hladinu krevního tlaku díky stimulačnímu účinku, který má na nervový systém. Vysoký příjem kofeinu je také spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Vyvážená chemie mozku: Kofein má velký vliv na náladu. Zajisté už jste někdy slyšeli tuto větu: „Nemluv se mnou, dokud si nevypiju kávu.“ Kofein může měnit chemii mozku podobným způsobem jako kokain a výzkumníci se shodují, že kofein splňuje některá kritéria používaná k měření drogové závislosti.

Méně bolestí hlavy: Odvykání kofeinu je nepříjemné. Jedním z nejčastějších vedlejších účinků abstinenčních příznaků kofeinu jsou bolesti hlavy. Mezi další patří mozková mlha, únava, potíže se soustředěním a podrážděnost. Příjem kofeinu je velkým rizikovým faktorem pro rozvoj chronických každodenních bolestí hlavy.

Lepší zažívání: Příjem kofeinu může přinést nepříjemné zažívací problémy. Káva vytváří projímavý účinek, který stimuluje střeva. Konzumace obzvláště velkého množství kávy může způsobit průjem nebo řídkou stolici. Kromě toho mohou nápoje s kofeinem hrát roli při rozvoji gastroezofageální refluxní choroby (GERD).

Méně známek stárnutí: Pokud máte obavy ze stárnutí, můžete mít prospěch z toho, že nebudete konzumovat kofein. Kofein narušuje tvorbu kolagenu tím, že snižuje syntézu kolagenu v lidské kůži. Jelikož má kolagen přímý účinek na kůži, tělo a nehty, absence kávy pro vás může znamenat méně vrásek.

Jak vyřešit abstinenční příznaky?

Pokud pijete kávu pravidelně, její úplné vysazení se může projevit abstinenčními příznaky. Ty obvykle vymizí po třech až čtyřech dnech. Nejlepší je pomalu snižovat příjem kofeinu a kávy. Lékař Mark Hyman uvedl na portálu Gaiam užitečné tipy, jak se s abstinencí vypořádat:

  • Ujistěte se, že pijete alespoň šest až osm sklenic filtrované vody denně. Místo ranní kávy pijte trochu teplé vody s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
  • Pokud se po vynechání kávy cítíte unavení, dopřejte si více času na spánek.
  • Užijte 1 000 mg pufrovaného vitamínu C se snídaní a večeří.
  • Ujistěte se, že denně cvičíte, abyste se vyhnuli únavě. Pomůže i prostá půlhodinová chůze.
  • Někteří lidé spoléhají na to, že jídlo nahradí kávou. Když máte hlad, ujistěte se, že se najíte, abyste nenechali klesnout hladinu cukru v krvi. Dejte si odpoledne nějaké bílkoviny, jako je hrst ořechů nebo semínek, mandle, pekanové ořechy, vlašské ořechy nebo dýňová semínka, vařené fazole nebo kousek ryby.
  • Pokud jste podráždění nebo máte problémy se spánkem, vezměte si před spaním kombinaci citrátu vápenatého 500 mg a citrátu hořečnatého 250 mg.
  • Pijte jeden až tři šálky zeleného čaje denně. Malé množství kofeinu neublíží a navíc do sebe dostanete porci antioxidantů.
  • Dělejte si během dne při různých činnostech pauzy. Odvykání může být stresující, ale meditace a další podobné aktivity mohou pomoci uklidnit přestimulovaný a stresovaný systém a zároveň posílit imunitní systém.
  • Zvažte kompletní eliminační program a vyhněte se všem rafinovaným cukrům, moukám, kofeinu, alkoholu, mléčným výrobkům, lepku a jakékoli jiné návykové látce. Tím, že některé spouštěče zůstanou ve stravě, tělo zůstane v začarovaném kruhu chutě a návykového chování. Resetujte svou biologii odstraněním všech těchto dietních spouštěčů zánětu a únavy.
Šťastná žena se protahuje za pracovním stolem DimaBerlin/Shutterstock.com

Když nyní víte, jaké výhody může vysazení kávy přinést, možná pro vás bude odloučení od tohoto nápoje mnohem jednodušší. Vyhýbat byste se měli pochopitelně i dalším produktům, které kofein obsahují, od energetických nápojů až po žvýkačky, tyčinky nebo bonbóny pro povzbuzení. Pokud jste s kávou nerozluční parťáci a chcete omezit kofein, vyzkoušejte například kávu bez kofeinu.

Zdroje: NIB, Healthline, Webmd, 43factory, Gaiam, National Library of Medicine, betterhealth, JADA, The American Journal of CLINIC NUTRITION, Endometriosis News, Oregon State University, Neurologie, Cambridge University Press