Ikonický zelný salát s majonézou: Výborný recept na domácí Coleslaw, který budete zbožňovat

Salát Coleslaw, servírovaný v bílé míse, ozdobený snítkou kopru Esin Deniz / Shutterstock.com

Kdo by neznal Coleslaw? Možná vás překvapí, že se nejedná o původní americký recept. Máme ho spojený hlavně s letní grilovačkou, protože je to skvělá příloha k masu. Populární zelný salát s kořenovou zeleninou a se zálivkou z majonézy je oblíbený po celém světe a najdete na něj nejrůznější recepty. My pro vás máme vynikající a rychlý recept na Coleslaw, který jsme sami vyzkoušeli. Tak si ho zkuste připravit třeba k první jarní grilovačce!

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Kde se vzal Coleslaw?

Zelné saláty připravovali lidé už ve starověkém Římě. Kromě zelí do něj dávali ocet, vejce a různé druhy koření. Recept na tohoto předchůdce Coleslawu je dokonce zaznamenán i v kuchařce římského gurmána Marca Gavia Apicia a pochází z 1. století.

Přímý předchůdce salátu Coleslaw vznikl v Nizozemí. V Holandsku se připravoval zelný salát s názvem koo sla, do kterého se kromě zelí přidával ještě ocet a rozpuštěné máslo. Holanďané patřili mezi první evropské kolonizátory Ameriky a tak není divu, že si tento recept v 17. století vzali s sebou i do zámoří.

Dnešní název Coleslaw vznikl v Americe v průběhu 19. století. Je odvozen od původního holandského slova koo sla, kdy „kol“ znamená zelí a „sla“ je salát. A kdy se do salátu začala přidávat majonéza? V průběhu 18. století, kdy dochází k objevení lahodné omáčky ze syrových vajíček.

Caesar salát
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Střední

Caesar salát

Křupavý Caesar salát je lahůdka z kuřecího masa, salátu a zálivky, ve kterém nesmí chybět ančovičky a dokřupava opečené krutonky.

Caesar salát
Sladkokyselý zelný salát s mrkví
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Sladkokyselý zelný salát s mrkví

Sladkokyselý zelný salát s mrkví je křupavý a zdravý. Tento salát z hlávkového zelí si snad každý rád dopřeje jako přílohu nebo oblohu k obědu.

Sladkokyselý zelný salát s mrkví

Salát Coleslaw – recept

Ingredience na 4 porce:

Salát:

  • 1 hlávka zelí
  • 1 větší mrkev
  • čtvrt celeru
  • 1 cibule
  • 1 lžíce soli

Zálivka:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička octa
  • 200 g majonézy
  • 3 lžíce cukru krupice
  • pepř mletý
Hlávkové zelí Pixel-Shot / Shutterstock.com

Postup:

  1. Bílé zelí nakrouhejte na tenké plátky a ještě příčně překrojte na asi centimetr velké kousky. Zasypejte přibližně jednou lžící soli. Promíchejte a asi 20–30 minut důkladně ručně mačkejte, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijte.
  2. Mrkev nastrouhejte nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájejte nadrobno. Vše důkladně promíchejte se zelím.
  3. Připravte si zálivku smícháním 2–3 lžic cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Zálivku se salátem pořádně promíchejte, dochuťte octem, pepřem a solí dle potřeby. Uložte salát Coleslaw do lednice odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promíchejte.

Zdroje: Kupi, Tasting Table, Mashed