„Med chutná sladce, ale stojí za ním dřina.“ Rozhovor s včelařem o ceně, kvalitě i falšování medu

Tekutý med BongrakArt / Shutterstock.com

Zapomeňte na rafinovaný cukr a objevte kouzlo medu. Nejenže je přirozeně sladší, a tedy ho spotřebujete méně, ale navíc v sobě ukrývá cenné látky, které běžný cukr postrádá. O tom, proč med není jen sladidlem, ale i příběhem péče, trpělivosti a ohroženého řemesla, jsme si povídali s vášnivým včelařem a majitelem včelařství, který zná svět včel dokonale.

Přečtěte si také

Do Olympie Brno se už nedostanete zadarmo. Patnáct korun za cestu lidi zvedlo ze sedaček

Med byl, je a bude vzácnou superpotravinou

Med – potravina, kterou lidstvo zná už tisíce let a která se prakticky nekazí. V dobách, kdy ještě neexistoval cukr, byl právě on vzácným zdrojem sladké chuti i energie. Dnes se k němu mnozí vrací nejen kvůli chuti, ale i zdravotním benefitům. Má nižší kalorickou hodnotu než cukr, ale větší sladivost, obsahuje vitamíny, enzymy i antioxidanty, a když víte, odkud pochází, může mít i skutečný příběh.

A právě za takovým příběhem jsme se vydali. Povídali jsme si s českým včelařem Josefem Kölblem z Včelařství Domovina, který nám přiblížil, proč je dnes kvalitní med vzácnost, co obnáší péče o včely a jak se med falšuje – a proč se mu vyplatí věnovat celý život. Protože jak říká on sám: „Včely jsou pro mě na prvním místě jako koníček.“

V čem je med unikátní a jaké má účinky na zdraví?

Jedna čajová lžička medu má energetickou hodnotu 17 kcal, jedna čajová lžička cukru zhruba 20 kcal. I přes nižší energetickou hodnotu má však med díky obsahu volné fruktózy mírně vyšší sladivost než cukr. Při udržení stejné sladivosti má tedy med lepší nutriční vlastnosti a přispívá nižší energetickou hodnotou než cukr. Jednoduše: med je sladší než cukr, takže ho při slazení můžete použít méně.

Je pravda, že jen na medu se dá nějakou dobu přežít?

To nevím, podle mě se dá přežít na hrůzách, oproti kterým je konzumace pouze medu jako mana nebeská, ale asi bych to nezkoušel. (smích)

Proč je medu v poslední době málo?

Záleží na tom, jak vyjde včelařská sezóna. Na to má vliv počasí a zdravotní kondice včelstev. Když všechno vyjde dobře, může být i dostatek medu. Poslední dobou tomu tak nebylo a poslední roky byly obzvláště náročné z pohledu zdravotní kondice včel.

Přírodní med ve sklenicích na dřevěném stole intifadha / Shutterstock.com

Je poměrně drahý. Co hraje roli v cenotvorbě?

Pokud máte na mysli naše produkty, tak ano. Jsme cenově výš, protože si vážíme práce, medu jako komodity i samotných včel. Snažíme se být ekonomicky funkční a k tomu potřebujeme adekvátní ceny. V Česku jsou zákazníci už od dob socialismu zvyklí na ceny medu, na kterých nelze ekonomicky fungování firmy (včelí farmy) stavět. Proto je české včelařství v krizi.

Med se poměrně pančuje. Jak se to dělá a jak ho poznat?

Ano, med se pančuje, protože celosvětová spotřeba převyšuje celosvětovou produkci medu. Falšovaný med se jen velmi obtížně pozná, ani zatím neexistuje akreditovaná metoda používaná v praxi. V jednoduchosti princip pančování v posledních letech spočívá v přidávání cizích amyláz společně se sirupy, které se v potravinářství používají. Nahradí tak přirozenou amylázu vyskytující se v medu a smícháním medu, sirupu a těchto amyláz vzniká směs, která na první pohled vypadá jako med, chutná jako med, ale není med.

Je náročné mít včelařství?

Jestli je náročné mít včely, nemohu zhodnotit, protože včely jsou pro mě na prvním místě jako koníček. Mám to v zálibě, proto ty strasti včelaření lépe snáším. Ale zdravotní kondice včel je často velký problém, se kterým bojujeme pomocí termosolárních úlů, což je vynález RNDr. Romana Linharta, který již bohužel zesnul.

Jaký je zájem o med a medové výrobky?

Zájem o med je značný. Je hodně zákazníků, kteří jdou pouze po ceně a kvalita je nezajímá. Těm se snažíme vysvětlovat, že touto cestou my nejdeme, povídáme si se zákazníky o medu, jak vzniká a jaké jsou jeho benefity.

Jaké má med využití kromě potravinářství?

Med se hojně využívá v kosmetice, ale zde mé pole působnosti není.

Zdroj: Josef Kölbl pro Kupi.cz