5 retro her našeho dětství. Vzpomenete si na všechny?

Děti skáčou na ulici panáka, který je namalovaný křídou Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Vzpomenete si někdy na to, jak jste jako malé dítě s partou kamarádu trávili celé dny venku? A jaké hry jste vlastně hráli? V dobách, kdy nudu nešlo zahnat mobilem ani počítačem, bylo nejpopulárnější například skákání přes gumu, přebíraná, vyvolávka nebo nejrůznější tleskačky. Připomeňte si s námi tyto retro hry, můžete je vyzkoušet se svými dětmi nebo vnoučaty.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Hry našeho dětství

Každý má dětství spojené s něčím jiným, většina z nás si ale vybaví hlavně ty pozitivní vzpomínky na čas strávený venku s kamarády. V té době jsme neměli žádné starosti a ani pojem o čase. Ať už to bylo na školním dvorku, v ulici za domem na klepači nebo na zahradě, dětské hry mají v paměti téměř všichni.

Připomeňme si některé z těchto klasik, které nás dokázaly zabavit celé dny, a přitom jsme k nim nepotřebovali zase tolik vybavení. Pokud byste si chtěli některou z nich zahrát i nyní, tak pro vás máme dobrou zprávu. Retro hry v poslední době zažívají znovuzrození a není problém k nim cokoliv dokoupit.

1. Skákání přes gumu

Klasika, kterou snad hrál každý. Tato hra představuje výzvu hlavně pro koordinaci a rychlost. Dvě děti mezi sebou napnou gumu, kterou si navlékly kolem kotníků. Třetí dítě uprostřed musí gumu přeskakovat a splnit určitou sestavu.

Prostřídají se všichni a ti, kteří zvládnou výzvu splnit, postoupí na další úroveň – guma se jednoduše zvedne na nohou výš. Vynalézavost dětí, kde sehnat vhodnou gumu, neznala mezí. Různě se sešívaly dohromady například gumy z tepláků, pyžama apod. Dnes si můžete koupit gumu v nejrůznějších barvách i s návodem.

Děti skáčou venku přes švihadlo FamVeld / Shutterstock.com

2. Cukr, káva, limonáda

Hra, u které nepotřebujete v podstatě nic. I když je velmi jednoduchá, tak dokáže děti zabavit na dlouhou dobu. Jeden hráč se ujme role vyvolávače a postaví se zády k ostatním, buď k zídce nebo kdekoliv do prostoru.

Ostatní se snaží dostat co nejblíže k němu, během toho, co on odříkává: „Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum!“ Kdo se pohne v momentě jeho otočení na konci říkanky, musí jít zpět na startovní čáru. Vyhrává ten, kdo se k vyvolávači dostane jako první.

3. Přebíraná

Přebíraná nebo taky jednoduše provázky. Pro tuto hru jsou potřeba pevné nervy, dobrá paměť a šikovné prsty. První hráč si omotá provázek kolem svých rukou a vytvoří tím počáteční obrazec. Druhý hráč má za úkol jej převzít a vytvořit odlišný obrazec. Střídají se figury „kolébka“, „dopis“, „voda“, „oko“ a další. Zakoupit provázky včetně návodu můžete na internetu.

4. Skákání panáka

Kdo by mohl zapomenout zrovna na tohle? Ještě dnes můžete sem tam potkat na chodníku obrys panáka. Na zem se nakreslí křídou panák s očíslovanými políčky a před něj čára. Hráč se postaví k čáře a hodí kamínek na první políčko, úkolem je následně proskákat celého panáka a po cestě zpátky vzít i kamínek. Takto pokračuje další hráč, který zase hodí kamínek na další políčko.

Důležité je, že v každém políčku smí být pouze jedna noha. Místo, kde je umístěn kamínek, se musí přeskočit. Existují různé varianty, vždy záleží na domluvě dětí.

Skupina dětí si hází s míčem MANDY GODBEHEAR / Shutterstock.com

5. Vyvolávka

Opět jednoduchá hra, ke které stačí najít doma míč. Děti se postaví kolem sebe, jedno z nich vyhodí míč do vzduchu a během toho říká: „Vyvolávám, vyvolávám…“ a přidá jméno některého z hráčů. Ten, jehož jméno zaznělo, se snaží co nejrychleji chytit míč. V případě, že je úspěšný, vyvolá dalšího. Pokud míč dopadne na zem, hráč k němu co nejrychleji běží. V momentě, kdy jej chytne, vykřikne: „Stop!“.

Hráč s míčem v ruce se přiblíží třemi kroky k zastaveným protihráčům a hází po některém z nich. Když se netrefí, tak si započte jeden bod a vyvolává. Pokud naopak hráče trefí, dále vyvolává zasažený a rovněž si přičítá jeden bod. V momentě, kdy kterýkoli hráč nasbírá tři trestné body, mu ostatní vymyslí novou přezdívku, na kterou musí slyšet během celé hry.

Zdroj: Kupi