Klasika s maďarskými kořeny: Recept na poctivý hospodský guláš

Hospodský guláš s 5 knedlíky, servírovaný na bílém talíři Julia Ahanova / Shutterstock.com

Kdo by neměl rád guláš? Oblíbené jídlo s maďarskými kořeny u nás zdomácnělo. Důkazem jsou i nejrůznější gulášfesty, na kterých tuhle dobrotu ochutnáte z více druhů masa. Klasikou je ovšem guláš z hovězího masa. A jak se říká, nejlepší guláš je z kližky! Proto jsme pro vás vybrali recept na pravý hospodský guláš, v němž hraje kližka hlavní roli. Tak si ho pojďte s námi uvařit!

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Guláš je tu s námi víc než 1 000 let

Za guláš vděčíme maďarským pastevcům, kteří si ho od 9. století brali s sebou na pastviny. Zásobu guláše si vždy připravili doma. Pastevecký guláš tvořilo na kousky nakrájené, pomalu dušené maso s cibulí, ke kterému se přidávala různá dochucovadla. Ale tím to nekončilo. Guláš se vařil tak dlouho, dokud se z něj neodpařily všechny tekutiny.

Pastevci ho potom ještě sušili na slunci a usušený ho balili do ovčích žaludků. Šlo tak doslova o jídlo sbalené na cesty. Když si chtěli dát pastevci guláš k jídlu, jen do něj přidali trochu vody. Jaká dochucovadla pastevci do guláše přidávali, ale přesně nevíme. Ovšem nepostradatelná paprika, bez které si dnes guláš neumíme přestavit, se do něj začala přidávat až v 18. století.

Buřtguláš
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Buřtguláš

Vyzkoušejte náš recept na bramborový guláš s uzeninou neboli buřtguláš, který je jednoduchý a rychlý. Uzenina v guláši dokonale nasákne koření, papriku a spolu s bramborami vytvoří perfektní tandem. Můžete si jej dopřát sami nebo pohostit své přátele.

Buřtguláš
Segedínský guláš
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Segedínský guláš

Segedínský guláš je klasika, která potěší všechny milovníky kysaného zelí. Skvěle chutná především s houskovým knedlíkem, ale podávat jej můžete také s čerstvým chlebem.

Segedínský guláš

Recepty na guláš ve starých českých kuchařkách

Guláš byl samozřejmě známý i hospodyním z dob dávno minulých. Receptů na guláš najdeme ve starých kuchařkách opravdu hodně. Nechybí samozřejmě ani v první moderní české kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1868. V Nové české kuchařce od Františky Hansgirgové z roku 1879 dokonce přímo najdeme recept na guláš na uherský způsob:

Vezmi k tomu 4 libry hovězího masa, nejlépe ze svíčky, rozkrájej na kousky čtverhranné, as prst silné, rozkrájej též na drobounko slaninu a cibulku, od obojí asi 2 plné lžíce; dej to všecko i s kusem másla na rendlík a nech to dusiti, až cibulka zčervená, častěji tím míchajíc. Přilej k tomu tolik vody aneb, možno-li, hovězí polívky, aby kryla maso, přidej potřebné soli, se špičku nože pepřiky a nech dusiti guláš, dobře přikrytý, až změkne, přilévajíc při tom podlé potřeby po troškách vody aneb polívky, aby se maso nepřichytlo.

Kousky hovězího masa na guláš Olesya_sh / Shutterstock.com

Hospodský guláš – recept

Ingredience:

  • 1 kg hovězí kližky
  • 2 lžíce rostlinného oleje (nebo sádla)
  • 500 g cibule
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • hladká mouka na zaprášení
  • voda na podlévání
  • worcesterová (nebo sójová) omáčka na dochucení
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
Srnčí guláš
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Srnčí guláš

Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Srnčí guláš
Fazolový guláš
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Fazolový guláš

Na guláš existují desítky, možná až stovky receptů. A každý z nás má svůj oblíbený recept. Jde o syté jídlo, které vám zaručeně dodá energii i pořádnou dávku proteinů. Vyzkoušejte tento recept na fazolový guláš s hovězím masem, který by klidně mohl posloužit také jako kotlíkový guláš, budete příjemně překvapeni.

Fazolový guláš

Postup:

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. V kastrolu rozpalte tuk a orestujte na něm cibuli do zlatohněda (měla by být trochu křupavá). Přidejte rajčatové pyré, mletou papriku a trochu podlijte.
  2. Nechte základ chvíli povařit a poté přidejte maso. Restujte, dokud se nezatáhne, osolte, podlijte a pod pokličkou duste asi 1,5 hodiny, dokud není maso téměř měkké. V případě potřeby podlévejte.
  3. Zhruba po uplynutí 1,5 hodiny sundejte z guláše pokličku a chvíli vařte, aby se šťáva trochu vydusila. Dochuťte solí, pepřem a worcesterovou omáčkou. Poté guláš zaprašte moukou, pořádně promíchejte a pod pokličkou na mírném ohni duste do úplného změknutí masa. V případě potřeby podlijte. Guláš podávejte s houskovým knedlíkem a odzdobte kolečky čerstvé cibule.

Zdroj: encyklopedie Britannica, Nová česká kuchařka Františky Hansgirgové, Prima FRESH