Tip na báječný oběd: Vynikající hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Hovězí líčka s bramborovou kaší a omáčkou, servírovaná na talíři hlphoto / Shutterstock.com

Hovězí líčka jsou skvělou volbou na sváteční oběd. Dříve byla opomíjená, protože jsou hodně šlachovitá. Ovšem pokud se správně připraví, jsou krásně měkká a šťavnatá. K hovězím líčkům neodmyslitelně patří kořenová zelenina a červené víno. To je prostě klasika. Tak si je pojďte uvařit tak, jak je dělá Zdeněk Pohlreich.

Přečtěte si také

V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

Hovězí líčka jsou znovu v módě

Hovězí líčka byla dříve opomíjeným kusem masa. Jelikož jde o žvýkací sval, jsou tak dost šlachovitá. V současnosti ale získávají líčka opět na popularitě. Po uvaření jsou krásně šťavnatá, jemná a skvěle se hodí třeba na sváteční oběd.

Nejideálnějším způsobem pro přípravu hovězích líček je pomalé vaření, ať už dušení nebo dlouhé pečení při nízké teplotě. Líčka se nejčastěji připravují na víně nebo na pivě. Nesmí chybět ani kořenová zelenina.

A jaké je základní pravidlo pro přípravu líček? Nic neuspěchat! Hovězí líčka potřebují svůj čas, a aby byla krásně měkká, vaří se klidně i více než 3 hodiny. Tak na to pamatujte. Jen tak budete s výsledkem spokojení.

Hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem

Hledáte lehkou variantu oběda, který zasytí? Zkuste si připravit šťavnaté hovězí kofty s orientální delikatesou – hummusem a lehkým salátkem. Během chvíle vykouzlíte oběd jako z luxusní restaurace.

Hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem
Consommé z hovězí oháňky
Čas přípravy: 8 hod Obtížnost: Střední

Consommé z hovězí oháňky

Consommé z hovězí oháňky je extra silný (dvojitý) vývar, který je králem všech vývarů. Klasický vývar z kostí je ještě navíc obohacený masem z oháňky a zeleninou. Příprava trvá dlouhé hodiny a consommé se tak řadí k typickým, pomalým, zimním pokrmům, na které se opravdu vyplatí počkat.

Consommé z hovězí oháňky

Hovězí líčka na víně – recept

Ingredience:

Syrová hovězí líčka na dřevěném prkénku zstock / Shutterstock.com

Postup:

  • Z hovězích líček nejdřív odstraňte velkou šlachu. Menší šlachy nevadí. Nakrájejte líčka na malé kousky. Osolte a opepřete je podle chuti.
  • Ve vyšší pánvi rozehřejte olej a máslo a orestujte v ní líčka ze všech stran, aby se maso krásně zatáhlo. Jakmile máte hotovo, dejte líčka do pekáče.
  • Mrkev a celer nakrájejte najemno a osmahněte je dozlatova na rozpáleném oleji. Přidejte cibuli, nakrájenou na proužky, a restujte tak dlouho, dokud cibule nezesklovatí. Poté zalijte červeným vínem a nechejte trochu vína vyvařit. Potom přilejte hovězí vývar a přiveďte k varu.
  • Jakmile dosáhne vývar se zeleninou bodu varu, zalejte s ním líčka v pekáči. Maso by mělo vykukovat přibližně z jedné třetiny. Pečte 3 hodiny v troubě vyhřáté na 140 °C.
  • Když je maso hotové, dejte ho stranou a omáčku přepasírujte přes cedník. Podle potřeby ji dochuťte. Podávejte s bramborovou kaší.

Zdroje: ireceptar.cz, gourmettraveller.com.au