Ajurvédský poklad jménem ašvaganda: S čím vám pomůže tato bylina?

Tobolky ašvagandy, vysypané z lahvičky Mateusz Feliksik / Shutterstock.com

Ašvaganda je bylina, známá už po staletí v ajurvédě. Zdravotní benefity mají mít především její plody a kořeny, díky kterým získala i svůj název, protože údajně připomínají vůni koně. V Evropě se dostává do povědomí až v posledních letech, a to i pod názvy indický ženšen nebo zimní třešeň. Zastánci na ni nedají dopustit zejména kvůli jejím účinkům na psychické zdraví a také na stav pleti a vlasů. Je opravdu tak účinná?

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Ašvaganda jako symbol věčného mládí

V ajurvédské medicíně jde o jednu z nejčastěji používaných bylin, kterou Indové považují za symbol věčného mládí, fyzického i psychického. A pravdou je, že i první západní studie potvrzují, že chrání nervový systém a zároveň má protizánětlivé účinky, což by mohlo znamenat velký pokrok při léčbě depresí a úzkosti, ale také diabetu, kožních onemocnění nebo epilepsie. Tato tvrzení ale bude nutné ještě potvrdit dalšími výzkumem.

Na co ašvaganda pomáhá?

Podle vědců může tato bylina fungovat jako podpůrný prostředek při problémech se stresem, úzkostmi nebo panickými atakami. Důvod je jednoduchý, ašvaganda snižuje koncentraci stresového hormonu kortizolu, a tak lidský organismus přirozeně zklidňuje. Zatím ale není jasné přesné dávkování a celkově bude potřeba více dat. Na druhou stranu může povzbuzovat k vyšším výkonům, protože její užívání údajně zlepšuje vytrvalost a celkovou kondici a také napomáhá rychlejší regeneraci. Zajímat tedy bude i sportovce.

Prášek a kapsle z kořene ašvagandy ve 2 miskách Eskymaks / Shutterstock

Dále je ašvaganda čím dál častěji spojovaná i s pozitivními účinky na funkci srdce a cév nebo s podpůrnou léčbou Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Zde jsou ale vědci úplně na začátku a na výsledky prvních studií na lidech se teprve čeká, stejně jako v případě rakoviny, kde se zatím řeší spíš úleva od příznaků než léčba primární choroby, ale už za pár let může být všechno jinak.

Jaké má benefity pro pleť a vlasy?

Ženy i muži jistě ocení také příznivé účinky ašvagandy na pleť. Spíše než v krémech ji ale doporučujeme hledat v doplňcích stravy, protože stav pokožky zlepšuje především její vnitřní užívání. Údajně upravuje hladinu hormonů v těle, zbavuje toxinů, pomáhá lépe zvládat stres nebo díky optimalizaci množství hormonu štěstí (serotoninu) zlepšuje náladu. A právě to se brzy projeví i rozjasněním a zpevněními pleti nebo hustšími a zářivějšími vlasy.

Podporuje plodnost u mužů?

Další studie pro změnu zkoumala plodnost mužů mezi 40 a 70 lety. Jedna skupina tedy během dvouměsíčního testování užívala ašvagandu a druhá placebo, přičemž u první skupiny se díky této bylině zvýšila produkce testosteronu o téměř 15 %. Kromě toho se u nich zlepšila i kvalita spermií. Nejen, že se zvýšil jejich počet, ale experimentální léčba měla pozitivní vliv i na jejich rychlost.

Vedlejší účinky a kontraindikace

Výhodou je, že v malých a středních dávkách se vedlejší účinky projevují jen výjimečně a většina dospělých, zdravých lidí snáší ašvagandu bez problému. Přesto se mohou objevit žaludeční nebo střevní potíže, nejčastěji nevolnost, zvracení či průjem. Na pozoru by se ale měly mít těhotné ženy, osoby s poruchami štítné žlázy a dalšími autoimunitními chorobami. Zároveň mohou způsobit problémy i kontraindikace s některými léky, například na sedativa, imunosupresiva nebo antidiabetika,

Kořen ašvagandy na stole, vedle ní je miska s práškem z ašvagandy Indian Food Images / Shutterstock.com

Jaké jsou formy a dávkování?

Nejčastěji se setkáte s práškem nebo kapslemi. Konkrétní dávkování ale není stanovené. Množství účinné látky totiž souvisí se zdravotním problémem, který potřebujete léčit. Například proti stresu se v testování používá 260 až 600 miligramů práškové ašvagandy. Tablety většinou obsahují 250 až 1500 miligramů, ale vždy se řiďte pokyny výrobce nebo lékárníka a nikdy nepřekračujte doporučené dávkování.

Kde a za kolik nakupovat?

Ašvagandu dnes už v Česku seženete zcela běžně, nabízí ji například kamenné lékárny Benu nebo Dr. Max. Dostupná je ale i v mnoha internetových obchodech. Jen doporučujeme nenechat se zlákat extrémně nízkými cenami a každého prodejce i samotný produkt si pečlivě prověřit. Cena za 100 gramů se pohybuje okolo 150 korun, ale 500 gramů kapslí koupíte i za méně než 400 korun. Větší balení je tedy zpravidla výhodnější. Pokud ale s touto bylinou ještě nemáte žádné zkušenosti, doporučujeme začít malým testovacím balením.

Zdroj: Healthline, Medical News Today, NIH