Verbena s omamnou citrusovou vůní je pokladem pro zdraví i vaření. Zlepší náladu i dezerty

Bylinná rostlina verbena citronová v černém plastovém květináči MarjanCermelj / Shutterstock.com

Citronová verbena je subtropická keřová trvalka, která už z dálky láká svou příjemnou, přesto výraznou citronovou vůní. A překvapí i po ochutnání. Díky vysokému obsahu citronové silice je nejen hotovým zázrakem pro hubnutí, krásu a zdraví, ale také kouzlení v kuchyni. A co víc, účinně odpuzuje komáry a další obtížný hmyz. Přečtěte si, proč se vyplatí si jednu rostlinku vypěstovat i u vás doma.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Benefity pro zdraví

Verbena (někdy též aloisie trojlistá, Aloysia citriodora, Aloysia triphilla, Lippia triphilla nebo Lippia citriodora) se nejčastěji užívá popíjením vyluhovaných čerstvých nebo sušených lístků ve formě čajů (zalévejte horkou, ne vroucí vodou). Ty mají celou řadu příznivých účinků na náš nervový systém, trávení, imunitu i celkovou vitalitu a životní pohodu. Mějte jen na paměti, že užívání aloisie není vhodné pro těhotné a kojící ženy, ani pro malé děti.

Lístky citronové verbeny na bílé misce a verbenový čaj na dřevěném stole Geo-grafika / Shutterstock.com

Proč verbenu užívat?

  • Příznivě působí na psychiku, potlačuje úzkosti, odbourává stres,
  • může pomáhat proti migréně (čaj si připravte z verbeny spolu s majoránkou a lipovým květem)
  • zklidňuje, podporuje tvorbu melatoninu a pomáhá při nespavosti,
  • posiluje imunitní systém,
  • pomáhá při zažívacích potížích a žaludečních či střevních křečích, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání,
  • ulevuje od příznaků menstruace,
  • při nachlazení ulevuje od horečky a zahlenění,
  • protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační účinky,
  • urychluje hojení: lze ji používat i jako zevní obklady na zanícené a špatně se hojící rány.

Voňavější dezerty i hlavní jídla

I v kuchyni má verbena poměrně stejné využití jako citrony. Používají se čerstvé lístky i sušené, které se dají koupit v obchodech s kořením a bylinkami, ve zdravých výživách, lékárnách nebo různě na internetu. Všechna slaná i sladká, teplá nebo studená jídla krásně provoní, a navíc u nich zvýší stravitelnost. Také proto se jedná o ideální přísadu do pokrmů s rybami či mořskými plody.

Verbena se chuťově dobře hodí také k drůbežímu masu, dále vynikne v asijských pokrmech, v polévkách, masových či zeleninových směsích, světlých omáčkách, dipech, dresincích, v pečeném či grilovaném mase, v zeleninových i ovocných salátech. Používá se také jako chuťově zajímavá ozdoba dezertů, zmrzlinových pohárů, tvarových dortů a dalších svěžích letních zákusků.

Tvarohový koláč s lesními plody a mátou se sklenicí ledové vody a citronem na dřevěném prkénku s citronovou verbenou Rebecca L Roberts / Shutterstock.com

Pro krásu i uvolnění

Obsažené silice jsou velmi účinné i v kosmetice. Přidávají se do deodorantů, toaletních vod, parfémů, masážních a vonných olejů nebo pleťové péče. Oblíbená je verbena jako ingredience nejen pro svou vůni, ale i antibakteriální, zklidňující a antioxidační účinky. Používá se rovněž v aromaterapii a pro výrobu svíček. Podobně jako ostatní citrusy velmi účinně odpuzuje komáry, mouchy a další obtížný hmyz.

Osvěžující čaje a drinky

Podobně jako máta či meduňka je citrusová verbena výborná k osvěžení vody, limonád, smoothies i (ne)alkoholickcýh koktejlů –⁠ vyzkoušejte ji například jako zajímavou obměnu do Mojita či Gin&Tonic. I čaje si vychutnáte teplé nebo studené. Připravte si je z hrsti lístků verbeny a hrsti máty, ty zalijte horkou vodou, nechte 3–⁠5 minut louhovat a poté sceďte. Pro lepší chuť přidejte trochu medu nebo skořice.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Domácí ledový zelený čaj s lesním ovocem a mraženým hroznovým vínem vás překvapí svou dokonalou kombinací chutí. Hotový je za chvilinku, skvěle osvěží v horkých letních dnech a jsme si jisti, že vám bude chutnat.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Vypěstujte si vlastní

Verbena je hezkou zelení, která krásně provoní jakoukoliv zahradu, balkon či terasu. Od jara do podzimu ji nechte venku na slunnějším místě a nešetřete zálivkou. Zhruba jednou týdně také přihnojte. Jakmile se venku ochladí, ideálně přesuňte rostlinu do vnitřních prostor. Pokud okolní teplota neklesne pod zhruba 15 °C, bude i nadále růst. Verbeně bude vyhovovat dobře propustná, hlinitopísčitá půda. Při pěstování v květináči nezapomeňte na drenážní vrstvu.

Zdroj: jimejinak.cz, living.iprima.cz, ireceptar.cz