Melounová sezóna je v plném proudu a zatímco většina lidí melounové slupky bez rozmýšlení vyhazuje do koše, vy z nich připravíte neuvěřitelně lahodný džem s chutí kandovaného ovoce. Tento tradiční recept z jižních států USA vás naučí využít každý kousek melounu a vytvořit delikatesu, která na pečivu chutná přímo božsky.
Recept na džem z melounových slupek pochází z jižanských států USA, kde se podle knihy The Southern Living Cookbook (Oxmoor House, 2019) vařil už v 19. století. Hospodyňky z Georgie, Alabamy a Mississippi předávaly tento recept z generace na generaci jako součást rodinného dědictví.
Dnes tento džem znovuobjevují foodblogeři po celém světě a řadí ho mezi nejzajímavější příklady udržitelného vaření. V prestižních restauracích se dokonce podává jako součást degustačních menu zaměřených na tradiční americkou kuchyni.
Proč je melounová slupka jedlá
Věděli jste, že bílá část melounové slupky obsahuje aminokyselinu citrullin, která podporuje prokrvení a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém? V tradiční čínské medicíně se melounová kůra používá už tisíce let. Obsahuje vitamín C, vitamín B6 a draslík. V Číně se dokonce připravuje jako zelenina – naložená, smažená nebo dušená. Zajímavé je, že melounová slupka má víc živin než samotná červená dužina! Při výběru melounu pro tento recept dejte přednost bio variantě – nebudete muset odstraňovat zelenou část a džem bude mít intenzivnější chuť.
Numstocker / Shutterstock.com
Melounový džem ze slupek – recept
- Počet porcí: cca 4 skleničky (250 ml)
- Délka přípravy: 3 hodiny (včetně macerování)
Ingredience
- 1 kg melounových slupek (bílá část)
- šťáva ze 2 citrónů
- 250 g krystalového cukru
- kůra z 1 bio citronu (nastrouhané najemno)
- 2 lžíce vanilkové pasty
- 50 ml jablečného octa
Melounový sorbet
Melounový sorbet je odlehčenou variantou zmrzliny bez přídavku smetany, je tedy svým složením vhodný také pro ty, kdo trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Věříme, že vás v letních dnech perfektně osvěží a že si jej zamilujete.
Melounový sorbet
Melounový salát s fetou
Melounový salát s řeckým sýrem feta a okurkou je osvěžující letní pochoutka, kterou budete mít připravenou během chvilky a zvládne ji úplně každý. V tomhle salátu nechybí sladko-kyselá zálivka. Perfektně se hodí jako lehká večeře do horkých letních dnů. Salát servírujeme s opečenou bagetkou.
Melounový salát s fetou
Postup přípravy
- Meloun důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Pokud máte bio meloun, můžete použít i zelenou část slupky. U běžného melounu zelenou část odkrojte a použijte pouze bílou část mezi zelenou slupkou a červenou dužinou.
- Bílou část nakrájejte na kostičky velikosti asi 1,5 x 1,5 cm. Měli byste mít přesně 1 kg nakrájených kostiček.
- Kostičky vložte do velkého hrnce a zalijte je vymačkanou šťávou ze dvou citrónů. Přidejte všech 250 g cukru a důkladně promíchejte.
- Směs nechte macerovat při pokojové teplotě 40–60 minut. Za tu dobu meloun pustí šťávu a cukr se částečně rozpustí.
- Na jemném struhadle nastrouhejte kůru z bio citrónu. Dejte pozor, abyste nestrouhali bílou část pod kůrou, která je hořká.
- Hrnec postavte na střední plamen a přiveďte k varu. Jakmile směs začne bublat, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, 2 lžíce vanilkové pasty a 50 ml jablečného octa.
- Snižte plamen na minimum a nechte džem pomalu probublávat 1–2 hodiny. Občas zamíchejte dřevěnou vařečkou, aby se džem nepřipálil.
- Po hodině vaření začněte kontrolovat konzistenci. Džem je hotový, když jsou kostičky úplně průsvitné a měkké a tekutina má hustotu medu.
- Mezitím si připravte sterilizované skleničky. Vymyjte je horkou vodou se saponátem, opláchněte a dejte do trouby vyhřáté na 100°C na 10 minut.
- Horký džem nalijte do připravených skleniček, nechte asi 1 cm místa od okraje. Okraje otřete čistou utěrkou.
- Pevně uzavřete víčky a skleničky otočte dnem vzhůru. Nechte je v této poloze vychladnout přes noc.
- Druhý den zkontrolujte těsnost víček a uložte džem do spíže nebo chladné komory.
Tipy pro vylepšení receptu
- Největší fígl spočívá v tom nechat džem vařit opravdu pomalu, spěch je nepřítel dokonalého džemu.
- Pokud chcete docílit ještě intenzivnější chuti, přidejte během vaření kousek čerstvého zázvoru nebo půl tyčinky skořice, které před plněním do sklenic vyjměte.
- Fantasticky funguje i kombinace s jahodami, stačí nahradit 200 g melounových slupek jahodami a získáte úžasnou chuťovou kombinaci.
- Pro milovníky kyselejších chutí doporučuji přidat ještě šťávu z jednoho grapefruitu.
- A poslední rada: Nebojte se experimentovat s kořením! Kardamom, badyán, nebo dokonce špetka chilli dodají džemu úplně nový rozměr. Tento džem skvěle chutná na toustovém chlebu s máslem, ale zkuste ho také jako přílohu k sýrům nebo jako součást dresingu do salátů.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, Instagram, The Southern Living Cookbook (Oxmoor House, 2019), nzip.cz