Máslové prkénko: Připravte si populární hit slaného i sladkého pohoštění

Pohoštění na prkénku Tanya Sid / Shutterstock.com

Hledáte nové nápady na zajímavé chuťovky? Pak můžete vyzkoušet nedávný trend sociálních sítí: máslové prkénko neboli „butter board“. Je zajímavou obdobou jednohubek s pomazánkou a dá se dochutit na stovky způsobů. Inspirujte se našimi tipy na jeho přípravu včetně několika chuťových kombinací pro slané i sladké varianty.

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Co na pohoštění na oslavu?

Máslo na prkénku. Poměrně jednoduchý koncept vyvolal na internetu po celém světě velké pozdvižení. Zatímco u mnohých lidí se nesetkal s nadšením ani pochopením, jiní jej naopak považují za revoluční způsob servírování a konzumování pohoštění pro oslavy, svatby, rodinná a přátelská posezení, rande nebo večerní sledování televize. My konečný verdikt necháme na vás, pokud vás ovšem nevšední alternativa pečiva namazaného máslem zaujala a chcete ji vyzkoušet, máme pro vás postup i recepty.

Ozdobené máslové prkénko Brent Hofacker / Shutterstock.com

Jak připravit máslové prkénko?

Vše je velmi jednoduché. Stačí vzít čisté dřevěné prkénko a to pomocí lžíce nebo nože po celé jeho ploše pokrýt vyššími vrstvami pravého másla. Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak volte co nejkvalitnější, ideálně farmářské či selské. Ochucené či neochucené máslo se podává buďto změklé, nebo vyšlehané, které je pak nadýchanější a krémovější.

Pro slané varianty se nejčastěji používají různá domácí ochucená, bylinková, česneková či kořeněná, pro sladké zase vyšlehaná s cukrem, medem a kořením (skořicí, vanilkou apod.) nebo másla ořechová.

Hosté si poté sami máslo nabírají nebo natírají na přiložené pečivo či krekry a k tomu přikusují oblohu: čerstvou či nakládanou zeleninu, olivy, uzeniny a sýry. U sladkých variant zase čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, granolu či sušenky. V každém případě pamatujte na komplexnost chutí a sladké či slané ingredience kombinujte s kyselými nebo pikantními.

8 kombinací pro sladké i slané dochucení

  • Medovo-koriandrové: máslo posypte hrubou mořskou solí a podávejte s nasekaným čerstvým koriandrem, pepřem, čerstvou mátou a bazalkou, mletým kardamomem, citronovou kůrou, medem a jedlými květy pro ozdobu.
  • Italský předkrm: na máslo poklaďte sušená rajčata, olivy, nakládané kapary či artyčoky, plátky choriza, posypte čerstvou bazalkou, můžete přidat i piniové oříšky a nejlépe podávejte s ciabattou nebo focacciou.
  • Fíkové: máslo vyšlehejte s vločkami mořské soli (nebo ho solí jen posypte) a dochuťte plátky čerstvých fíků, semínky granátového jablka, drcenými pekanovými ořechy, rukolou a čerstvým tymiánem. Na závěr pokapejte medem nebo javorovým sirupem.
  • Pesto: máslo smíchejte s prolisovaným nebo orestovaným česnekem a posypejte čerstvou bazalkou, rukolou, piniovými oříšky či kešu a strouhaným parmazánem.
Matka a dítě jí z prkénka eugenehill / Shutterstock.com
  • Lososové: připravte si bylinkové máslo (vyšlehejte ho např. s koprem, medvědím česnekem, špetkou citronové kůry a soli) a podávejte s plátky uzeného lososa, červenou cibulí, čerstvým koprem, okurkou či kapary.
  • Česnek a pepř: v troubě si připravte pečený česnek a ten poté vyšlehejte spolu s máslem. Opepřete, osolte a na prkýnku obložte cibulí, bylinkami (tymiánem, petrželí, pažitkou). Pro vyvážení chutí lze přidat i pár koleček citronu, nebo pokapat javorovým sirupem.
  • Ořechovo-ovocné: máslo zakápněte medem a podávejte se sladkým bobulovitým ovocem (čerstvým, sušeným či lyofilizovaným) a směsí ořechů. Nabírejte chlebem či světlou bagetkou, sladkým pečivem nebo sušenkami či plátky jablek.
  • Čokoládo-malinové: máslo (může být utřené s vanilkovým extraktem nebo práškem z lyofilizovaného ovoce) dozdobte strouhanou tmavou čokoládou, špetkou mořské soli, čerstvými malinami a praženými nesolenými pistáciemi.

Zdroj: Chicaandjo.com, iPrima.cz, Iamafoodblog.com