Popel z ohniště nevyhazujte. Poradíme, jak jej využít na zahradě

Člověk aplikuje popel na zahradu tawanroong / Shutterstock.com

Pokud topíte v kamnech, pálíte zahradní odpad nebo používáte venkovní krb, zajisté nemáte nouzi o popel. Někdo ho považuje za odpad, který se stále hromadí. Zkušení zahradníci ale velmi dobře vědí, že jde o poklad, který má na zahradě bohaté využití. Pokud jste se ho doposud jen zbavovali a neměli pro něj využití, představíme vám všechny možnosti, jak ho můžete na zahradě použít.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Z čeho se skládá popel?

Není popel jako popel, jeho složení se liší podle toho, z čeho pochází. Většině lidí se doma hromadí dřevěný popel, tedy popel, který vznikne po vyhoření dřeva.

Nejhojnější minerální živinou v něm je vápník, jeho obsah je 20 % a více. Vápník je důležitý prvek, který pomáhá rostlinám odvrátit choroby, jako je hniloba květů. Dřevěný popel je také velmi dobrým zdrojem draslíku, kterého obsahuje asi 5 %. Právě díky němu má popel tak bohaté využití.

Dále v popelu najdeme hořčík, síru a fosfor, všechny tyto minerály se zde nacházejí v koncentracích kolem 2 %. Kromě toho obsahuje stopové množství manganu, železa, zinku, hliníku, boru a mědi.

 Sypání popela do záhonu FotoHelin / Shutterstock.com

8 tipů, jak využít popel na zahradě

Úprava půdy a posílení trávníku

Dřevěný popel lze použít k rychlému zvýšení pH půdy vašeho trávníku. Je dokonce lepší než vápno, protože se lépe rozpouští ve vodě. Většině trávníkové a zahradní půdy se daří při pH mezi 6 a 7. Vyšší než 7 se považuje za alkalické. Nižší než 6 je považováno za kyselé.

Pokud je vaše půda již mezi 6 a 7, není třeba měnit pH. Některým rostlinám se daří při různých úrovních pH půdy. Například rajčata potřebují hodně vápníku a draslíku a obecně vyžadují úpravu půdy, která poskytuje vysoké dávky těchto živin. Popel v tomto ohledu pomůže, protože je přirozeně bohatý na obě tyto živiny a je rozpustný ve vodě.

Pokud vaše zahrada obsahuje příliš kyselou půdu, měli byste ji upravit, abyste podpořili zdravou produkci potřebné zeleniny. Některé rostliny, jako je vojtěška a kukuřice, odstraňují řadu živin z půdy a aplikací popela můžete tyto živiny snadno doplnit. Než svévolně přidáte popel kolem svého pozemku, zkontrolujte pH vaší půdy. Některým kyselomilným rostlinám, jako jsou borůvky, azalky a rododendrony, se nebude líbit, když bude půda zásaditější.

Výživa pro kompost

Popel můžete přidat do kompostu, ať už máte na zahradě kompostovací koš, nebo jen hromadu, kam vysypáváte posekanou trávu a zahradní odpad. Malé množství popela s každou vrstvou kompostu přidá důležité živiny do půdy, která z kompostu postupně vznikne.

Čištění s pomocí popela

Sháníte levný čisticí prostředek? Popel smíchaný s trochou vody vytvoří pastu, kterou lze použít jako brusivo k leštění zašlých kovů, čištění špinavého skla, a dokonce k odstranění lepidel a různých zbytků. Pastu z popela aplikujte nejlépe bavlněným hadříkem a v rukavicích, abyste chránili svou pokožku. Zkuste pastu nejprve aplikovat na malé ploše a otestujte výsledek.

Slimák na zahradě Heiko Barth / Shutterstock.com

Prostředek pro odpuzování škůdců

Dřevěný popel lze použít k odpuzování škůdců, zejména slimáků a mravenců. Posypte prostor kolem záhonů nebo vašich květin popelem a škůdci se od něj budou držet dál. Tento proces je potřeba aplikovat po každém dešti, protože voda popel spláchne pryč.

Domácí mýdlo

První mýdla se vyráběla na usedlostech spojením vody a dřevěného popela za vzniku louhu, který je k výrobě mýdla nezbytný. K tomuto účelu se používá popel ze spáleného tvrdého dřeva, protože obsahuje dostatek draslíku k výrobě louhu. Popel se poté smíchal se zvířecím tukem a mýdlo bylo na světě, ale nešlo o žádné úhledné a voňavé mýdlo, které si můžete koupit v obchodech. Tento tip považujte spíše za raritu, protože je výroba mýdla z popela pracná a výsledek dnes málokoho potěší.

Posyp na kluzké chodníky

Jakmile klesnou teploty pod nulu a na chodnících začne vznikat nebezpečná námraza, je zapotřebí aplikovat vhodný posyp. Jednou z nejúčinnějších a nejlevnějších možností je popel. Jde navíc o velmi ekologickou variantu, kterou neohrozíte životní prostředí. Stačí umístit popel do kbelíku a pomocí lopaty jím posypat potřebný prostor.

Hašení ohně

Potřebujete uhasit oheň? Ať už jde o táborák, nebo o lesní požár, hození popela na zdroj ohně může vytvořit skvělou vzduchotěsnou bariéru, která pomůže uhasit plameny. Když není k dispozici hasicí přístroj, zemina nebo písek, můžete použít popel, a možná tak zabránit neštěstí.

Záběr na opékání marshmallows milnerCreative / Shutterstock.com

Sanace nebezpečných tekutin

Pokud vám vyteče olej z auta nebo vám unikne jiná nebezpečná tekutina, rychlým řešením je vysypat na dané místo popel. Má skvělé absorpční vlastnosti, takže nebezpečné látky vsákne. Následně stačí popel zamést a vyhodit do nebezpečného odpadu.

Zdroje: Kupi, Gardening, Wisconsin Horticulture, University of New Hampshire