Znáte kolové ořechy? Jsou plné kofeinu a díky nim vznikla Coca Cola

Bílá a červená odrůda kolových ořechů William Borney / Shutterstock.com

Ořechy jsou nesmírně zdravým a snadno dostupným zdrojem mnoha živin. Zajisté dokážete během chvilky vyjmenovat alespoň deset druhů. Existují ale i ořechy, které jsou málo známé, a přitom se vyskytují všude kolem vás. Pokud máte rádi kolu, měli byste znát také kolové ořechy, díky kterým tento nápoj vznikl a v 19. století byly jeho klíčovou součástí. I když je dnes většina kolových nápojů jen chemickým koktejlem aromat a barviv s obří dávkou cukru, může pro vás být zajímavé seznámit se s ořechem, který dokáže nakopnout lépe než ranní káva.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Odkud kolové ořechy pochází?

Kolové ořechy jsou plody kolovníku, velkého neopadavého stromu, který pochází z afrických deštných pralesů a dosahuje výšky až 20 metrů. Existuje několik odrůd, které se dnes pěstují i v tropických oblastech Asie a Ameriky. Nejznámější je červená a bílá odrůda. Stromy plodí podlouhlé lusky o délce kolem 20 cm. Každý z nich obsahuje až 13 semen, která se suší a následně se jim říká kolové ořechy. Chutnají hořce a po chvíli jejich chuť zesládne.

Ořechy jsou velmi bohaté na kofein, obsahují ho 2–4 %. Kromě kofeinu zde najdeme theobromin, třísloviny, silice a barvivo kolová červeň. Theobromin může rozšiřovat krevní cévy, stimulovat srdce a působit jako přírodní diuretikum. Obsahují také řadu antioxidantů a polyfenolů, včetně katechinu, epikatechinu, apigeninu a naringeninu.

Víte, kde mají oblíbenou limonádu v akci?

Kupte se slevou Coca Cola.

Porovnat slevy

Tradiční použití

Kolové ořechy se v západní a severní Africe běžně žvýkají pro jejich povzbuzující vlastnosti a pro podporu trávení a potlačení kašle. V Nigérii a mnoha zemích západní Afriky se používají při tradičních a kulturních obřadech. Staly se zde kulturním symbolem pro mnoho etnických skupin. Dávají se hostům na svatbách, pohřbech, křtinách a samozřejmě jsou součástí tradiční medicíny.

I když najdeme v Africe mnoho ořechů, právě vysoký obsah kofeinu udělal z plodů kolovníku velký hit. Obsažený kofein působí tak, že stimuluje centrální nervový systém, srdce a svaly. Lidé používají kolové ořechy při únavě, depresi, vyčerpání, průjmu, hubnutí, migrénové bolesti hlavy a mnoha dalších stavech.

Otevřený lusk kolovníku Hennadii Filchakov / Shutterstock.com

Kde je koupit a jak je použít?

Jsou dostupné v některých obchodech se zdravou výživou a na internetu. Nejčastěji jsou k dispozici v podobě extraktů a kapslí. Je možné pořídit i mleté nebo celé ořechy a jejich cena se pohybuje kolem 1000 korun za kilogram. Drcené ořechy lze přidat do jogurtu, smoothie nebo třeba do cereálií. Rozmícháním prášku v horké vodě si lze zase udělat povzbuzující nápoj. Ačkoli se v mnoha částech světa často konzumují syrové, sušené nebo mleté, jsou také běžnou složkou limonád, sportovních nápojů, léků na hubnutí a bylinných doplňků.

Kolové ořechy a Coca-Cola

Kombinace kolových ořechů a listů koky vedla v 80. letech 19. století ke komerčnímu kolovému nápoji Coca-Cola. Západní myšlení se obvykle zastaví u připisování zásluh lékárníkovi Johnu Pembertonovi za vynález Coly v roce 1886 a lékárníkovi Calebovi Bradhamovi za vynález Pepsi. Inspirace pro Coca-Colu a Pepsi ale spočívá v domestikaci kolového ořechu starověkými západními Afričany a domestikaci koky v Peru. Kolové ořechy byly, a stále jsou, pro obyvatele západní Afriky předmětem s posvátným a společenským významem. Aby bylo vyprávění příběhů o dvou nejznámějších značkách kolových nápojů spravedlivé, neměla by se opomenout role afrických domorodců, bez kterých by tyto nápoje nikdy nevznikly.

Pozor na vedlejší účinky

Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu se nedoporučuje užívat kolové ořechy ve velkém množství. Pokud to s nimi přeženete, dostanete do těla vysokou dávku kofeinu a následně mohou přijít bolesti hlavy a nepravidelný srdeční tep. Abyste omezili vedlejší účinky, držte se dávek kofeinu pod 400 mg denně.

Kvůli obsahu kofeinu by se těmto ořechům měly vyhýbat těhotné i kojící ženy, lidé s vysokým krevním tlakem a děti. Pokud užíváte jakékoliv léky, před konzumací kolových ořechů se poraďte s lékařem, protože obsažené látky mohou s některými léky interagovat. Přípravky obsahující extrakty nebo mletý ořech jsou oblíbenými stimulanty. Neužívejte je před spaním a ani je nekombinujte s jinými produkty, které kofein obsahují.

Mleté i sušené kolové ořechy HandmadePictures / Shutterstock.com

Zdravotní výhody kolových ořechů

Zvyšují energetické hladiny – Mají vysoký obsah kofeinu, sloučeniny, která působí jako stimulant centrální nervové soustavy. Kofein mění aktivitu určitých neurotransmiterů v mozku, což vede ke zvýšení hladiny energie, soustředění a bdělosti. Mírné množství kofeinu může také zlepšit vytrvalost, mozkové funkce, náladu a zároveň snížit vnímání únavy.

Mohou podpořit hubnutí – Obsažený kofein zvyšuje metabolismus tím, že zvyšuje množství spálených kalorií během dne. Může také pomoci snížit příjem energie, což může být rovněž prospěšné pro hubnutí.

Mohou pomoci při léčbě migrény – Kofein se již dlouho používá jako přírodní prostředek k rychlé úlevě od bolestí hlavy a migrén. Působí zúžením krevních cév v mozku, což může snížit průtok krve a snížit bolest. Historicky byly tyto ořechy používány k léčbě migrén a bolestí hlavy spolu s mnoha dalšími stavy, od ranních nevolností až po zažívací potíže.

Stabilizují krevní cukr – Extrakt z ořechů má silné antidiabetické vlastnosti a je schopen snížit hladinu cukru v krvi. Má také potenciál zlepšit funkci beta buněk ve slinivce, které jsou zodpovědné za produkci inzulínu.

Blokují růst bakterií – Mají silné antibakteriální vlastnosti, které by mohly potenciálně pomoci zabránit růstu škodlivých patogenů způsobujících onemocnění.