Krádeže nákupních vozíků: Problém, který řetězce stojí statisíce ročně

Nákupní košík v supermarketu Maha Heang 245789 / Shutterstock.com

Krádeže nákupních vozíků nejsou v Česku žádnou novinkou. V poslední době jich ale přibývá, a tak se u popelnic na sídlištích, v parcích nebo v potocích objevují až desítky vozíků ročně. Nejen, že to nevypadá zrovna pěkně, ale také tím řetězcům vznikají statisícové škody. Jaká je motivace zlodějů? A mohou se supermarkety nějak bránit?

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Nákup pohodlně až před dům

Možná si říkáte, že nákupní vozíky jsou člověku mimo prodejnu k ničemu a v podstatě máte pravdu. Mnohdy se kradou úplně zbytečně, z pohodlnosti nebo jen tak pro zábavu.

Lidem se zkrátka nechce nákup nosit v ruce, a tak si ho odvezou až před dům. Pak už ale vozík nevrátí zpět a ten v lepším případě skončí u nejbližších popelnic.

Ztráty v řádech až statisíců ročně

Horší je, že se často ocitne úplně zničený někde u pole, nebo dokonce v řece. Do prodejny se tak už nevrátí a řetězcům vzniká poměrně velká ztráta. Podle policie jde o fenomén typický pro severní Čechy, ale to neznamená, že by se s ním čas od času nesetkali i v ostatních regionech České republiky. „Škody se pohybují v řádech vyšších statisíců korun ročně,“ vypočítává mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler a na podobných částkách se shodují i zástupci řetězce Penny.

Žena s nákupním vozíkem Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Krádeže z legrace

Samozřejmě se stává i to, že si nákupní vozíky odvážejí lidé bez domova, kterým po vycpání papírem nebo molitanem slouží jako provizorní postel. A pozor, kradou se rovněž malé varianty, které většinou z prodejen odvážejí přímo rodiče, aby si jejich děti měli doma s čím hrát. Známé jsou ale ještě kurióznější případy, například v obci Chotíkov u Plzně lidé ze srandy rozestavěli nákupní vozíky po celém parkovišti hypermarketu Globus. Nešlo přitom o žádné malé množství, ale o zhruba tisíc kusů, které vytvořily opravdu hodně netradiční výjev.

Nenechte si ujít

Řešení? Pomohou moderní technologie

Většina nákupních vozíků mizí z parkovišť od velkých hypermarketů, tedy z míst, kam mnohdy už nedosahují kamery. Zloděje tak není snadné dohledat. Celý ho do sběrného dvora prodat nemohou, ale po částech ano, případně si v něm rovnou odvezou i nákup. Prodejci tedy přišli se zajímavým řešením – začínají používat vozíky s kolečky vybavenými speciálním blokátorem. Díky tomu se po ujetí pár desítek metrů samy zastaví a není možné s nimi pohnout tam ani zpět.