Které plodiny byste neměli pěstovat vedle sebe?

Mrkve, ředkvičky a cibule v záhonu udra11 / Shutterstock.com

Většina lidí pěstuje na zahradě takové plodiny, které má nejraději, nebo ty, jež jsou v obchodech drahé. Rostliny by se na zahradě neměly pěstovat bez rozmyslu, protože se navzájem ovlivňují. Stejně jako byste neměli nechávat kočku vedle myši, neměli byste dávat určité druhy plodin vedle sebe. Zatímco některé rostliny se skvěle snesou, jiné kombinace by vás mohly zbytečně připravit o úrodu. Představíme si, kterým kombinacím je lepší se vyhýbat.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Proč se některé rostliny navzájem nesnesou?

V první řadě je třeba myslet na to, že jsou jednotlivé druhy rostlin různě velké a vyšší rostlina může brát té menší světlo. V takových případech je vhodné vedle sebe pěstovat stejně velké rostliny, vysadit menší rostliny dostatečně daleko nebo umístit vysoké rostliny na takovou část zahrady, kde nebudou brát světlo jiným plodinám.

Rostliny se liší také podle toho, kolik potřebují vody, jaký druh půdy preferují a jak je potřeba je hnojit.

Existují i rostliny, jež přitahují více hmyzu, který by mohl být hrozbou pro zbytek záhonu. Některé rostliny jsou dokonce alelopatické, to znamená, že se dokážou chemicky bránit proti vitálním systémům konkurenčních rostlin, aby je neohrožovaly. Znalost správného párování plodin na zahradě je proto zásadní a umožní vám dosáhnout kvalitnější úrody.

Zničená úroda rajčat EsfilPla / Shutterstock.com

Které kombinace plodin jsou nevhodné?

Kukuřice a rajčata

Obě rostliny jsou náchylné na plísně a červy. Pokud je napadena jedna rostlina, snadno budou ohroženy i ostatní v její blízkosti. Rajčata je vhodné pěstovat například s bazalkou, pažitkou nebo mrkví. Kukuřici můžete kombinovat zase s fazolemi nebo třeba dýněmi.

Papriky a zelí

Nejen zelí, ale i další druhy brukvovité zeleniny budou bránit lilkovité zelenině v růstu. Papriky nepěstujte vedle zelí ani vedle brokolice nebo kedlubny, raději je vysaďte vedle cibule, rajčat nebo lilku. Zelí zase můžete vysadit společně s mátou, okurkou nebo hlávkovým salátem.

Vyšperkujte svoji zeleninovou zahrádku

Šalvěj a okurky

Šalvěj má na okurky škodlivý vliv, protože brzdí jejich růst a přitahuje hmyz. Okurky pěstujte nejlépe vedle kopru, hrachu nebo ředkviček. Šalvěj se dobře snáší zase s rozmarýnem, se zelím a mrkví, protože odradí hmyz, který tyto plodiny poškozuje.

Brambory a cuketa

Cukety i brambory jsou nenasytnými plodinami, které umí rychle vyčerpat živiny z půdy, proto byste je neměli pěstovat vedle sebe. Cukety pěstujte ideálně vedle kukuřice nebo fazolí. Brambory sázejte zase blízko křenu, fazolí nebo bylinek, jako je bazalka a tymián.

Cukety, brambory a okurka Beliakina Ekaterina / Shutterstock.com

Mrkev a pastinák

Obě plodiny jsou náchylné ke stejným chorobám a škůdcům, to zvyšuje riziko, že ztratíte obě zároveň. Mrkev je vhodné vysadit vedle rozmarýnu, šalvěje nebo pažitky, abyste odradili škodlivý hmyz. Pastinák dobře roste v blízkosti rajčat, paprik, cibule a česneku.

Fazole a cibule

Cibule brání růstu fazolí a také hrachu. Cibuli je vhodné pěstovat vedle papriky, salátu nebo mrkve. Fazole fixují dusík v půdě a je vhodné je vysadit vedle energeticky náročných plodin, jako jsou kukuřice nebo brambory.

Dýně a tykve

Jejich dlouhé liány budou mezi sebou bojovat o prostor. Dýně a tykve se mohou také snadno křížově opylovat, takže vám může vzniknout podivná hybridní zelenina. Dýně můžete pěstovat například vedle kukuřice nebo melounů. Tykve je vhodné vysadit vedle fazolí, bylinek nebo lichořeřišnice, protože odpuzuje škůdce.

Mrkev a kopr

Nebezpečí výsadby kopru a mrkve příliš blízko u sebe spočívá v tom, že by se tyto plodiny mohly křížově opylovat, což má za následek podivnou chuť kopru. Kopr také může přitáhnout škůdce, kteří zničí úrodu mrkve. Obě plodiny umístětě co nejdále od sebe. Kopr pěstujte raději s jinými bylinkami.

Muž nese koš se zeleninou Kitreel / Shutterstock.com

Fenykl a lilek

Ačkoli může fenykl odpuzovat škodlivý hmyz, není vhodné ho pěstovat vedle lilku, ale ani dalších druhů zeleniny, protože inhibuje jejich růst. Jelikož lilek potřebuje půdu bohatou na dusík, je ideální ho pěstovat například vedle fazolí. Fenykl pěstujte nejlépe samostatně.

Hrášek a česnek

Pokud jsou tyto plodiny vysazeny společně, sloučeniny síry v česneku zpomalí růst jemných rostlin hrášku. Česnek můžete vysadit vedle jakékoliv jiné zeleniny, včetně rajčat, lilku a bylinek. Dokáže odehnat různé škůdce, dokonce i králíky. Hrášek je zase vhodné vysadit vedle fazolí, kukuřice nebo okurek.

Nechybí vám na pěstování správná výbava?

Chřest a brokolice

Obě tyto plodiny vyžadují mnoho živin a vlhkosti. Jejich společné vysazení by zpomalilo růst. K brokolici se hodí aromatické bylinky, ředkvičky, špenát a okurky. Vedle chřestu jsou vhodné bylinky, jako je kopr, petržel a bazalka.

Zapamatovat si nevhodné kombinace může být složité, ale správným složením záhonu můžete dosáhnout lepších výsledků. Znáte i některé další kombinace plodin, jež se vedle sebe nesnesou?