Spaní pod stanem pro zhýčkané milovníky pohodlí má svůj název: Glamping

Glampingový stan vybavený nábytkem, ověšený světýlky. Před stanem je pohodlné posezení s křesílkem a stolečkem, na kterém stojí lampa, mísa s ovocem, čajová konvice a váza Moise Sebastian / Shutterstock.com

Slyšeli jste už o glampingu? Moderní způsob kempování si získává srdce nejen mladých nadšenců. Je ideální pro ty, kteří si chtějí užít romantiku stanování v přírodě, ale nechtějí se ochudit o komfort spaní v hotelu či penzionu, případně cestují s menšími dětmi a potřebují dostupnější zázemí. V čem se liší glamping od kempování, jak takové ubytování vypadá a čím jsou velké stany vybavené? Možná právě zjistíte, že jste pro glamping jako stvoření i vy.

Přečtěte si také

3 recepty na zálivky, které dokonale dochutí hlávkový salát. Ta se slaninou přesvědčí i největší odpůrce salátů

Spaní pod stanem. Ale jako v hotelu

Výraz glamping vznikl z anglických slov glamorous a kemping. Ve volném překladu okouzlující (přepychové, luxusní) kempování. Na spaní v tísnivém stanu v polních podmínkách při něm totiž zapomeňte. Interiér prostorných stanů připomíná hotelový pokoj a nabízí útulný, pohodlný a moderní způsob, jak si užít pobyt v přírodě. Ubytování tohoto stylu má své kořeny v dávné minulosti indických či afrických obchodníků, kteří se ani na cestách nechtěli vzdát svého pohodlí. Dnes je čím dál populárnější ve všech koutech světa, včetně České republiky.

Luxus v srdci přírody

Glampingové stany se u nás (případně v jiných zemích Evropy a světa) dají rezervovat a pronajmout přes internet jako kterékoliv jiné pokoje a ubytování. Nejčastěji mají podobu velkého stanu, případně samostatně stojící maringotky, sudu, teepee, domku na stromě (treehousů) či malé chatky. Obvykle jsou zasazeny doprostřed atraktivní přírody, někdy stojí na krásné květinové louce, jindy kousek u lesa. Jako luxusnější variantu ubytování je dnes nabízí i mnohé kempy, festivaly či rekreační komplexy.

Glampingový stan vybavený pohodlnou postelí a dalším nábytkem, nechybí ani koberec Photos BrianScantlebury / Shutterstock.com

Čím jsou vybavené glampingové stany?

Záleží samozřejmě na jejich velikosti, lokalitě a provozovateli, obvykle ale uvnitř najdete klasické postele s povlečenými peřinami a polštáři, lampy a lucerny, koberečky, deky, ručníky, odkládací stolky a skříňky, umyvadla i pohodlná křesílka, někdy dokonce také vyhřívací kamna.

K dispozici rovněž bývá sociální zařízení (například v podobě ekologického mobilního či suchého WC a solárních sprch), kuchyňka s vařičem, rychlovarnou konvicí, kávovarem, grilem, mini ledničkou nebo přenosnou pračkou apod. Mnohé stany mají zařízené venkovní posezení se světly, ty větší dokonce nabízí více místností, do kterých se vejde celá rodina nebo parta přátel.

  • Tip: Ani v případě glampingového ubytování se nemusíte ochudit o probuzení s „hotelovou“ snídaní. Na řadě míst vám ji ráno doručí až před stan v piknikovém koši.

Co můžete nechat při glampingu doma?

Největší výhodou je, že s sebou nemusíte tahat vlastní stan, spacák a karimatku. To ocení hlavně pěší turisté s batohem na zádech. Místo v zavazadle se vám odlehčí také o vlastní zdroje světla, „polní“ hygienu (tedy vlhčené ubrousky nebo sprchu ve spreji), plynový vařič, nádobí, potřeby pro grilování nebo skládací stoličky. Vždy samozřejmě záleží na samotném vybavení a zařízení pronajatého stanu, což doporučujeme předem důkladně prozkoumat a zjistit. Některá místa dokonce disponují vlastní Wi-Fi a nabíjecí stanicí, takže s sebou nemusíte vozit ani zásobu powerbank.

Žena sedí před glampingovým stanem na židličce, popíjí kávu a pracuje na laptopu. Anna Nass / Shutterstock.com

Jakou výbavu si na glamping zabalit?

Protože je glamping hlavně o pohodlí, užívání si a lenošení (ať už ve stanu samotném nebo v jeho blízkosti), klidně s sebou přibalte pohodlné pantofle, cestovní nebo venkovní hry, hudební nástroje či přenosné bluetooth reproduktory. Pokud vámi vybraný objekt disponuje i vhodnou možností nabíjení elektrických zařízení, pak můžete vzít také notebook, holicí strojek nebo fén, o kterém si můžete pod klasickým stanem nechat jenom zdát.

Nebo naopak využijte toho, že budete mít vše nezbytné k dispozici, a vyrazte nalehko jen s tím nejnutnějším. Stále ovšem nezapomeňte na přírodu kolem a přibalte i klasickou výbavu první pomoci: repelenty, opalovací krémy, pláštěnku, lékárničku, zapalovač, lepicí pásku, otvírák, malou baterku a lanko (oceníte například při sušení prádla).

Zdroj: Kupi