Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Žena si nazouvá kolečkové brusle Yuri Hoyda / Shutterstock.com

Jízda na kolečkových bruslích baví stále více dětí i dospělých. Není divu, je to příjemná sportovní aktivita, která se dá provozovat po celé ČR i v zahraničí. Zavede vás na nová místa, pomůže s udržováním rovnováhy i fyzické kondice. Hlavní ale je vybrat správný typ, velikost a tvrdost koleček. Jen tak se vám bude jezdit příjemně a bez nehod. Na co dalšího se zaměřit? A jaké zvolit chrániče a doplňky?

Přečtěte si také

Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Dámské, pánské, dětské nebo unisex?

Dámské brusle se od těch pánských neliší jen barevným provedením. Často jsou i lehčí, mají užší spodní část a směrem nahoru se rozšiřují. Muži si také často vybírají větší kolečka (s průměrem 90 milimetrů), zatímco ženy volí jen 85 milimetrů. Není to ale pravidlem a většina značek už dnes nabízí i unisex varianty. Kvalitní dětské brusle zase porostou s vašimi ratolestmi. Díky speciální konstrukci se mohou zvětšit až o tři velikosti. Stačí koupit takové, které jim dokonale padnou při nastavení na nejmenší rozměr. To hlavní je, aby dobře držely.

Kolečkové brusle New Africa / Shutterstock.com

Které modely jsou vhodné pro začátečníky a středně pokročilé?

Pokud jste na kolečkových bruslích ještě nestáli, dívejte se po modelech s malými měkkými kolečky. Jejich rozměry by se měly pohybovat mezi 70 a 80 milimetry. Výhodou je, že se dají snadno ovládat, tolik se nerozjedou a pomohou vám překonat menší nerovnosti. Středně pokročilým jezdcům budou nejlépe vyhovovat fitness brusle, které jsou naprosto univerzální. Mají pohodlnou botu a různé typy koleček pro zlepšování fyzické kondice i výkonnosti. Kromě in-line stezek s nimi můžete vyrazit i do parku.

Co pro zkušené jezdce a profesionály?

Zkušenosti a vytříbená technika si zaslouží závodní brusle s tvrdšími kolečky. Právě ty dosáhnou nejvyšší rychlosti, zároveň mají i dlouhou životnost. Jen pozor na hrubý povrch, na kterém by mohly být nebezpečné.

Jak se liší klasické modely od trekových nebo aggressive bruslí?

Kromě standardních fitness bruslí s kolečky o velikosti 84 až 90 milimetrů existuje i mnoho speciálních typů. Jaké to jsou?

Závodní/Speed brusle

Závodní brusle poznáte podle delší lišty, na kterou se vejde až pět velkých koleček (minimální průměr je 100 milimetrů). Na hladkém povrchu tedy budou stabilní i ve vysoké rychlosti. Navíc mají botu jen ke kotníkům, aby zajistily nižší postoj. Nějakou dobu tedy potrvá, než si na ně zvyknete.

Aggressive brusle

Naopak aggressive brusle mají krátkou lištu a velmi malá kolečka o průměru 50 až 60 milimetrů. Jsou ideální do skateparků. Při ježdění na rampě i skákání na schodech zajistí dokonalou stabilitu a zvládnete s nimi i nejrůznější triky. Na in-line stezky ale vhodné nejsou.

Muž dělá triky na kolečkových bruslích hurricanehank / Shutterstock.com

Dvouřadé/trekové

Tyto brusle jsou oblíbené nejen díky stylovému retro designu. Vyhovují těm, kdo preferují pomalejší jízdu na hladkém povrchu. Spíše než na dlouhé vzdálenosti se ale hodí na trénování otoček a tanečků.

Street brusle

Lépe se změně povrchu přizpůsobí městské neboli street brusle. Mají pevný skelet a jednoduše se ovládají. Kralovat skateparku v nich sice nebudete, ale menší nerovnosti i rychlé změny směru zvládnete s přehledem.

V hlavní roli kolečka a jejich parametry

Základem každých bruslí jsou kvalitní kolečka. Aby se vám dobře jezdilo, sledujte jejich počet, velikost i tvrdost. Většina in-line bruslí má kolečka čtyři, některé závodní modely ale disponují jen třemi velkými kolečky pro ultra rychlou jízdu. Zkrátka a jednoduše tu platí přímá úměrnost – čím jsou kolečka větší, tím rychleji brusle jedou.

Z 99 % se kolečka vyrábějí z polyuretanu, důležitá je ale jejich tvrdost. Ta se pohybuje mezi 74A–100A. Měkčí kolečka (do 82A) se hodí pro začátečníky, protože dobře absorbují nerovnosti a dobře přilnou k povrchu. Na druhou stranu mají kratší životnost.

Za kolik brusle pořídíte?

Nejlevnější brusle seženete už od 500 Kč, a to hlavně na e-shopech nebo v řetězcích typu Lidl nebo Decathlon. Standard se ale pohybuje okolo dvou až tří tisíc. Za takovou cenu koupíte i modely od nejznámějších značek, jako jsou Tempish, Rollerblade nebo K2.

Jaké další vybavení potřebujete?

Dětem a úplným začátečníkům určitě pořiďte i vybavení jako speciální přilbu, rukavice a chrániče. Ostatním bruslařům je doporučujeme také, zejména ve skateparku nebo při jízdě náročnějším terénem. Nesmí omezovat pohyb, ale musí být dostatečně utažené, aby se při pádu nepohnuly a zabránily vážnějším zraněním.

Zdroj: Kupi