Škodí přírodě, nebo ne? Kávové kapsle nejsou podle nové studie tak hrozné, odborníci ale nesouhlasí

Kávové kapsle, kávová zrna a rostlinka Gulcin Ragiboglu / Shutterstock.com

Zatímco mezi spotřebiteli mají kávové kapsle řadu fanoušků, ti, kteří nad šálkem kávy přemýšlí i nad životním prostředím, z nich již tak nadšení nejsou. Jednorázové kapsle se obtížně recyklují a vytváří další hory plastového či hliníkového odpadu. Podle nové studie ovšem nejsou pro přírodu zase tak škodlivé, jak se doposud myslelo.

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Kapsle jsou na tom s uhlíkovou stopou poměrně dobře

Nedávnou studii, která by mohla pohled na kávové kapsle zásadně změnit, publikovala kanadská univerzita v Quebecu pod vedením vědce jménem Luciano Rodrigues Viana. Podle získaných závěrů nejsou kávové kapsle pro životní prostředí tak špatné. Alespoň v porovnání s ostatními oblíbenými způsoby přípravy.

Vianův tým totiž zkoumal, jakou uhlíkovou stopu za sebou nechává káva filtrovaná, kapslová, instantní nebo ta z french pressu. Bral přitom v potaz produkci CO2 v průběhu celého procesu výroby a přípravy kávy – od pěstování, pražení, přepravy, produkce obalů, spotřeby vody a elektřiny až po hotový hrnek 280ml tekutiny.

Víte, kde mají kávové kapsle v akci?

Kapsle jsou lepší než filtrovaná káva

A jak se překvapivě ukázalo, kávové kapsle nejsou z hlediska produkce oxidu uhličitého zcela nejhorší, na rozdíl od kávy překapávané nebo připravované ve french pressu. Kapsle totiž, oproti dvěma zmíněným postupům, spotřebují díky přesnému dávkování kávy a rychlé přípravě méně vody i elektřiny. A to by mohla podle vědců z Kanady příroda ocenit.

Ruce drží kávu, kávové kapsle a zrnka kávy Gulcin Ragiboglu / Shutterstock.com

Jak Viana sdělil médiím v souvislosti s publikací studie, cílem práce nebylo představit kávové kapsle jako zcela ideální řešení, ale spíše porovnat jednotlivé způsoby přípravy kávy a jejich dopad na životní prostředí s ohledem na uhlíkovou stopu.

„Studii jsme nepsali proto, abychom lidi přesvědčili k používání kapslí a podů (dokonce sami navrhujeme používat ty opakovaně plnitelné) nebo je naopak od pití kávy odradili,” přiblížil Viana a dodal, že cílem bylo zaměřit se na hlavní problémy spojené s konzumací kávy na úrovni její každodenní spotřeby. Tak to uvedlo na svých stránkách sdružení amerických rozhlasových stanic NPR.

K velmi podobným závěrům došel již v roce 2021 výzkum univerzity v anglickém městě Bath, který vedl profesor chemického inženýrství Alf Hill. A zatímco média i milovníci kávových kapslí přijali informaci o jejich ne tolik škodlivém dopadu na životní prostředí velmi pozitivně, mnozí odborníci tak optimističtí nejsou.

Problém kapslí spočívá v jejich (ne)recyklaci

Podle řady odborníků představují kávové kapsle pro planetu stále nezanedbatelný problém, a to hlavně kvůli reálné vyšší produkci emisí než mají jiné metody i kvůli odpadu, který vzniká při výrobě a likvidaci jednotlivých jednorázových kapslí a podů. Osvěta by se proto měla zaměřovat spíše na udržitelnost při produkci i likvidací kapslí, nikoliv na způsoby pití kávy samotné.

Jak například v souvislosti s kanadskou studií vysvětlil pro NPR profesor environmentálních studií Max Boykoff, mnohem větší podíl na vytváření škodlivých emisí mají společnosti vyrábějící kávové kapsle, nikoliv spotřebitelé samotní. „Myslím, že řešit a odsuzovat, jakým způsobem kdo připravuje a pije kávu, škodí mnohem více a zbytečně odvádí pozornost od reálného řešení příčin těchto problémů," uvedl Boykoff s tím, že existují mnohem větší ekologické priority než změna toho, jak lidé pijí kávu.

Ruce drží na kávou kávové kapsle Eviart / Shutterstock.com

Které kapsle jsou nejvhodnější?

Nezáleží proto ani tak na tom, jakým způsobem si spotřebitelé svou kávu vychutnávají, ale jak se oni i firmy staví k recyklaci zbytkového materiálu. Ani zdánlivě plastové kapsle totiž nepatří do žlutého kontejneru. Značky jako Dolce Gusto, Tassimo či Tchibo Cafissimo je uvnitř potahují hliníkovou fólií, a proto patří do směsného odpadu. Nejblíže k udržitelné recyklaci jsou u nás hliníkové kapsle od Nespressa, které lze odnášet či zasílat na sběrná místa.

Vhodnějším řešením také mohou být opakovatelně použitelné kapsle, které lze plnit vlastní mletou kávou a k dostání jsou dnes pro většinu značek kávovarů, případně kompostovatelné a 100% biologicky rozložitelné kapsle. Ty se začínají na trhu objevovat čím dál častěji a kompostovat je lze i v domácích podmínkách.