Příliš často a příliš dlouho: Tuto chybu dělá při sprchování většina z nás. Správné mytí ale nemusí být žádná věda

Žena ve sprše Prostock-studio / Shutterstock.com

Pro mnoho lidí neexistuje krásnější pocit, než dovléct své tělo po náročném dni do koupelny a dopřát si horkou sprchu. Pro jiné je zase příjemná sprcha studená. Možná si ráno dáte chladivou sprchu na probrání a večer naopak teplou na uvolnění a relaxaci. Která z nich je však zdravější?

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Kdy se sprchovat teplou a kdy studenou?

Zdravotní přínosy mají obě varianty. Studená sprcha je nejlepší po tréninku a hned po probuzení. Pro lepší spánek si dejte horkou sprchu, nejlépe hodinu před spaním. S horkou vodou se vaše póry otevřou, studená sprcha je zase může dočasně stáhnout, a tak pomoci udržet přirozené oleje v pokožce a ve vlasech.

Lidé, kteří mají sklony k suché pokožce nebo se obávají lámavých vlasů, mohou zvážit opláchnutí studenou vodou. Pokud naopak trpíte na vyrážky nebo máte pocit, že by se pokožce mohlo hodit vyčištění, bude pro vás vhodnější teplá sprcha.

Žena zkouší rukou teplotu vody ze sprchy l i g h t p o e t / Shutterstock.com

Jaké jsou přínosy studené sprchy?

  • Antidepresivní účinek – Studená voda stimuluje produkci noradrenalinu a beta-endorfinů, elektrické impulsy jsou vysílány z nervových zakončení do mozku, což na někoho může mít antidepresivní účinek.
  • Silnější imunita – Pravidelná studená sprcha může zabránit nachlazení tím, že posílí váš imunitní systém, díky čemuž budete odolnější vůči nemocem.
  • Lepší oběh – Když tělo cítí studenou vodu, přirozeně se přepne do režimu přežití a reaguje zvýšením srdeční frekvence. Studená voda uvede oběhový systém do chodu. Srdce bude pumpovat efektivněji, což zlepší oběh v celém těle.
  • Hubnutí – Studená sprcha by nikdy neměla být náhradou za fyzickou aktivitu nebo zdravý jídelníček, ale i tak podporuje hubnutí. Když se tělo snaží zůstat v teple, zvýšená reakce dočasně zrychlí metabolismus a pomůže vám zhubnout.
  • Ochrana vlasů a pokožky – Uzavření pórů ochrání pokožku i vlasy.
  • Více energie – Když vás zasáhne proud studené, zvýší se tím tepová frekvence, příjem kyslíku a bdělost. Pokud se cítíte ospalí, studená sprcha vás probere spolehlivěji než káva.
  • Úleva od svědění – Jestliže trpíte svěděním kůže, nejlepší volbou je studená sprcha nebo koupel ve studené vodě.

Proč se sprchovat teplou vodou?

  • Uvolnění svalů a napětí – Horká sprcha je jedním z nejlepších způsobů, jak uvolnit svaly a napětí v těle. Uvolňuje nervy, takže se cítíte klidněji. Také snižuje ztuhlost kloubů, zejména ramen, kolen a kotníků.
  • Lepší spánek – Společně s uvolněním přichází ospalost, proto se po horké sprše tak skvěle spí. Jestliže plánujete jít na rande, rozhodně si horkou sprchu nedávejte.
  • Pomoc při respiračních potížích – Inhalace horké páry uvolní hleny, otevře ucpaný nos a celé dýchací cesty.
  • Zahřátí – Pokud je vám zima a nemůžete se zahřát, horká sprcha nebo koupel vám pomůže zbavit se pocitu chladu a umožní vám cítit se příjemně.
  • Čištění pórů a detox – Jestliže trpíte na černé tečky a ucpané póry, horká voda vám pomůže póry otevřít a lépe vyčistit od nečistot a mazu. A zbavíte se také řady toxinů, které se snáze vyplaví z těla.
Žena se sprchuje s úsměvem na tváři Varavin88 / Shutterstock.com

Tipy pro zdravé sprchování

  • Pokud nemusíte, nesprchujte se více než jednou denně. Mohli byste tím narušit kožní mikrobiom, který vás pomáhá chránit.
  • Sportovci mají rádi teplou sprchu, která uvolňuje svaly. Pokud si ovšem přivodíte zranění a máte zánět, pomůže vám více studená sprcha, která ho zmírní.
  • Jestliže máte vysoký krevní tlak, preferujte vlažnou nebo studenou sprchu. Stejně tak se horké vodě vyhýbejte při ekzémech a problémech se suchou pokožkou. Studenou sprchu si odpusťte, když jste nemocní nebo pokud máte artritidu, protože by způsobila ještě větší ztuhlost.
  • Zkuste kontrastní sprchování. Můžete začít studenou vodou a skončit u horké, anebo naopak. Nikdy však nepouštějte přehnaně horkou nebo ledovou, oba extrémy mohou tělu uškodit.
  • Nesprchujte se příliš dlouho. Sprcha by neměla trvat déle než 5–10 minut.

Zdroje: Healthline, WebMD