Ne každá půjčka musí být nutně špatný nápad: Na co si půjčit a na co raději ne

Žena s listy papíru, kalkulačkou a notebookem voronaman / Shutterstock.com

S půjčkami má zkušenost 83 % Čechů. Nejčastěji jde o hypotéku nebo leasing na auto, ale každý desátý má za sebou i rizikové úvěry. Stále více lidí také překračuje zdravou míru zadlužení, která činí zhruba 25 % měsíčního příjmu. Kdy si tedy bez obav půjčit a kdy raději ne?

Přečtěte si také

Nabíječky na elektrokola se objevují u prodejen s potravinami. Po Lidlu s tím přichází Flop Top

Půjčka na bydlení

Hypotéky už nejsou tak výhodné jako před pár lety, ale smysl samozřejmě dávají. Vyplatí se hlavně v případě, že budete měsíčně platit zhruba stejnou částku, jakou nyní dáváte za nájem.

Stejně tak je rozumné půjčit si na neodkladnou rekonstrukci domu či bytu a na nákup nezbytně důležitých spotřebičů, jako je zejména lednice nebo pračka.

Naopak bez velké televize, luxusního kávovaru nebo robotického vysavače se nějakou dobu obejdete, na tyto spotřebiče si tedy raději zkuste našetřit. Díky tomu z nich budete mít větší radost a hlavně se vyhnete nebezpečným dluhům.

Klíč s přívěskem ve tvaru domečku v zámku vstupních dveří I-ing / Shutterstock.com

Co vám pomůže získat lepší práci?

Do této kategorie patří například auto, které vám zjednoduší cestu do zaměstnání nebo za vašimi zákazníky. Pokud se ale do práce bez problému dostanete pěšky nebo MHD, leasing ještě zvažte. Další možností je i levnější ojeté auto, na které si nejspíš našetříte během několika měsíců.

Existují také pracovní pozice, na kterých se lépe uplatníte díky vizáži a reprezentativním vzhledu. Tehdy tedy můžete uvažovat i o půjčce na reprezentativní oblečení či, v krajním případě, na plastickou operaci. Například modelky si díky zvětšení prsou ve světě vydělají i několikanásobně více.

Pečujte o sebe i svoji peněženku

Zpravidla má však mnohem větší vliv na výši platu vaše vzdělání a dovednosti. Půjčky na různé kurzy, školení nebo doplnění kvalifikace tedy jen doporučujeme. Jen si neberte najednou příliš velké sousto a doplňujte si vzdělání postupně.

Vyšší životní standard se koupit nedá

Nejvíce byste měli zvážit nákup věcí a zážitků, jejichž životnost je kratší než doba splacení úvěru. Jde tedy například o dovolené nebo chytré telefony a další spotřební zboží – a to i v případě, že je nekupujete pro sebe, ale jako dárek pro vaše blízké.

Žena s prázdnou peněženkou a kalkulačkou sedí na zemi obklopená listy papíru Kmpzzz / Shutterstock.com

Finanční rezerva

Ani výhodné půjčky se neobejdou zcela bez poplatků. Vždy je tedy lepší vytvořit si vlastní rezervu, minimálně ve výši tří měsíčních platů. Hodit se může třeba na rozbitý notebook nebo některý z domácích spotřebičů.

„Nejprve vezměte v úvahu tyto čtyři faktory – výši půjčky, váš plat, pracovní pozici i osobní situaci. A potom byste měli porovnat újmu versus užitek. Například při nákupu nové pračky máte větší užitek, když se ta původní rozbije. Pokud vám ale nevyhovuje jen designově a funguje bez problému, míra užitku je nižší. Na druhé straně stojí újma, která se za vypůjčení peněz musíme zaplatit,” vysvětluje ředitel jedná z pražských poboček Komerční banky Vladimír Eichinger. Zároveň se vyplatí myslet na priority – například půjčka na bydlení má mnohem větší význam než půjčka na luxusní dovolenou nebo vánoční dárek.