Jak vybrat dokonalou dámskou peněženku a podle čeho se rozhodovat? Musí být stylová i praktická!

Žena v červených šatech drží peněženku v petrolejové barvě Peakstock / Shutterstock.com

Pro někoho jen pouzdro na karty a peníze, pro většinu žen doplněk, kterým vyjádří své já. Dámská peněženka by měla být nejen praktická a funkční, ale také by měla následovat aktuální módní trendy. Ať už malá, nebo velká, kožená, nebo koženková, tradiční černá, nebo odvážná s leopardím vzorem, vybrat peněženku pro ženu může být někdy pěkný oříšek. Poradíme vám, jak se v široké nabídce zorientovat a jaké parametry brát při výběru v potaz.

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Jak vybrat dámskou peněženku?

Co se týče designu, dámy často dávají přednost barevným peněženkám s nejrůznějším zdobením, kamínky či kovovými ozdobami. Oblíbené jsou především větší peněženky s průhledným okénkem, kam lze vložit fotku nejbližších, třeba partnera nebo dětí.

Při výběru peněženky hraje důležitou roli nejen design, ale také praktičnost. Používáte-li karty a zákaznické kartičky, potřebujete peněženku s mnoha přihrádkami, do nichž je můžete uklidit. Pokud běžně platíte v hotovosti, budete potřebovat také kapsičku na drobné.

Ruka s červeně nalakovanými nehty drží černou koženou peněženku fongbeerredhot / Shutterstock.com

Kůže, koženka a další materiály

Nejoblíbenějšími materiály jsou pravá kůže nebo koženka. Pravá kůže má jednoznačně navrch ve výdrži, není tak náchylná na změny teplot či prostředí a stářím je naopak ještě krásnější, jelikož získává přirozenou patinu.

Koženka či jiné syntetické materiály sice nevydrží tak dlouho, ale zase nabízí mnohem více možností povrchových úprav. Na rozdíl od kůže je totiž možné ji brousit, vyrážet do ní různé struktury a snáze ji barvit. Navíc je často mnohem levnější.

Nadčasová klasika, nebo odvážný experiment?

Pokud se poohlížíte po nadčasové peněžence, která nepodléhá módním trendům a vydrží vám léta, vždycky můžete vsadit na černou nebo hnědou kůži bez zdobení, pouze s minimem kovových prvků. Takovou peněženku snadno sladíte s jakýmkoli outfitem a její design bude stále aktuální.

Máte-li však zálusk na trendy kousek, nad kterým se při placení v obchodě každý pozastaví, pořiďte si peněženku ve výrazných barvách, s kovovými sponami, leopardím vzorem nebo odvážným nápisem. Pokud se zvířecí motiv objeví i na oděvu nebo botách, perfektně sladěný outfit je na světě.

Žena s růžovými nehty drží výraznou fialovou peněženku Cozy Home / Shutterstock.com

Buďte svá!

Při výběru peněženky byste se měla řídit především vlastním stylem. Jste spíše sportovkyně, nosíte tašku na cvičení místo kabelky a boty na vysokém podpatku bychom ve vašem botníku jen těžko hledali? Pak je pro vás ideální sportovní peněženka s minimem kapes, která podtrhne váš sportovní look.

Pokud dáváte přednost klasice a eleganci, nosíte šperky a bez kabelky byste nevyšla z domu, nezapomeňte do ní uložit koženou či koženkovou peněženku s kovovými detaily, která s ní bude dokonale ladit. Výběr rozličných materiálů, barev a tvarů peněženek najdete například zde: https://www.eobuv.cz/doplnky/kozena-galanterie/penezenky/damske-penezenky.html

Malá, nebo velká?

Zamyslet byste se měla i nad velikostí peněženky. Fandíte-li minimalismu, nosíte jen platební kartu a nepotrpíte si na mnoho drobných, postačí vám menší peněženka, která se navíc pohodlně vejde i do malé kabelky nebo kapsy kabátu.

Máte-li velké množství zákaznických karet a vizitek, využijete i velkou peněženku s větším množstvím kapes. Pokud se nebojíte experimentovat, peněženku ve větší velikosti můžete při různých příležitostech využít i jako extravagantní psaníčko. Výrazná peněženka s kovovými detaily bude k vašim „malým černým“ šatům vypadat přímo božsky.

Žena drží malou hnědou peněženku v dlani, v pozadí je paletka očních stínů, hodinky, květina a barevné oblečení Svitla / Shutterstock.com

Nebojte se být odvážná

Pravidlo, že by kabelka měla ladit s botami, už dávno neplatí. Tak proč by měla peněženka ladit s kabelkou? Nebojte se projevit trochu osobitosti a kreativity a vybavte se peněženkou v neonových barvách, v metalických barvách nebo s masivním kovovým řetízkem. Nebo si přečtěte, jak vybrat perfektní kabelku pro každodenní nošení.

Peněženku je také dobré sladit s dalšími doplňky, šperky nebo hodinkami. Pokud nosíte spíše zlaté šperky, určitě si nepořizujte peněženku se stříbrnými detaily, a obráceně. Barvu peněženky můžete též sladit s páskem hodinek, případně si pořídit hodinky nové tady: https://www.eobuv.cz/doplnky/hodinky/damske.html

Ten pravý dárek pro každou ženu

Vánoce se blíží a čas, který máme na výběr dárků, se neúprosně krátí. Skvělým dárkem k Vánocům, ale také k narozeninám – pro přítelkyni, manželku, maminku nebo sestru – může být právě nová peněženka.

Při výběru dbejte především na věk i módní styl nové majitelky. Babička ocení spíše střídmý design z pravé kůže, přítelkyni můžete vyrazit dech značkovou peněženkou s odvážnými detaily, kterou sladíte třeba s její oblíbenou kabelkou. Máte mladší sestru, která se obléká sportovně a kabelky nenosí? Vsaďte spíše na sportovní model peněženky vyrobený z látky.