Co vše se dá připravit z rybízu? Z plodů koláč, z lístků vynikající čaj na imunitu

Červený, bílý a černý rybíz v miskách robert dumitru / Shutterstock.com

Drobné kuličky, jemně nakyslá chuť a nespočet využití. Kdo by odolal rybízovému džemu, štiplavému čatní či nadýchané bublanině? Rybíz patří k nejzdravějším druhům bobulového ovoce, a to díky obsahu vitamínů C, A, B a E a antioxidantů. Jeho pěstování je navíc v našich podmínkách více než snadné, a tak je úroda obvykle velmi bohatá. I proto je dobré mít po ruce několik osvědčených způsobů, jak jej zpracovat. Po otrhání totiž nevydrží čerstvý moc dlouho.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Červený, černý nebo bílý?

Nejběžněji pěstovaným a nejznámějším druhem rybízu je ten červený, který je sladký a jemně nakyslý. Co se obsahu tělu prospěšných látek týká je však lepší volbou černý rybíz, který obsahuje několikanásobně vyšší obsah vitamínu C než například citron a jeho chuť je výraznější a trpčí.

Bílý rybíz je naopak jemnější a sladší, přičemž obsahuje méně vitamínu C, ale mnohem více draslíku. Všechny druhy jsou bohaté na vitamíny A, B, E, minerální látky, jako jsou hořčík, draslík nebo železo, a také antioxidanty.

Rybízová bublanina na pekáči Marharyta Kovalenko / Shutterstock.com

Rybízový koláč, nestárnoucí klasika

Nakyslá chuť rybízu přímo svádí k použití ve sladkých moučnících. Takovou nestárnoucí klasikou je v našich končinách kynutý rybízový koláč s drobenkou nebo nadýchaná rybízová bublanina. Drobnými bobulemi však můžete ozdobit i dort, cupcaky, zmrzlinové poháry či je přimíchat do snídaňových kaší nebo müsli.

Až budete péct, pořiďte si formu v akci

Recept na rybízovou bublaninu

Budete potřebovat:

  • 4 vejce pokojové teploty
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • špetka soli
  • čerstvý červený rybíz

Troubu předehřejte na 170 °C, plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, vmíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté přimíchejte mléko a olej a nakonec tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Posypte rybízem a dejte péct na 45 minut.

Zavařený rybíz ve skleničce na dřevěném tácu a kolem čerstvý rybíz sweet marshmallow / Shutterstock.com

Rybíz je ideální k zavařování

Bobule rybízu obsahují velké množství pektinu a kyseliny citronové, takže je více než ideální k zavařování, protože téměř není třeba přidávat žádné zavařovací přípravky. Na rybízový džem vám proto budou stačit očištěné kuličky rybízu, eventuálně jiný druh ovoce, který vyrovná kyselost.

Zásobu nakyslého džemu oceníte zejména při mazání vánočního lineckého cukroví, při přípravě mřížkového koláče či narozeninového dortu. Zavaříte-li kuličky vcelku, vzniknou tzv. falešné brusinky, které lze servírovat například se svíčkovou omáčkou.

Vyrobte si domácí zmrzlinu

Rybíz je ideální též k výrobě domácí zmrzliny. Omyté kuličky rozmixujte tyčovým mixérem, podle míry kyselosti oslaďte, nalijte do forem na nanuky a dejte do mrazáku. Pokud nemáte takové formičky, použijte kelímky od jogurtu nebo silikonové formičky na muffiny.

Na výrobu smetanové zmrzliny použijte přibližně 300 gramů kuliček černého rybízu, kelímek bílého jogurtu a kelímek 12% smetany. Po rozmixování vložte do zmrzlinovače a po 15 minutách máte hotovo.

Rybízový čaj v konvici a kolem lístky a čerstvý rybíz Tatiana_Pink / Shutterstock.com

Z listů rybízu připravte čaj

Málokdo ví, že z rybízových listů lze připravit zdraví prospěšný čaj. Nasušené listy černého rybízu stačí zalít horkou vodou a nechat louhovat. Takto připravený nálev dokáže při pravidelné konzumaci podporovat trávení, imunitu, má detoxikační účinky, eliminuje kyselinu močovou z kloubů, a navíc má příznivý vliv na nervovou soustavu, zrak, pleť, ale i vlasy a nehty.

Lahodný sirup na přípravu letních drinků

Z rybízu lze také vyrobit domácí sirup, který využijete k výrobě osvěžující šťávy, letních drinků nebo jím osladit čaj. Pro zachování všech vitamínů vyzkoušejte přípravu za studena. Kilogram rybízu přeberte, zbavte stopek a vyperte v čisté vodě. Zalijte půl litrem vody, rozmačkejte a nechte přes noc stát. Ráno směs sceďte, vymačkejte slupky a do šťávy nasypte kilogram cukru a počkejte, dokud se nerozpustí. Takto konzervovaný sirup vydrží v lahvi celou zimu, pokud je uchováván v chladu a temnu.

Lahodný koláč kdykoli během roku

Dejte rybíz k ledu

Lahodné bobule jsou nejlepší čerstvé, pokud si však chcete část úrody schovat na zimu, můžete jej zamrazit. Po otrhání oberte kuličky ze stonků, důkladně je opláchněte, nechte okapat a rozdělte do sáčků nebo krabiček. Takto připravené balíčky zamrazte a kdykoli během roku použijte na koláč nebo bublaninu.

  • TIP: Na zmrazení bobulí použijte speciální zamrazovací sáčky se zipovým zavíráním. Na obal napište datum zmrazení a rybíz spotřebujte maximálně do půl roku od tohoto data.