Fermentovaný poklad pro celé tělo: Vodní kefír. Co to je a proč byste ho měli pít hlavně v létě?

Žena pije brčkem nápoj s ovocem Indi Photostudio / Shutterstock.com

Slyšeli jste už o vodním kefíru? Má všechny příznivé účinky jako kefír klasický, je ovšem vhodný i pro ty, kteří se z nejrůznějších důvodů mléčným výrobkům vyhýbají. A v létě si z něj připravíte lahodnou, příjemně nakyslou perlivou limonádu plnou ovoce. Podívejte se, jak se fermentovaný vodní kefír vyrábí i čím vším ho lze ochutit.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Fermentovaný poklad pro celé tělo

Domácí kefírové limonády se vyrábí za použití tzv. tibi neboli japonských krystalů. Jedná se o drobná polysacharidová zrna s různými kmeny laktobacilů a kvasinek, která se krmí cukrem a sladkým ovocem. V rámci procesu fermentace potom do nálevu vypouští kyselinu mléčnou a oxid uhličitý. Výsledkem je příjemně perlivý nápoj bohatý na přátelské kultury.

  • Probiotické bakterie jsou zázrakem pro zdravý imunitní systém a dobře fungující zažívání. Bojují proti nemocem trávicího traktu, podporují zdravé vylučování a jsou dobrou prevencí nejrůznějších zánětů i rakoviny.
  • Fermentované nápoje mohou příznivě ovlivňovat i naši psychiku. Díky pozitivnímu vlivu na fungování celého organismu pomáhají snižovat stres i únavu a vyčerpání.
Sklenice a vařečka plné tibi krystalů Eskymaks / Shutterstock.com

Kde tibi krystaly koupit?

Nejsnadnější cestou je jejich nákup na internetu. Tibi pořídíte buď ve formě krystalů (živých mikroorganismů) nebo sušeného prášku.

Za startovací vodní kefírové kultury, ze kterých připravíte až 10 litrů nápoje, dáte kolem 200 Kč. Protože se ale krystaly chovají podobně jako například kombucha a v dobrých podmínkách rychle rostou, dají se v různých skupinách (na sociálních sítích, fórech nebo bazarech) sehnat přebytky i přímo od lidí, kteří se fermentaci věnují.

Bez cukru to nepůjde

Příprava vodního kefíru

Jakmile získáte tibi krystaly, budete potřebovat obyčejný cukr, nesířené (!) sušené ovoce podle chuti (datle, fíky, rozinky, švestky apod.) a filtrovanou, převařenou nebo kojeneckou vodu. Pro začátek se doporučuje připravit si nálev v menším množství. Na 1 litr vody dávkujte cca 50 g kefírových zrn, případně jeden sáček koupených kefírových kultur.

Vše dejte do sterilované sklenice, přikryjte ubrouskem nebo plátýnkem, zagumičkujte a nechte fermentovat na tmavém, teplém místě 2–3 dny. Nálev můžete ihned vypít. Pokud si ovšem chcete připravit různě ochucené kefírové limonády s vyšší mírou perlivosti, doporučujeme vyzkoušet metodu dvoufázové fermentace.

Sklenice s vodním kefírem a plátýnko s uzávěrem blackboard1965 / Shutterstock.com

Dvojitá fermentace zajistí více bublinek i chuti

Sekundární kvašení vodního kefíru není žádná věda. Nejprve nechte podle základního postupu 24 hodin při pokojové teplotě prokysat krystaly v oslazené vodě se sušeným ovocem (viz výše). Poté tekutinu přelijte do uzavíratelné sklenice, přidejte čerstvé ovoce, bylinky a koření v libovolných kombinacích a dejte ještě na další 1–2 dny fermentovat do lednice. K pozůstalým krystalům mezitím dolijte další várku oslazené vody, čímž si připravíte počáteční nálev na další dny. A tak stále dokola.

  • Tip: Nejvhodnější nádobou pro druhé kolo je skleněná lahev s uzávěrem na klip a silikonovým těsněním, kterou koupíte například v domácích potřebách (Orion, Tescoma nebo Kitos).
  • Pozor si dávejte v případě, že necháte tekutinu kvasit v lednici delší dobu – nasycený kefír může doslova vybouchnout.
Vyzkoušejte i kombuchu, parťáka vodního kefíru

Čím vodní kefír dochutit?

Kombinacím se určitě meze nekladou. Z čerstvého ovoce jsou výborné citrony, limety a pomeranče, ananas, maliny i jiné lesní plody. Přidat můžete i bezinkový sirup nebo jablečný mošt, se kterým si připravíte zdravější verzi cideru. Zajímavou kořenitou chuť dodá například skořice a zázvor, chladivou zase máta nebo meduňka.

Pokud s vodním kefírem teprve začínáte, ze startu to s jeho množstvím nepřehánějte. Tělo si nejprve musí na pravidelnou konzumaci zvyknout. Poté si nicméně můžete pochutnávat i na celém litru denně.