Jsou ovesné flapjacky opravdu zdravou svačinkou? Záleží na složení, ty nejlepší si vyrobíte doma!

Žena má zamyšlený pohled a drží flapjack Krakenimages.com / Shutterstock.com

Ovesné tyčinky, kterými zaženete akutní hlad a dodáte energii při sportu nebo na cestách. To jsou flapjacky. Stejně jako ostatní müsli a jiné cereální tyčinky jsou často považovány za zdravější alternativy běžných sladkostí. Aby tomu tak ale opravdu bylo, musíte si při nákupu dávat pozor na jejich složení. Podle čeho flapjacky vybírat a jak si je připravit doma podle jednoduchého receptu?

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Co jsou flapjacky zač?

Tyto měkké ovesné pečené tyčinky mají svůj původ ve Velké Británii. Na to, jak vznikl jejich název, existuje mnoho názorů. Oxfordský anglický slovník například uvádí, že slovo flapjack pochází již ze 16. století, kdy se tímto výrazem v Anglii označovaly pečené ploché koláče.

Flapjacky jsou v poslední době velmi oblíbené. Spolu s rostoucím důrazem na zdravější stravování roste výrazně v obchodech i jejich nabídka. Podobně jako třeba u tyčinek proteinových. Najdete je nejen na pultech zdravých výživ, supermarketů a hypermarketů, ale také třeba drogerií (např. Teta, drogerie dm či Rossmann).

Ještě je neznáte? Vyzkoušejte je se slevou

Ovesná energie plná chutí

Vybírat potom můžete z nejrůznějších značek a příchutí. Existují flapjacky ovocné, ořechové, čokoládové i polévané. Cena jedné tyčinky se pohybuje kolem 40 korun, a ačkoliv se to může zdát jako vyšší částka, jedna tyčinka většinou váží kolem 80–100 g, což v přepočtu cenově vychází podobně jako menší müsli tyčinky.

Výhodou flapjacků je, že díky vysokému obsahu ovesných vloček, případně i ořechů a sušeného ovoce, mají schopnost zasytit a energii uvolňovat postupně. Jsou tedy skvělé do kapsy pro sportovce i aktivní jedince, ale také pro ty, kteří přes den nemají mnoho času. Na druhou stranu, výrobci často nálepky „zdravá potravina“ zneužívají a do složení výrobků propašovávají ingredience nezdravé.

Různé druhy ořechů v misce olepeshkina / Shutterstock.com

Před svačinou čtěte!

Pomineme-li příchutě, pak jsou mezi jednotlivými značkami flapjacků největší rozdíly v jejich složení. Velký problém může představovat cukr. Ten je v receptuře těchto ovesných tyčinek nezbytný, protože slouží jako pojivo sypké směsi. Záleží ovšem na jeho množství a druhu. Často ho kupované flapjacky obsahují zbytečně mnoho a v různých formách (na etiketě hledejte ingredience s označením glukózový či škrobový sirup, sirup z invertního cukru, zlatý sirup, dextróza, melasa, zahuštěné slazené mléko apod.).

Druhou problémovou složkou jsou nasycené mastné kyseliny. Podle Světové zdravotnické organizace WHO by jich měl denně dospělý člověk přijmout max. 20 g. Některé tyčinky přitom obsahují skoro polovinu této doporučené denní dávky.

Na co si dát při výběru flapjacků pozor?

  1. Na prvním místě by ve složení měly být vždy ovesné vločky.
  2. Dávejte přednost výrobkům s co nejnižším obsahem cukrů a sledujte, jaké druhy cukrů tyčinka obsahuje (čím více různých, tím hůře).
  3. Podívejte se, jaké množství z obsahu tuků tvoří nasycené mastné kyseliny.
  4. Vždy je lepší, když je ve složení pořádná dávka ořechů a sušeného ovoce. Na rozdíl od předchozího bodu obsahují „zdravé“ nenasycené tuky a oproti jednoduchým cukrům mají nižší glykemický index, lépe zasytí a dodají více déletrvající energie.
  5. Pozor na tyčinky s polevou – ta zvyšuje obsah cukrů, tuků i celkovou energetickou hodnotou.

Souhrnem, zvolíte-li výrobky s co nejkratším složením, nejnižším obsahem cukrů a nasycených mastných kyselin, pak si jednou za čas mohou najít flapjacky své místo i ve zdravém a dietním jídelníčku. A pokud o jejich složení chcete mít úplný přehled, pak si jich vyrobte celý plech doma. Je to velmi snadné!

Člověk uhlazuje směs na flapjack v plechu Jamierpc / Shutterstock.com

Recept: Domácí flapjack s ořechy a ovocem

Na jeden velký plech budete potřebovat:

  • 600 g ovesných vloček
  • 400 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 300 g medu
  • 400 g ořechů a sušeného ovoce podle vlastní chuti (např. vlašské, pekanové, mandle, kešú, brusinky, meruňky, jablka apod.)
  • špetku soli
Ovesné vločky nabízí víc možností než jen sňídaňovou kaši

Postup: Nejprve v rendlíku svařte máslo, med, třtinový cukr a sůl, dokud nevznikne hustý sirup. Ovesné vločky, ořechy a sušené ovoce pomelte (nahrubo či úplně najemno) a poté smíchejte se sirupem. Směs rozprostřete na plech s pečicím papírem a dobře po celé ploše upěchujte.

Pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 25 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý. Počkejte, až vše vychladne, a poté nakrájejte na tyčinky.

Pár tipů pro ještě lepší domácí flapjacky

Pokud budou moc suché a drolivé, můžete do směsi přidat 1–2 strouhaná jablka, případně jedno vajíčko. Nebojte se také experimentovat s chutěmi. Do ovesného těsta přidejte strouhaný kokos, kakao nebo koření jako skořici, vanilku či hřebíček. Zdravější variantu zase vykouzlíte, když část cukru nebo medu nahradíte zdravějšími variantami (datlovou pastou, čekankovým, agávovým nebo datlovým sirupem apod.).