Recepty na osvěžující kávové drinky: Espresso&Orange nebo Cold Brew

Sklenice ledové černé kávy americano a vrstva pomerančové a citronové šťávy zdobené rozmarýnem a skořicí na dřevěném pozadí Gowithstock / Skutterstock.com

Teplota venku začíná pomalu, ale jistě šplhat nahoru, slunko pálí a úměrně tomu stoupá i naše chuť na studené drinky. V nabídkách kaváren se začínají objevovat nápoje, jako je klasická ledová káva, káva se zmrzlinou, cold brew nebo třeba méně známé kombinace espressa s tonikem či pomerančovým džusem. Pokud jste na jeden takový drink dostali chuť, nemusíte hned běžet do kavárny. Prozradíme vám pár našich tipů, jak ledové kávové osvěžení dotáhnout doma k dokonalosti.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Základem pro skvělou ledovou kávu, a nezáleží na tom, zda jde o kávu se zmrzlinou, ledové cappuccino nebo černou filtrovanou kávu s ledem, jsou vždy kvalitní kávová zrnka. Ideálně čerstvě upražená a namletá těsně před přípravou kávy a na hrubost, kterou daný způsob přípravy vyžaduje. Rozhodně ale nepodceňte ani přípravu ledu. Aby vám rozpouštějící se kostka neředila váš drink, je dobré do tvořítka na led místo vody nalít už hotovou kávu (ideálně stejného druhu) a nechat ji zamrazit.

Espresso&Orange

Espresso s tonikem už tu pár letních sezon s námi je, postupně se ji učíme pít a stává se tak stále oblíbenější. Už jste ale zkusili letošní hit sociálních sítí Espresso&Orange? Ani mi v redakci jsme neodolali a museli jsme ji nutně ochutnat!

Budete potřebovat:

  • Pomerančový džus
  • Led
  • Espresso

Jak na to:

Do sklenice, ideálně té na whiskey, nalijte zhruba 3–5 cm pod okraj pomerančový džus, přidejte pár kostek ledu a přilijte espresso. Vytvoří se vám dvě vrstvy. Drink můžete ještě ozdobit plátkem citronu.

Podívejte se, jak jsem přípravu Espresso&Orange zvládli my v redakci.

Ledová káva

Skoro všechny nápoje připravené na bázi espressa – tedy nejen espresso, ale také tolik oblíbené cappuccino či café latté, lze připravit i ve studené variantě. Je jen na vás, jestli dáte přednost kávě černé nebo zjemněné mlékem.

Espresso na led: Jedná se o nejjednodušší a nejrychlejší variantu ledové kávy. Potřebujete jen 2 shoty espressa, led a studenou vody na dolití.

Jak na to?

Vyšší sklenici naplňte alespoň do poloviny ledem, zalijte horkým espressem a dolijte ledovou vodou. Espresso na led samozřejmě není tak intenzivním povzbuzením jako klasický šálek horkého espressa, ale do letních veder je to ideální volba.

  • TIP: Pokud dáváte přednost kávě s mlékem, místo dolití studenou vodou, dolijte drink studeným mlékem, které můžete předtím klidně napěnit.

Člověk lije kávu do pohárku se  zmrzlinou Than Rat150 / Shutterstock.com

Affogato

Pro milovníky kávy a zmrzliny je affogato jasná volba. Je to vlastně něco mezi ledovou kávou a dezertem. Někdy je těžké se rozhodnout, zda ho vypít nebo se do něj pustit lžičkou.

Budete potřebovat:

  • Kopeček zmrzliny – ideální jsou ty smetanové s příchutí vanilky, ale chybu neuděláte ani s čokoládovou, kokosovou, oříškovou nebo třeba karamelovou. I zde záleží na jen vaší chuti.
  • Espresso

Jak na to?

Do hrníčku naberte připravenou zmrzlinu, zalijte ji horkým espressem a máte hotovo.

Ledová káva ve vysoké sklenici se smetanou na bílém dřevěném pozadí Smyshliaeva Oksana / Shutterstock.com

Cold Brew/Cold Drip

Opět se jedná o spojení černé kávy a ledu, tentokrát to ale není žádná rychlovka. Příprava Cold Brew i Cold Dripu potřebuje čas. Oba tyto druhy studené kávy se připravují za studena různými filtračními metodami. Namletou kávu buď necháte ve studené vodě 12–24 hodin macerovat v lednici (cold brew), nebo přes namletá zrna necháte studenou vodu velmi pomalu, nejčastěji 12–48 hodin, překapávat (cold drip).

V domácím prostředí je jednodušší si připravit Cold Brew. Ve specializovaných obchodech s kávovým příslušenstvím jsou k dostání speciální kávovary, lahve nebo karafy na jeho přípravu. Pokud si ale nejste jistí, zda má smysl do nich investovat, můžete si Cold Brew připravit i v čisté zavařovací sklenici.

Budete potřebovat:

  • 90–100 g hrubě namleté kávy
  • zavařovací sklenici
  • papírový filtr nebo plátýnko (lze využít i French Press)
  • litr studené vody

Jak na to?

Mletou kávu nasypte do sklenice, pomalu zalijte studenou vodou pořádně promíchejte, zavřete a nechte v lednici louhovat minimálně 12 hodin. Poté kávu přes filtr nebo plátýnko přelijte do jiné nádoby a máte hotovo. Podávejte ideálně na ledových kávových kostkách.

Takto připravená káva by měla v lednici v dobrém stavu vydržet i týden, ale většinou se vypije mnohem dřív.

Zdroj: Autorský článek Terezy Paik , Kupi.cz