Koktejly z piva osvěží a povzbudí vaše chutě. Znáte Black Velvet nebo Micheladu?

Dvě skleničky s Micheladou, limetky, chilli papričky, kostky ledu 5PH / Shutterstock.com

Mnoho zanícených pivařů tvrdí, že pivo je skvělý nápoj a není potřeba ho již ničím vylepšovat, přidávat do něj jakékoli další přísady nebo vytvářet prazvláštní kombinace. Na druhé straně jsou tu ale i ti, kteří pivu příliš nefandí, ale na takovém pivním koktejlu si pochutnají. A že to je nějaká novinka? Vůbec! Pivní koktejly mají i svou historii, která údajně sahá do 19. století, kdy byl v Irsku poprvé namíchán Black Velvet.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Co jsou pivní koktejly a jaké druhy existují?

Pivní sýr, pivní rohlíky, pivní marmeláda, pivní zmrzlina. To vše a ještě mnohem víc lze z národního nápoje Čechů připravit a určitě už to vyzkoušelo mnoho z nás. Slyšeli jste ale o pivních koktejlech – drincích namíchaných s pivem?

Možná, že slyšeli, ale nikdy neochutnali, a vlastně se ani není čemu divit. Pivní koktejly v Česku rozhodně nepatří mezi frekventované kategorie míchaných drinků. Pojďme si jich pár představit.

Parta lidí si připíjí s pivními flaškami a sklenicemi s pivem Pra Chid / Shutterstock.com

Recept na drink Black Velvet

Koktejl Black Velvet představuje unikátní spojení šampaňského (nikoli sektu, prosecca ani jiného šumivého vína) a silného tmavého piva. A že to není spojení vůbec špatné, dokládá i fakt, že v roce 2018 se tento drink objevil mezi 50 nejprodávanějšími koktejly světa v žebříčku Annual Brands Report, který každoročně připravuje britská společnost Drinks International.

O to, kdy přesně tento „černý samet“ vznikl, se vede tak trochu spor. Jeden příběh praví, že drink poprvé namíchal číšník v londýnském Brook’s Clubu, když po smrti prince Alberta (14. prosince 1861), manžela britské královny Viktorie, usoudil, že i šampaňské by mělo držet smutek.

Druhá verze vzniku koktejlu se datuje do roku 1880. Podle tvrzení Fernanda Castellona, který se věnuje historii barů a míchaných drinků, byl tehdy podáván pod názvem Champagne Velvet.

Koktejl Black Velvet ve dvou sklenicích Brent Hofacker / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 5 cl silného tmavého piva (např. Guinness)
  • 5 cl šampaňského (nikoli sektu, prosecca, cavy, atp.)
  • sklenice na šumivé víno (flétna)

Jak na to:

Do vychlazené sklenice na šumivé víno nejprve nalijte pivo a poté velmi pomalu po stěně sklenice přilévejte šampaňské. V ideálním případě by vrstvy měly při podávání nápoje zůstat oddělené.

Dvě sklenice s radlerem sytě růžové barvy Oksana Mizina / Shutterstock.com

Recept na radler

Kdo by neznal radler, osvěžující spojení piva s citronovou limonádou. Tento drink lze v běžné obchodní síti koupit většinou v plechovce, ale dopřát si ho můžete i v některých restauracích. Kořeny má údajně v Bavorsku, kde vznikl na počátku 20. století naprostou náhodou a tak trochu jako záchrana hospodského. Když mu pro nečekaný nával žíznivých cyklistů začalo docházet pivo, rozhodl se ho začít „řezat“ právě citronovou limonádou.

Ingredience:

  • 15 cl citronové limonády
  • 15 cl světlého ležáku

Návod:

Nejprve do sklenice nalijte limonádu a poté do ní pomalu po stěně přilévejte pivo. Pozor si musíte dávat na to, aby vám pivo nezačalo příliš pěnit.

Tip: Pivo nemusíte míchat jen s citronovou limonádou. Můžete sáhnout po kolové limonádě, pak budete pít koktejl Diesel, případně po Spritu, který ve spojení s pivem vykouzlí long drink Shandy.

Dva koktejly Michelada ve sklenicích Julien132a / Shutterstock.com

Recept na drink Michelada

Pojďme se z Evropy přesunout za oceán, do slunného Mexika. Tam si v místních barech můžete objednat drink Michelada, který v sobě spojuje snad všechny chutě světa – slanou, sladkou, kyselou, hořkou i pálivou. Na první napití nechutná snad nikomu, ale nenechte se odradit. Stačí pár loků a přijdete jí na chuť. Pokud vám tento drink něco připomíná, pak máte pravdu, je to taková alternativa klasického koktejlu Bloody Mary.

Suroviny:

  • 300 ml mexického piva (Corona, Sol)
  • 50 ml rajčatové šťávy (džusu)
  • 2 limetky
  • půl lžičky maggi
  • půl lžičky tabasca
  • lžička worcesterové omáčky
  • led (nemusí být)
  • sůl, mleté chilli

Postup:

Nejprve si připravte sklenici, její vršek potřete limetou a obalte v soli (sůl můžete případně smíchat i s mletým chilli) tak, aby vám vznikla krusta. Tu nechte lehce zaschnout.

Do sklenice pak dejte led (s ledem je Michelada více osvěžující a jemnější v chuti), vymačkejte šťávu z jedné limetky a stranou si z druhé limetky nechte pár koleček na ozdobu drinku. Poté přidejte rajčatovou šťávu, maggi, worcesterovou omáčku, tabasco a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně po stěně sklenice přilijte pivo, můžete opět promíchat a hned servírujte.

Zdroj: Gastro&Hotel, Cestolino, Michelada.mx