Mnoho zanícených pivařů tvrdí, že pivo je tak skvělý nápoj, že není potřeba ho již ničím vylepšovat, přidávat do něj jakékoli další přísady a vytvářet prazvláštní kombinace. Na druhé straně jsou tu ale i ti, kteří pivu příliš nefandí, ale na takovém pivním koktejlu si pochutnají. A že to je nějaká novinka? Vůbec! Pivní koktejly mají i svou historii, která údajně sahá do 19. století, kdy byl v Irsku poprvé namíchán black velvet.
Pivní sýr, pivní rohlíky, pivní marmeláda, pivní zmrzlina. To vše a ještě mnohem víc lze z národního nápoje Čechů připravit a určitě už to vyzkoušelo mnoho z nás. Slyšeli jste ale o pivních koktejlech – drincích namíchaných s pivem?
Možná, že slyšeli, ale nikdy neochutnali, a vlastně se ani není čemu divit. Pivní koktejly v Česku rozhodně nepatří mezi frekventované kategorie míchaných drinků. Pojďme si jich pár představit.
Koktejl Black velvet představuje unikátní spojení šampaňského (nikoli sektu, prosecca ani jiného šumivého vína) a silného tmavého piva. A že to není spojení vůbec špatné, dokládá i fakt, že v roce 2018 se tento drink objevil mezi 50 nejprodávanějšími koktejly světa v žebříčku Annual Brands Report, který každoročně připravuje britská společnost Drinks International.
O to, kdy přesně tento „černý samet“ vznikl, se vede tak trochu spor. Jeden příběh praví, že drink poprvé namíchal číšník v londýnském Brook’s Clubu, když po smrti prince Alberta (14. prosince 1861), manžela britské královny Viktorie, usoudil, že i šampaňské by mělo držet smutek.
Druhá verze vzniku koktejlu se datuje do roku 1880. Podle tvrzení Fernanda Castellona, který se věnuje historii barů a míchaných drinků, byl tehdy podáván pod názvem Champagne velvet.
Kupte se slevou Pivo Guinness Draught.
Do vychlazené sklenice na šumivé víno nejprve nalijte pivo a poté velmi pomalu po stěně sklenice přilévejte šampaňské. V ideálním případě by vrstvy měly při podávání nápoje zůstat oddělené.
Kdo by neznal radler, osvěžující spojení piva s citronovou limonádou. Tento drink lze v běžné obchodní síti koupit většinou v plechovce, ale dopřát si ho můžete i v některých restauracích. Kořeny má údajně v Bavorsku, kde vznikl na počátku 20. století naprostou náhodou a tak trochu jako záchrana hospodského. Když mu pro nečekaný nával žíznivých cyklistů začalo docházet pivo, rozhodl se ho začít „řezat“ právě citronovou limonádou.
Nejprve do sklenice nalijte limonádu a poté do ní pomalu po stěně přilévejte pivo. Pozor si musíte dávat na to, aby vám pivo nezačalo příliš pěnit.
Tip: Pivo nemusíte míchat jen s citronovou limonádou. Můžete sáhnout po kolové limonádě, pak budete pít koktejl Diesel, případně po Spritu, který ve spojení s pivem vykouzlí long drink Shandy.
Pojďme se z Evropy přesunout za oceán, do slunného Mexika. Tam si v místních barech můžete objednat drink Michelada, který v sobě spojuje snad všechny chutě světa – slanou, sladkou, kyselou, hořkou i pálivou. Na první napití nechutná snad nikomu, ale nenechte se odradit. Stačí pár loků a přijdete jí na chuť. Pokud vám tento drink něco připomíná, pak máte pravdu, je to taková alternativa klasického koktejlu Bloody Mary.
Kupte se slevou Pivo světlý ležák Corona Extra.
Nejprve si připravte sklenici, její vršek potřete limetou a obalte v soli (sůl můžete případně smíchat i s mletým chilli) tak, aby vám vznikla krusta. Tu nechte lehce zaschnout.
Do sklenice pak dejte led (s ledem je michelada více osvěžující a jemnější v chuti), vymačkejte šťávu z jedné limetky a stranou si z druhé limetky nechte pár koleček na ozdobu drinku. Poté přidejte rajčatovou šťávu, maggi, worcesterovou omáčku, tabasco a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně po stěně sklenice přilijte pivo, můžete opět promíchat a hned servírujte.