Co dělat, když vás honí mlsná? Rady, jak zastavit chuť na sladké

Žena zírá na talíř čokoládových bonbonů Canva

Když vás honí mlsná, jde o velmi nepříjemný stav, během kterého máte intenzivní nutkání pozřít cokoliv sladkého, co vám přijde pod ruku. Pokud i vy s touto zvýšenou chutí na sladké často bojujete, naučte se, jak jí účinně čelit. Poradíme vám účinné postupy, které vám umožní nepodlehnout a udržet si svou linii.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Proč máme tak intenzivní nutkání?

Důvodem, proč vás honí mlsná, je závislost na cukru a sladké chuti, kterou si navíc většina z nás pěstuje již od dětství. Při konzumaci sacharidů se v mozku začne uvolňovat serotonin, který je zodpovědný za dobrý pocit. Chuť cukru také uvolňuje endorfiny, které nás uklidňují a uvolňují.

Pokud není potřeba naplněna a nedojde ke konzumaci sladkého, přichází často frustrace, nervozita a neschopnost se soustředit. Touha po cukru ale zároveň vede k nadměrnému příjmu kalorií a k nabírání tělesné váhy. Už jen to by měla být motivace pro zvládání chuti na sladké.

Žena podává talířek s donuty Canva

Rady, jak zastavit chuť na sladké

Pokud vás touha po sladkostech často trápí, prozradíme vám několik triků, jak se s ní vypořádat.

Poddejte se jí – ale s mírou

Nejlepším způsobem, jak se zbavit potřeby, je naplnit ji. Jsou ovšem lidé, kteří jsou schopní sníst naráz celou tabulku čokolády, kbelík zmrzliny nebo třeba celou sklenici Nutelly. Naučte se raději odměňovat se v menších porcích a toto množství pravidelně snižujte, aby vám ke štěstí stačilo stále méně a méně.

Najezte se nebo si dejte ovoce

Chuť na sladké často přichází, když má tělo hlad – v takovém případě si žádá bílkoviny, ale mnoho lidí ho namísto toho zasytí prázdnými kaloriemi. Bílkoviny ovšem zvyšují pocit sytosti, proto se nejprve najezte nutričně bohatého jídla a rázem bude vaše touha po cukru menší nebo žádná. Stejně dobře vám pomůže i ovoce, které díky obsažené vláknině také prodlouží pocit sytosti, a navíc může mít i sladkou chuť.

Trápí vás chuť na sladké? Vsaďte na ovoce

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

Plánujte si své stravování

Největší chuť na sladké mají ti, kteří jedí nepravidelně. Dopředu si proto plánujte, kdy se najíte a co si dáte. Nedělejte mezi jídly pauzy delší než 3–5 hodin, díky čemuž si udržíte potřebnou hladinu cukru v krvi. Ideální možností je mít každý den kolem 5 jídel, tedy snídani, svačinu, oběd, druhou svačinu a večeři.

Žena s jahodou a mísou ovoce Canva

Méně kalorií a kombinace potravin

U sladkostí se vždy zaměřte na ty, kde je nejméně cukru. Než si dát tyčinku, která jich je plná, raději zvolte tu z lisovaného ovoce. Pokud chcete čokoládu, dopřejte si tu s více než 70 % kakaa. A abyste předešli konzumaci velkého množství sladkého, naučte se ho kombinovat s různými sytými potravinami. Zkuste si dát třeba lžičku medu do jogurtu, namáčejte si banán do čokoládového krému nebo si nastrouhejte čokoládu do cereálií.

I Velikonoce zvládnete bez cukru hravě

Soustřeďte se, cvičte, žvýkejte

Mlsná vás často začne honit, když se nudíte, zaměřte proto svou pozornost na nějakou činnost, která vyžaduje soustředění, a na chutě rychle zapomenete. Vhodným řešením je i pohyb – a nemusíte jít nutně běhat, mnohdy pomůže procházka, práce na zahradě nebo třeba úklid domácnosti. A pokud se vám nic nechce, jednoduše sáhněte po žvýkačce. Zvolte tu bez cukru s příchutí, která dovede snadno oklamat váš mozek.

Chuť na sladké a psychika

Mnoho lidí se pomocí jídla uklidňuje – sladké jim pomáhá, když jsou ve stresu nebo když cítí smutek. Naučte se raději tyto stavy řešit jiným způsobem než konzumací nezdravého jídla. Zkuste třeba zavolat přátelům, obejmout partnera nebo si pustit hezkou komedii. A pokud naopak používáte sladké jako formu odměny, i to lze změnit. Vyměňte dobroty třeba za koupi něčeho hezkého – a odměňte se i za to, že jste sladké zvládli nejíst po celý týden.

Co děláte vy, když vás honí mlsná? Podělte se s námi o své rady do komentářů.