Proč rostlinám hnědnou a opadávají listy? Tady je 5 tipů, jak zabránit žloutnutí a opadávání listů pokojovek

Žena přesazuje pokojové rostliny popcorner / Shutterstock.com

Bez pokojových rostlin se neobejde žádný moderní interiér. Jsou krásným doplňkem, který vnáší do našich domovů přírodu a působí uklidňujícím dojmem. Často se ale stává, že po krátké době začnou žloutnout, usychat a opadávat. Jak tomu zabránit? Důležité je najít příčinu a přizpůsobit péči konkrétnímu druhu pokojovek. S našimi tipy to zvládnou i začátečníci.

Přečtěte si také

Odkud pocházejí výrobci krmiv pro psy a kočky? Někteří jsou z Česka, ostatní ze zahraničí

Co způsobuje žloutnutí listů?

Pokojovka s hnědnoucími a usychajícími listy může ukazovat na nedostatek, ale i přebytek vody. Zkontrolujte tedy půdu v květináči, a pokud je suchá, zaměřte se na pravidelné zalévání. Na přemokřenou zeminu zase pomáhá suchý zábal. Rostlinu tedy vytáhněte z květináče, prsty odstraňte co nejvíce hlíny a kořeny propláchněte vlažnou vodou. Potom je nechte okapat a zabalte do savé látky. Tu vyměňujte, než bude zcela suchá. Pak teprve je možné rostlinu znovu zasadit. Pokud nebudete potřebovat větší květináč, použijte ten stávající, ale nezapomeňte ho nejdříve přelít horkou vodou, abyste zabránili možnému šíření plísní.

Žena drží uschlé listy Zhuravlev Andrey / Shutterstock.com

Hnojivo vybírejte pečlivě

Žluté a padající listy zpravidla ukazují na nesprávný poměr živin, který spraví vhodné hnojivo. Například rostlina zalévaná tvrdou vodou má většinou přebytek vápníku a už ho tedy nepotřebuje dodávat jinak. Naopak se u ní občas projeví nedostatek dusíku. Ten ale obsahují všechna běžná hnojiva – podobně jako fosfor a draslík. Kromě toho najdete na trhu ještě speciální hnojiva – pro růst, květ apod.

Dbejte na dostatek světla

Dále mohou žloutnout listy odvrácené od zdroje světla. Pokud k tomu dochází, stačí jednou týdně rostlinu pootočit, aby se k ní denní světlo dostalo postupně ze všech stran. Některým druhům vyhovuje přímé sluneční záření, jiným spíše polostín. Nenáročné jsou na světelné podmínky třeba oblíbené monstery, draceny nebo difenbachie.

Kontrolujte teplotu a vlhkost v místnosti

Zejména tropickým rostlinám neprospívá blízkost okna nebo průduchů klimatizace. Náchylné jsou i na průvan, ale krátký intenzivní chlad je většinou nepoškodí tolik jako dlouhodobě nízké teploty. Pokud se tedy objeví větší množství žloutnoucích listů, přesuňte je na místo se stabilní teplotou. A většině druhů bude vyhovovat i občasné mlžení, které v prostoru zvýší vlhkost.

Pozor na infekce rostlin

Ke změně barvy a deformaci stonků i listů docházejí také po napadení rostliny viry a plísněmi. V první řadě ji tedy izolujte od ostatních. Potom se pokuste zjistit, o jakou infekci se jedná. Někdy bude potřeba ustřihnout zdravou část a vypěstovat z ní novou rostlinu, jindy stačí fungicidy. V každém případě ale bude nutné umýt a vydezinfikovat všechny používané nástroje i květináče.

Zdroje: kupi.cz, hobby.instory.cz