Potraviny, které způsobují v těle záněty. Na co si dát pozor?

Jednotlivé alergeny v miskách – mouka, mléko, olej, vejce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Se zánětem se ve svém životě potkal snad každý z nás. Zánět spojivek, zánět středního ucha, zánět močového měchýře, zánět průdušek, zánět dutin a mnoho dalších. A nejen to, zánět je základem pro cukrovku, rakovinu a další choroby. Proto je dobré být na pozoru a preventivně se vyhýbat potravinám, které záněty podporují. Které to jsou?

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

1. Cukr a umělá sladidla

Cytokiny. Strašidelné slovo, že? Co to je? Cytokiny jsou bílkoviny, které produkuje náš imunitní systém poté, co sníme nějaké cukry. Jejich úkolem je regulovat a koordinovat aktivitu dalších imunitních buněk. Zároveň mohou způsobit zánět.

Co do obsahu cytokinů na tom nejsou ani umělá sladidla o moc lépe. Zkuste je proto nahradit protizánětlivými alternativami, jako je med nebo čerstvé ovoce. Věděli jste, že do mnoha buchet můžete například rozmačkat banán nebo nastrouhat jablko? Zkuste to. Poděkuje vám celé vaše tělo.

Žena s holčičkou chystají jídlo ze zeleniny Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

2. Lepek

Celiakie dnes patří k docela běžným civilizačním chorobám. Celiak je citlivý na lepek, protože mu negativně působí na sliznici tenkého střeva. To způsobuje alergickou reakci, kopřivku apod. Lepek najdete v obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen. Většina z nás je zařazuje do běžné kuchyně. Kdo by si nechtěl pochutnat na čerstvém pečivu?

Poslední dobou se však ukazuje, že vyřazení nebo alespoň omezení lepku má blahodárné účinky i pro zdravé jedince, kteří lepkovou intolerancí netrpí. Zkuste omezit těstoviny, müsli, sušenky nebo pečivo s vyšším obsahem lepku. Každá obilovina obsahuje jiné množství lepku a je složité se v tom vyznat, proto je často jednodušší rovnou sáhnout i po bezlepkových variantách.

Pohanka i jáhly mohou sloužit jako skvělá alternativa k běžným obilovinám. Vyzkoušejte pohankovou nebo jáhlovou kaši. Uvidíte, že vám zachutná.

3. Oleje z řepky, kukuřice či sóji

S margaríny a oleji vás také nepotěšíme. Mnohdy totiž obsahují nezdravý poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Omega-3 působí protizánětlivě, omega-6 prozánětlivě, proto je vhodné hledat potraviny, kde převažují omega-3 mastné kyseliny. Ale nezoufejte, jako skvělá alternativa vám poslouží olej olivový.

4. Mléko

Lidé často neví, že konzumace mléka ve vyšším množství může způsobit zdravotní problém. Zjistí to, až když ho ze stravy vyřadí. A je to tak. Mnoho lidí mléko netoleruje a ani o tom neví. Trápí vás časté bolesti hlavy? Kožní vyrážky? Nadýmání? Ucpaný nos? Za vším tímto může být mléko a mléčné výrobky. Vyzkoušejte rostlinné alternativy, třeba mléko kokosové, sójové nebo mandlové. A třeba vás překvapí, co všechno za obtíže zmizí.

Tip: Rostlinné mléko si snadno vyrobíte i doma podle našeho návodu.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, foodinsight.org, healthline.com, webmd.com