Víte, jak vybrat hever? Ne všechny zvedáky prošly kontrolou obchodní inspekce

Ruce drží ruční hever, který nadzvedává auto Canva

Česká obchodní inspekce v minulém roce spustila kontrolní akci, při které se zaměřila na dodržování technických požadavků u ručních zvedáků. Při akci došlo ke kontrole 26 výrobků, přičemž 14 z nich revizí neprošlo. Které nedostatky byly odhaleny a na co si dát pozor?

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

Kontrola ručních zvedáků

Ruční zvedák je určen nejen k přezutí auta, je to též pomocník pro opravy vozidla. Základním předpokladem při zvedání vozu je pak samozřejmě bezpečnost. Na tu se zaměřila ČOI při loňských kontrolách výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu.

Jeden z 26 zvedáků byl označen jako nebezpečný a bude stažen z prodeje. Důvodem je malá konstrukční pevnost, která je nevyhovující bezpečnostním podmínkám. Při použití vadného výrobku by mohlo dojít ke zřícení automobilu v důsledku deformace zvedáku.

Muž nadzvedává auto pomocí heveru Canva

Během akce v roce 2021 došlo k prověřování 27 prodejců, 1 výrobce a 5 dovozců, zkontrolováni byli i 2 zplnomocnění zástupci. Kontrolu podstoupilo 26 nůžkových a pojízdných hydraulických zvedáků, prošlo jich však pouze 12.

Šest ze sedmi vzorků testovaných v laboratoři neprošlo zkouškou

Během inspekce byly také odebrány vzorkové výrobky, které byly určeny pro testování v laboratoři. Zkouškou však neprošlo 6 ze 7 vzorků. V 6 případech skutečně došlo k destrukci zvedáku, ať už vinou statického, nebo dynamického přetížení.

Tyto výrobky byly zadány do systému ICSMS, což je informační a komunikační systém pro oblast dozoru zřízený Evropskou komisí. Jeden nůžkový ruční zvedák 1,5 t, typ ST-105 byl nahlášen do systému RAPEX. U tří nevyhovujících vzorků a dalších výrobků byly zjištěny spíše formální nedostatky, chyběl například návod v češtině.

Česká obchodní inspekce uložila kontrolovaným subjektům hned několik pokut na místě v celkové výši 30 000 Kč. Jednomu dala pokutu ve správním řízení v hodnotě 2 000 Kč. V dalších 6 případech bude zahájeno správní řízení.

Muž v autoservisu nadzvedává auto Canva

Jak vybrat kvalitní hever?

Na výběru záleží – a proto se vyplatí věnovat mu čas a energii. Hever, tedy zvedák, vybírejte podle toho, zda jej potřebujete pro domácí, nebo profesionální využití. Profesionální hevery jsou nejen větší, ale i těžší. Rovněž jejich zdvih má jiné parametry, dokážou snadno uzvednout celý vůz. Nevýhodou v této kategorii bývá cena, ale protože se jedná o investici do podnikání, může se majiteli servisu vrátit v podobě zisku i spokojených zákazníků.

Vychytávky do auta najdete i v supermarketech

Domácí autozvedáky jsou menší – standardně je možné vybírat z nůžkových a hydraulických zvedáků. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Nůžkový zvedák patří mezi nejoblíbenější. Poslouží pro výměnu pneumatik, je cenově dostupný, ale i skladný. Nevýhodou je manipulace, která je fyzicky náročnější než v případě hydrauliky.
  • Hydraulický zvedák je oproti nůžkovému těžší a větší. Jak název napovídá, je vybaven hydraulikou – buď automatickou, nebo pro použití ruční pumpy. Umožňuje komfortnější a rychlejší zvedání vozu. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

A jak tedy zvolit kvalitu? Sledujte hodnocení zákazníků, důvěryhodnost značky, ale i parametry zvedáku. Vždy dodržujte veškerá bezpečnostní opatření.

Tip: Chcete zvedák v akci? Hledejte na Kupi.cz. Víte, že u zvoleného modelu si můžete zapnout hlídání slevy? Nechte se upozornit, až bude výrobek v akci. To platí i pro vyhlédnutý zvedák!