Outdoorový specialista Gore-Tex chce půjčovat oblečení lyžařům a snowboarďákům

Lyžař skáče na horách Canva

Půjčovnu plánuje Gore-Tex zřídit v 15 prodejnách napříč Spojenými státy a do programu chce zařadit jen exkluzivní řady s produkty nejvyšší kvality. Nejde přitom o první outdoorovou značku, která bude podobný servis nabízet. Už dříve začaly půjčovat oblečení na sport a turistiku třeba Eddie Bauer nebo Arrive Outdoors. A díky stále větším nárokům na udržitelnost bude tento trend jistě sílit a brzy se snad dostane i k nám.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Ekologičtější alternativa?

Půjčovna může být podle outdoorové legendy řešením pro ty, kdo zatím do zimních sportů nemohou nebo nechtějí investovat. Nejčastěji se to týká příležitostných lyžařů nebo často cestujících rodin. A od novinky si slibují také větší zájem ze strany ekologicky smýšlejících spotřebitelů, kterých stále přibývá.

„Dali jsme si za cíl vytvořit technicky propracovanou a odolnou řadu oblečení, kterou nepoškodí časté používání a čištění. Přitom zákazníkům poskytne dokonalý zážitek z Gore-Tex produktu a pohodlnou alternativu k nákupu," říká produktový specialista z divize inovací Chris Brennan.

Buďte na lyžařskou sezónu dobře připravení

Další outdoorové půjčovny

Už loni začala v USA půjčovat oblečení a výstroj americká značka Eddie Bauer, která patří do stejné skupiny jako řetězec Forever 21. K prodeji secondhand produktů tak přidala další službu v souladu s udržitelností. Jde pouze o módní záležitost? Nebo se brand opravdu snaží být ekologický? V každém případě se díky tomu ke kvalitnímu outdoorovému oblečení dostane více lidí. Ceny začínají na jednotkách dolarů za den.

„Dobrodružství znamená pro každého něco jiného a může mít mnoho podob. Je jen na vás, jak ho prožijete," vysvětluje generální ředitel značky Daniel Huang ve svém prohlášení.

Muž se ženou v zimním oblečení a s lyžemi Canva

Kde si oblečení na sport půjčit u nás?

Zatímco vybavení na lyže nebo výstroj na lezení seženete v půjčovnách velmi snadno, u oblečení to není tak jednoduché. Budete pátrat dlouho a nesmíte si příliš vybírat. Podobné programy u nás zatím chybí, a to v rámci e-shopů i kamenných prodejen sportovních potřeb. Dá se ale očekávat, že řetězce přijdou se značkovými půjčovnami už v příštích letech.