Jak si správně vysušit vlasy fénem? Je lepší použít studený, nebo teplý vzduch?

Žena v županu si fénuje vlasy Svitlana Sokolova / Shutterstock.com

Není jedno, jakým vysoušečem si fénujete vlasy. Na trhu totiž existují takové fény, které mohou vlasy přesušit, a ty se pak začnou lámat, vypadají nezdravě a kazí váš celkový vzhled. Podle čeho tedy vybrat fén, který vám vlasy nezničí, ba naopak jim pomůže vypadat zdravě, a dokonce zvýrazní jejich lesk?

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Jak vybrat fén?

Silný motor

Fén šetrný k vlasům by rozhodně měl mít silný motor. Takže čím vyšší příkon bude daný model mít, tím lépe. Takový fén vaše vlasy totiž vysuší za podstatně kratší dobu než vysoušeče s nižším příkonem, a tím pádem nedojde k jejich přesušení.

Možná vás tedy logicky napadá, že byste si měli koupit rovnou takový fén, jaký mají v kadeřnictvích... V salónech se používají profesionální vysoušeče vlasů, které jsou uzpůsobeny potřebám kadeřnic a kadeřníků, a ti potřebují fén velmi často.

Hýčkejte si svoje vlasy

Který fén je nejlepší?

Kromě vysokého výkonu mají profesionální fény také dlouhý, až třímetrový kabel, jejž kadeřníci pohodlně natáhnou od elektrické zásuvky až ke svému křeslu, které může být od sítě docela daleko. Tak dlouhý kabel ale doma mít zřejmě nepotřebujete a během jediného dne určitě nebudete fén používat tak intenzivně jako profesionál.

Proto je dobré poohlédnout se po fénu, který je vhodný na domácí vysoušení vlasů. Kabely domácích vysoušečů jsou mnohem kratší, ale přístroje mohou mít výkon stejně vysoký jako fény v kadeřnictvích. Kromě vysokého výkonu je důležité, aby měl fén studený vzduch a ionizátor.

Ženské vlasy, které kadeřnice fénuje a pročesává kartáčem Parilov / Shutterstock.com

Studený vzduch

Tlačítko na studený vzduch mají i starší fény, nicméně tato funkce bývá často opomíjena. Je to dáno tím, že foukání vlasů studeným vzduchem dlouho trvá, a proto raději riskneme ošetření horkým vzduchem. Jenomže tlačítko studeného vzduchu není na fénech z toho důvodu, abyste si mokré vlasy foukali od samého počátku sušení studeným vzduchem. Tato funkce má docela jiný význam.

Studený vzduch uzavírá vnější vrstvu obklopující vlas, které se říká kutikula. Ta chrání vlas před poškozením vnějšími vlivy. Právě proto je vhodné vyfoukat vlasy studeným vzduchem až po tom teplém, tedy na samý závěr. Kromě toho, že se vlas díky chladnému vzduchu uzavře a vypadá pak zdravěji a leskleji, studený vzduch účes dokonce i zafixuje, takže vám vydrží déle.

Ionizátor

Další velmi důležitou funkci u vysoušeče vlasů plní ionizátor. Co je ionizátor u fénu? Když si vlasy vyfoukáte fénem bez ionizátoru, začnou elektrizovat a poletovat všude kolem. To je dáno tím, že při vysoušení ve vlasech vznikají kladně nabité ionty, tedy kationty, které tzv. elektrizování vlasů způsobují.

Dnešní moderní fény mají v sobě už zabudované zařízení, kterému se říká ionizátor a takovému nežádoucímu jevu zabraňuje. Ionizátor totiž ze svého okolí sesbírá molekuly vody a přidá do nich elektrony. Takto záporně nabitá molekula, aniont, se poté přenese do vlasů, kde kationty zneutralizuje.

Žena si v koupelně fénuje kudrnaté vlasy Ground Picture / Shutterstock.com

Takže nejenže vám díky procesu ionizace vlasy nebudou nikde poletovat, ale budou mít také přirozenou vlhkost, budou lesklejší a hebké na dotek. Díky tomu, že ionizátor napomáhá uchovávat ve vlasech vlhkost, si při dlouhodobém používání všimnete, že jsou vlasy zdravější.

Z ionizace budou těžit především lidé, které trápí příliš suché a lámavé vlasy. Takže pokud máte doma starý vysoušeč vlasů, který bude se vší pravděpodobností bez ionizátoru, právě teď nadešel čas vyměnit jej za nový.

Aby účes vydržel

Kde koupit fén?

Na trhu existuje mnoho fénů různých cenových relací a kvalit. U domácích vysoušečů vlasů rozhodně neplatí, že čím dražší přístroj, tím lépe.

Jeden z nejlépe hodnocených fénů na Zboží.cz je Remington D5219 s příkonem 2 300 W, který má jak studený vzduch, tak ionizátor. Koupíte jej v Planeo elektro za 649 Kč.

Žena si vybírá fén v obchodě marozzau / Shutterstock.com

Fén od kadeřníky oblíbené švýcarské značky Valera, Valera Swiss Silent SXJ 7500 RC, mají teď v Datartu za 2 399 Kč. Tento vysoušeč vlasů má příkon 2000 W, ionizátor i supertichý chod.

Mezi kupujícími je oblíbená i Rowenta Powerline CV5930F0, kterou v Datartu koupíte jen za 859 Kč. Fén má slušný příkon 2 100 W, ionizátor i studený vzduch.