Nejlepší potraviny na hubnutí. Co jíst, když chcete zhubnout?

Činky, sportovní boty, krejčovský metr, jablko, banány New Africa / Shutterstock.com

Začátek nového roku se u velké části z nás nese ve znamení hubnutí. Víte, že stačí do jídelníčku zařadit některé běžné potraviny, a ručička na váze se může posunout o pár čísel směrem doleva? Po kterém ovoci a zelenině se hubne?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Ananas

Nejenže skvěle chutná, ale také pomáhá při hubnutí. Dužina ananasu obsahuje až 90 % vody, má vysoký podíl vlákniny a přibližně jen 8 % sacharidů. Obsahuje jen 58 kcal na 100 gramů.

Jaké má účinky na zdraví? Ananas obsahuje enzym bromelin, ten pomáhá odbourávat tuky v těle a umí skvěle odvodňovat. Pokud trpíte na otoky nohou, pak byste měli zařadit do jídelníčku právě ananas, který zmírňuje otoky končetin.

Grep

Až vás příště přepadne pocit hladu, dejte si grapefruit. Jaké má účinky na zdraví? Jeho velké množství vlákniny v dužině způsobí, že budete mít menší potřebu jíst. Vitamíny v grepu navíc snižují tlak, cholesterol a spalují tuky. A co kalorie? Těch obsahuje jen 42 kcal na 100 g.

Zdravé ovoce na talíři a z nich vytvořená osobní váha Pixelbliss / Shutterstock.com

Avokádo

I přesto, že avokádo je podle tabulek velmi kalorické ovoce (159 kcal na 100 g), obsahuje spoustu tuků, které jsou rostlinného původu, takže se ho při dietě bát nemusíte. Naopak! Jaké má tedy účinky na zdraví? Zdravé tuky omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro lidské tělo velmi prospěšné, například regulují hladinu cholesterolu. Mezi benefity avokáda patří, že je velmi bohaté na vlákninu, která podporuje činnost našeho trávicího systému.

Chřest

Pokud se podíváte do kalorických tabulek, pak zjistíte, že chřest neobsahuje skoro žádné kalorie (28 kcal na 100 g). Navíc má skvělé účinky na zdraví! Je plný vlákniny, vitamínů, a hlavně podporuje tvorbu moči v ledvinách, což napomáhá při odvodňování. Tělo se tak přirozeně pročišťuje a detoxikuje.

Žena ve cvičebním drží misku s cereáliemi a vedle trs banánů Africa Studio / Shutterstock.com

Banán

Chcete-li zhubnout, dopřejte si každé ráno jeden banán. Má totiž skvělé účinky na zdraví! Vysoký obsah draslíku v banánech reguluje minerály v lidském těle, zrychluje metabolismus a napomáhá odvodňování. Škrob obsažený v banánech má v žaludku podobnou funkci jako vláknina a díky tomu se cítíme dlouho sytí. Jak to má s kaloriemi? Obsahuje asi 94 kcal na 100 g.

Banánový chlebíček
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček 🍌 si připravte, pokud vám doma zbyly přezrálé banány. Stačí vám 10 minut času a během chvilky máte chlebíček z banánů neboli banana bread hotový.

Banánový chlebíček

Cibule

Nějaké to kilo dolů vám může pomoci shodit i obyčejná cibule. Nejenže je cibule zdravá, protože má silné antibakteriální účinky, ale také se po ní hubne. Pokud ji budete konzumovat v syrovém stavu, pak vám prokrví vnitřní orgány, čímž urychlí metabolismus a trávení tuků. A co kalorie? Těch má opravdu málo. Jen 43 kcal na 100 g.

Zdroj: webmd.com, healthline.com, healthline.com