Tradiční jmelí by na Vánoce nemělo chybět v žádné domácnosti. Co symbolizuje a na co si dát pozor?

Muž a žena si dávají polibek pod jmelím Pixel-Shot / Shutterstock.com

Několik týdnů před Vánocemi se v nabídkách květinářství objevují první světle zelené větvičky s bílými bobulemi. Jmelí patří k tradičním symbolům Vánoc a jeho přírodní, zlatá nebo stříbrná varianta nesmí v období svátků chybět v žádné domácnosti. Do rodiny má podle tradic přinášet štěstí, ochranu a příznivě ovlivňovat plodnost. U nás jej běžně zavěšujeme mezi zárubně dveří, případně nad jídelní stůl.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Kde roste jmelí?

Jmelí je poloparazitická rostlina z čeledi santálovitých. Je specifické tím, že vytváří keříky v korunách a cizopasí na větvích jehličnatých i listnatých stromů během zimy. Hostitelskému stromu odebírá vodu a minerály, fotosyntézu si však zajišťuje samo.

Je jmelí jedovaté?

Větvičky jmelí jsou obaleny bílými kuličkami plnými semínek, která jsou prudce jedovatá. Jmelí by proto vždy mělo viset mimo dosah dětí, které by mohly kuličky nedopatřením spolknout.

Jmelí vystavené před květinářstvím Pavlína Trefná / Kupi.cz

Tradice: líbání pod jmelím

Vlastnosti a léčivé účinky jmelí fascinovaly už slovanské, keltské a germánské národy, jejichž kněží větvičky rituálně odřezávali zlatým srpem během novoročních oslav. I proto se jmelí dodnes zlatí.

Lístky jmelí se využívaly k léčbě nejrůznějších chorob včetně neplodnosti, zřejmě proto si nyní pod jmelím symbolicky dáváme polibek. S Vánoci je nejspíše spojeno proto, že je umístěno na špičkách stromů blízko nebi, což v sobě skrývá jisté kouzlo.

Křesťanská tradice poté přišla s legendou, podle které bylo jmelí původně samostatně rostoucím keřem, z něhož byla vyrobena Ježíškova kolébka a posléze i kříž, na němž byl ukřižován. Keř se samou hanbou rozpadl na malé větvičky a na oplátku nosí lidem štěstí.

Tradice: jmelí přináší štěstí a bohatství

Větvička jmelí zavěšená nad stolem nebo ve dveřích patří k tradiční vánoční výzdobě. Jaký to má význam? Darované jmelí má přinášet štěstí, odhánět zlé duchy a chránit před nemocemi. Polibek pod jmelím má dvojici přinést lásku a příznivě ovlivnit plodnost. Tato tradice vznikla na základě semen v bílých lepkavých kuličkách, které symbolizují lásku dvou lidí.

Pozlacené jmelí má pak přinést do domu bohatství. Po svátcích si jmelí doma ponechte alespoň do nového roku, aby se vás štěstí drželo. Někteří lidé si jej nechávají doma po celý rok, až jej o Vánocích vymění za nové.

Štědrovečerní stůl s věncem ze jmelí a svíčkami Pixel-Shot / Shutterstock.com

Léčivé účinky

Jmelí bílé (Viscum album) se používá také v lidovém léčitelství. Má protizánětlivé účinky a může pomoci při rakovině. Může pomoci snižovat krevní tlak, posilovat srdeční sval a příznivě působit při nervových problémech. Jmelí také může léčit choroby štítné žlázy, stimulovat imunitní systém a pomáhat řešit problémy s neplodností. Účinkovat může i při silné menstruaci a dalších křečích, taktéž může pomoci při závratích a psychických problémech.

Kde koupit jmelí?

Svazek zeleného, pozlaceného, postříbřeného či jinak barevného jmelí koupíte před vánočními svátky téměř v každém květinářství, zahradnictví i v některých supermarketech. Jeho cena se pohybuje mezi 30 a 60 Kč za svazek, přičemž barvené varianty jsou dražší. V posledních letech jsou k dispozici také ohromné svazky řezané i s větvemi hostitelského stromu, za něž dáte až několik set korun.

Zdroje: homeincube.cz, denik.cz, novinky.cz, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov