Třeboňský kapr, nebo zlatá rybka? Za vánočního kapra si letos připlatíme

Rybář drží v dlaních kapra obecného BearFotos / Shutterstock.com

Narůstající náklady a stoupající ceny v ČR budou mít koncem roku vliv i na cenu oblíbené vánoční ryby, třeboňského kapra. Kilogram vás o letošních Vánocích vyjde přibližně na 120 Kč, tedy zhruba o 10 % dráž, jak uvedlo Rybářství Třeboň. Přesné zdražení však bude známo až po podzimních výlovech rybníků.

Přečtěte si také

Na benzinku jako do supermarketu: BILLA otevírá další obchody VIVA

Šupináč vyjde asi o 10 % dráž

Pokud si potrpíte na vánoční tradice a bez kapra si neumíte představit štědrovečerní tabuli, vězte, že za tuto pochoutku letos zaplatíte přibližně 120 Kč za kilogram, což je o 10 % více než loni. Důvodem jsou vzrůstající náklady i narůstající hodnoty cen v České republice.

Ceně kaprů nepřidalo ani letošní nepříznivé jaro – duben a květen byly obzvláště studené měsíce a tradiční vánoční ryba proto neměla takové přírůstky jako v minulých letech. Tato částka je však pouhý odhad, jaká bude konečná cena kapra se dozvíme teprve po výlovech Rožmberku a dalších velkých českých rybníků, které začaly zhruba před dvěma týdny.

Aby vám akce neuplavaly

Kupte se slevou Kapr filety.

Porovnat slevy

15 % kaprů máme z Třeboně

Rybářství Třeboň je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě a u nás pokrývá přibližně 15 % jejich spotřeby. Za rok rybářství vyprodukuje asi 3 200 tun ryb, přičemž 90 % z toho jsou kapři a zbytek směs línů, candátů, štik, sumců a dalších. Výhradním prodejcem třeboňských ryb je pak firma Fish Market, která vyváží přibližně 70 % ryb do Evropy a 30 % putuje na domácí trh, především pak před Vánoci.

Třeboňské rybářství v tomto týdnu zahájilo výlov největšího českého rybníka Rožmberka, který má rozlohu 647 hektarů. Jak uvedl pro ČTK Josef Malecha, předseda představenstva Rybářství Třeboň, od tohoto výlovu si slibují výnos zhruba 150 tun ryb.

Rybářství to nevzdává

Ačkoli výlovy nejsou zatím hotové, výhledy jsou podle Rudolfa Provázka, předsedy představenstva společnosti Fish Market, zatím příznivé. „Konec loňského roku byl silně zmatený, všude rostla covidová čísla, i v zahraničí. Většina rybářství se snažila koncem roku rybu vyprodat, protože nejistota letošního jara byla obrovská. Naštěstí s ústupem covidu v dubnu se trh rozběhl a od Velikonoc začal fungovat standardně, možná i líp, jak se ryba předtím všude vyprodala. Fungovalo Německo, kupodivu i Polsko, které se vždycky v tuto dobu zastaví, fungoval sportovní rybolov,“ uvedl Provázek.