Globus po vzoru Billy ruší papírové tašky! Nahradí je plastovými

Žena drží papírovou nákupní tašku a ukazuje palec dolů Canva

Zatímco ještě nedávno představovaly papírové tašky ekologičtější alternativu igelitek, v současné době se čím dál více hovoří i o jejich negativním dopadu na životní prostředí. Jako vhodnější varianta se ukázaly plastové tašky vyrobené z recyklátu, kterými v Česku nahradil papírové tašky jako první řetězec Billa. Nově se papírových tašek zbavuje také Globus. Jaké jsou jejich výhody, a kolik za ně zákazníci zaplatí?

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Ne tak úplně ekologické řešení

Jedním z hlavních důvodů, proč se upouští od používání papírových tašek, je rostoucí potřeba kácení stromů i vysoká energetická náročnost celého procesu zpracování a výroby.

Do popředí zájmu se tato problematika dostala zejména po studii vypracované Vysokou školou chemicko-technologickou pro Ministerstvo životního prostředí. Jako první díky ní ukončila prodej papírových tašek v roce 2019 Billa. Nyní se k ní připojuje i řetězec Globus.

Tašky z recyklátu slibují opakované využívání

Jak společnost Globus upozorňuje ve své tiskové zprávě, dalším problémem papírových tašek je jejich nízká opakovaná využitelnost. Často se po jediném použití roztrhají nebo poškodí a lidé si je téměř vůbec neberou z domu na další nákupy. Ve většině případů proto okamžitě končí v kontejneru.

Větší nákupy si nově zákazníci budou moci odnést v odolné plastové tašce od značky DuraBag® s objemem 26 litrů vyrobené z recyklátu. Ta poslouží až na sto nákupů a bude stát 15 Kč. Jak záměr přiblížila Aneta Turnovská, mluvčí hypermarketů Globus: „Zvažovali jsme, čím nahradit velkou papírovou tašku, kterou lidé použijí jen jednou. A volba padla právě na tuto trvanlivou plastovou, vyrobenou z evropského recyklátu. Pokud již tento odpad existuje, je dobré ho využít znovu. Navíc tím, že se vyrábí blízko, má minimální uhlíkovou stopu“.

V nabídce řetězec ponechá pouze malé papírové tašky na drobné nákupy.

Dvojice pevných, plastových tašek z recyklátu Globus

Billa sází na využívání opadu z oceánu i vlastní produkce

Již zmíněnou Billu dovedly před dvěma lety ke změně podobné důvody jako nyní Globus. Jak tehdy společnost informovala, ukončením výroby papírových tašek ušetřila kolem 300 vzrostlých stromů měsíčně. Ekologičtější tašky z LDPE fólie nabízí Billa ve svých prodejnách ve dvou velikostech: malou za cenu 3,90 Kč a velkou za 6,90 Kč.

Od minulého roku portfolio doplnily také větší polyesterové nákupní tašky, které se prodávají za cenu 39 Kč. Vyrábí se druhotným zpracováním surovin, především odpadu vyloveného z oceánů. Do budoucna řetězec plánuje také naplnit principy cirkulární ekonomiky a tašky začít vyrábět z vlastního vyprodukovaného odpadu.

Tesco nahradilo jednorázové plastové sáčky

Tuto strategii mimo jiné začalo naplňovat také Tesco. Letos v srpnu společnost nahradila igelitové sáčky na jedno použití za takové, které jsou vhodnější pro následnou recyklaci a současně jsou pevnější, odolnější a zákazníkům budou sloužit déle. Stojí 4,90 Kč a jsou vyrobeny ze 100 % z recyklátu, přičemž 20 % tvoří recyklát pocházející z vlastní produkce řetězce. Touto cestou se Tesco snaží odpad cirkulárně využívat tak, aby se opět přetvořil v něco užitečného.

Nová odolnější igelitová taška z řetězce Tesco Tesco

Rohlík.cz se vydal cestou vratných tašek

Zpátky k problematickému papíru – v září se k ekologičtějšímu balení nákupů přidal i online supermarket Rohlík.cz. Nabídku papírových tašek rozšířil o vratné, které jsou vyrobené z recyklovaných lahví, vydrží minimálně 25 nákupů a jsou pratelné. Pokud si zákazníci při objednávce zvolí novou vratnou variantu (u sebe jich mohou mít najednou až 20 kusů), zaplatí vratnou zálohu 250 Kč.

Jak firma Rohlík informuje na svých webových stránkách, uhlíková stopa vratných tašek je v porovnání s papírovými o 62 % nižší, stejně tak mají o 80 % nižší dopad na životní prostředí s ohledem na spotřebovanou energii, využití půdy i vliv na ekosystém. Tímto krokem může jeden pravidelný zákazník ušetřit desítky až stovky papírových tašek ročně.

Mnohé obchody si papírové tašky ponechávají, jako alternativu nabízí také ty plátěné

Co se ostatních velkých řetězců týče, ty zatím papírové tašky nahrazovat nehodlají. Jak například uvedl Tomáš Myler, tiskový mluvčí společnosti Lidl: „O papírové tašky je mezi našimi zákazníky stále velká poptávka, jejich vyřazení z prodeje tak aktuálně neplánujeme“. Podobně je na tom v současné době například i Albert a Penny.

Všichni se ovšem shodují na tom, že nejlepší volbou je taková taška, která se dá používat opakovaně a pro zákazníky je snadno přenositelná. Například látková. Z tohoto důvodu zavedly některé řetězce do své nabídky také tašky textilní. Permanentní plátěnou tašku můžete zakoupit například v Globusu (za 29,90 Kč) nebo v Kauflandu – jeho taška je vyrobená ze 100% bio bavlny certifikované podle GOTS a stojí 59,90 Kč.