Obchody zaplavují levnější jablka z dovozu. S Poláky se nedá soutěžit, stěžují si pěstitelé

Žena váží jablka na váze v supermarketu Canva

Ceny českých jablek jsou podle pěstitelů dlouhodobě podhodnocené. Na pultech supermarketů z velké části právě tuzemská jablka mají nejvyšší cenu a zákazníci často raději sáhnou po ovoci z dovozu. Vzhledem k mezinárodně vyhroceným vztahům nemůže Polsko svou nadúrodu vyvážet do některých zemí, a tak většina úrody našich sousedů končí v řetězcích v Česku.

Přečtěte si také

Co jíst na Velký pátek nebo Bílou sobotu? Takhle by mělo vypadat tradiční velikonoční menu

Podle vedení družstva Bohemia Apple z Tuchorazi na Kolínsku jsou česká jablka zcela podhodnocená ve srovnání s tím, jak se tvoří ceny na evropském trhu. Přesto se podle nich prakticky nedá cenově soutěžit s dotovanými polskými plody. Zástupci družstva to řekli novinářům.

Nakoupit jablka můžete okolo 15 Kč/kg, ale i levněji. Ve srovnání s Itálií, kde se cena pohybuje kolem 70 Kč/kg, jsou české ceny velmi podhodnocené. Konečnou cenu ale určují řetězce,“ sdělil majitel družstva Bohemia Apple z Tuchorazi na Kolínsku Robert Vyšata. Podle ředitele společnosti Štěpána Cháry pak například producentům z Polska prakticky nelze konkurovat. Je tam obrovský tlak na cenu, mají jablek děsně moc. Jsou schopni je sem přivézt levněji, než my je vypěstujeme,“ uvedl ředitel.

Jedno jablko denně je dobré na nervy

Ceny jablek ovlivňuje mezinárodní politika

Přetlak na trhu s ovocem je ještě větší, protože nadúrodu jablek nemohou poláci kvůli vyhroceným mezinárodním vztahům exportovat do Běloruska, odkud pak mířily do Ruska, které jinak s EU kvůli potravinářskému embargu s mnoha komoditami neobchoduje. Podle ředitele družstva Bohemia Apple mají polští pěstitelé hned několik výhod, které jim dovolí ceny tlačit na minimum.

  • Větší investiční dotace, kdy se firmám vrátí až skoro celá investice.

Poláci mají dotovanou dopravu. Polák vypěstuje jablka ve Varšavě, doveze to na hranice a nestojí ho to nic, protože ho vláda dotuje,“ řekl novinářům Chára.

  • Levná pracovní síla. Není tajemstvím, že v polských firemních sadech pracují hlavně Ukrajinci, kterým společnost nabízí možnost bydlení.

Je nereálné, aby Češi pracovali šest dní v týdnu prakticky celý rok a v období sklizňové sezony se pracuje denně,“ povzdechl si Chára.

Bedny jablek Canva

Věděli jste, že:

  • nejoblíbenějším ovocem Čechů jsou jablka,
  • průměrně každý Čech sní 23 kg jablek (nebo výrobků z nich) za rok,
  • celková roční spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje zhruba na 85 kg/osobu.

Podle čerstvých dat Českého statistického úřadu ceny jablek v českých obchodech za září meziročně klesly o 14 %.

  • V průměru se cena za kilo pohybuje kolem 37 korun.
  • Přitom v akčních nabídkách supemarketů se ceny pohybují mezi 20 a 25 korunami za kilogram.
  • Za stenou cenu jako ve slevových akcích se pak jablka dají pořídit přímo u pěstitelů, tam se cena odvíjí od kvality a odrůdy.