Jak vypadalo zavařování před 100 lety? Historie zavařovací sklenice, která postupem času prošla mnoha změnami

Zavařovací sklenice naplněné okurkami a další zeleninou Marian Weyo / Shutterstock.com

Léto je nejen obdobím dovolených a sluníčka, ale také bohaté úrody různých plodin, které by bez správného uskladnění nebylo možné uchovat. Proto se již několik století uchylujeme k zavařování ovoce a zeleniny a každá rodina má svůj tradiční recept předávaný z generace na generaci. Zavařování však urazilo dlouhou cestu, aby se dostalo až do své dnešní podoby.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Historie zavařovací sklenice

Uchovávání plodin se věnovali už naši předkové, a to již v 17. století. Přední místo při tomto procesu zaujímala od pradávna zavařovací sklenice, která postupem času prošla mnoha změnami a vylepšeními.

Do skla se zavařovalo už v 17. století, kdy se sklenice uzavíraly měchuřinou a převazovaly motouzem. Tento postup poté vystřídalo uzavření pergamenem a celofánem či parafinování hrdel, které mělo zabránit vysychání obsahu sklenice. V roce 1880 pak došlo k vynálezu gumového těsnění, které značně usnadnilo sterilizaci.

Na přelomu 19. a 20. století se začaly objevovat tzv. patentní sklenice se skleněným uzávěrem, na jejichž distribuci se v té době podílelo hned několik továren, které dodávaly veškeré vybavení pro zavařování. Patřily k nim například firma J. Weck z Německa, Bareš-Till z Jevíčka na Moravě nebo firma C. Stölzleho. K nejznámějším sklenicím patřily rýhovky s drážkou či masovky s pryžovým proužkem.

Řada sklenic se zavařeným ovocem a zeleninou Canva

Místo skla plech

Velkou nevýhodou skleněných víček bylo, že se na okrajích velmi snadno otloukala, proto se brzy začalo s jejich postupným nahrazováním plechovými. Ta první se uzavírala sponou či šroubovitým uzávěrem, v 50. letech se pak přešlo na tzv. hlavu, která je k dispozici dodnes.

V domácnostech se také rozšířilo používání sklenic Twist off, které mají klasický šroubovací uzávěr. U nás se rozšířily až po roce 1977 a nejprve byly hojně využívány na dětskou výživu a kečup. Tradice sterilizace ovoce a zeleniny v domácnostech přetrvala až do dnešních dnů, dnešní trh nám však nabízí množství vychytávek, kterými si zavařování můžeme zjednodušit.

Vychytávky pro snazší zavařování

Pokud jste se při zavařování utrhli ze řetězu a vaše letošní úroda ze zahrádky opravdu stojí za to, práci vám mohou usnadnit některé vychytávky. Jednou z nich je například zavařovací hrnec, který pojme více sklenic než obyčejný hrnec, a navíc nabízí nastavení teploty a hned několik zavařovacích módů.

  • Nejoblíbenější modely najdete například v obchodech Alza nebo Mall. Široký výběr zavařovaček a příslušenství zase objevíte třeba v obchodních řetězcích Orion nebo Tescoma.
  • Pokud si nechcete pořizovat speciální hrnec, můžete zkusit také zavařování v myčce nebo v troubě. Při mytí jen vynechte mycí prostředky a program nechte doběhnout až do konce.

Vyplatí se ještě zavařovat?

Především starší generace si vzpomene na dobu, kdy se zavařovalo téměř vše, co se v daném roce urodilo, aby plodiny nepřišly nazmar. Nabídka obchodů byla tehdy spíše omezená a co si člověk nezavařil, to neměl. V dnešní době je však zavařování především milou rodinnou tradicí, která propojuje generace, jež si předávají recepty po celá léta.

Zavařování doma vypěstovaných plodin vás totiž nevyjde o moc levněji. Kupříkladu, sklenice hotových sterilovaných okurek 5–7 cm o hmotnosti 680 gramů vás vyjde v akci okolo padesáti korun. Kilogram okurek nakladaček vás přitom vyjde na 50–70 Kč, kilogram cukru pak na 15–20 Kč a ocet na 7–15 Kč za litr. Přičteme-li spotřebu vody, energie a čas, který této činnosti věnujete, jsou hodiny strávené u plnění a sterilování sklenic spíše nostalgickou činností.

Tip na levný nákup: Podle nákupního rádce Kupi.cz můžete nejvýhodněji koupit okurky Znojmia v aktuálních akcích v obchodě Lidl za 34,90 Kč za 680 g a to až do neděle 10. 7. 2022.

Zavařovací sklenice naplněné suchými potravinami Natalia Deriabina / Shutterstock.com

Zavařovačka místo vázy i svícnu

Zavařovací sklenice nemusí nutně skončit v koši. Různé tvary a velikosti si přímo říkají o další využití. Sklenice můžete použít například na skladování trvanlivých potravin v domácnosti. Těstoviny, mouka nebo koření budou ve sklenicích vypadat krásně, a navíc vše jednoduše najdete.

S pomocí tavné pistole, provázku, krajky, různých suchých plodů nebo ubrousku vykouzlíte z obyčejných zavařovaček romantické svícny, které vdechnou vašemu domovu tu správnou podzimní atmosféru. V duchu podzimu a blížícího se Halloweenu je také můžete vyzdobit sušenými listy, případně je obarvit oranžovou barvou.

Pokud ovládáte techniku macramédrhání, sklenici také můžete jednoduše oplést a vytvořit z ní stylovou vázu. Fantazii se meze nekladou a na internetu najdete spoustu neotřelých tipů, jak s nimi naložit.

Připravte si zásoby vitamínů

Když už do koše, tak do toho správného

Jestliže vás žádný z nápadů nezaujal nebo zkrátka nepatříte mezi kreativní duše, sklenice můžete vyhodit do tříděného odpadu. Čiré sklenice patří do bílého kontejneru na sklo, zelené nebo hnědé pak do toho zeleného. Před tříděním je přitom nemusíte vymývat a nevadí ani víčka. Pokud však chcete pracovníkům na třídících linkách usnadnit práci, můžete víčka předem sundat a hodit do kovového odpadu.