Nedokážete v létě odolat dobrotám z mrazáku a chcete vyzkoušet něco nového (a možná i odlehčenějšího)? Pak musíte ochutnat letošní virální hit. Strouhané mražené ovoce. Hotové je během chvilky a z misek zmizí rychlostí blesku. Jak si snadný dezert připravit a čím ho dochutit?
Mražené strouhané ovoce je odlehčenější alternativou ke zmrzlinám a zábavnější variantou sorbetů nebo ledových tříští. V základu obsahuje čerstvé ovoce, které lze dochutit na mnoho způsobů.
Lahodný trend odstartoval na sociálních sítích food influencer Frankie Gaw vystupující pod přezdívkou @littlefatboyfrankie. Ten v dubnu na svém instagramu zveřejnil video, ve kterém připravuje rychlý a originální dezert. Příspěvek, v němž nastrouhá do misky zmrzlé jahody, zakápne je kondenzovaným mlékem a posype drcenými arašídy a černým sezamem, se rychle stal virálním hitem. A jak se ukázalo, ovocná sladkost je lahůdkou nekonečných možností a kombinací.
Brent Hofacker / Shutterstock.com
Kromě jahod se k přípravě dá použít téměř jakékoliv zmrzlé čerstvé ovoce. Od banánů, melounů, manga, ananasu, hrušek a oloupaných pomerančů až po broskve nebo meruňky. Plody stačí nakrájet na větší kousky, které se budou dobře držet, a strouhat. Menší proto šoupněte do mrazáku klidně celé.
Ovocný základ lze následně dochutit kopečkem zmrzliny, smetany, šlehačky, jogurtu či tvarohu (včetně rostlinných nebo proteinových variant) a dále dozdobit a dosladit toppingem, javorovým sirupem, medem, čokoládovými pecičkami, drcenými ořechy, kokosem nebo čerstvým ovocem.
Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.
Tipy pro přípravu: Aby vám ovoce vydrželo co nejdéle pěkně studené, můžete dát namrazit i samotnou misku. Pro snadnější manipulaci se zmrzlým ovocem je zase nejlepší sáhnout po ručním jemném struhadle (tzv. Microplane), například hvězdičkovém. Výsledek bude krásně nadýchaný.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Za ochutnání rozhodně stojí také různé kombinace ovoce samotného. Při servírování si tak můžete vyhrát nejen s chutěmi, ale také barvami. Vaše „nudné“ ovocné saláty tak získají zcela nový rozměr.
Zdroje: Kupi