Co jíst, aby vám nebylo horko? Seznam potravin, které vás zchladí

Rodina na pláži jí vodní meloun Pixel-Shot / Shutterstock.com

Aktuální teploty šplhají až ke 30 stupňům a dá se předpokládat, že léto bude opět žhavé. Nemáte klimatizaci nebo se bojíte, že vás při jejím častém používání dostihne nepříjemná rýma? Existují možnosti, jak se ochladit přirozenou cestou. Stačí sáhnout po správných potravinách a nápojích a parné léto pro vás bude brnkačka!

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Jak se v létě zchladit?

Ovoce a zelenina

Není náhoda, že v létě máme větší chuť na čerstvou zeleninu a ovoce. Lehce stravitelné potraviny, které navíc obsahují hodně vody, vás přirozeně ochladí a hydratují.

Váš letní talíř by tak měl obsahovat třeba salátovou okurku, která v sobě má až 95 % vody. Zároveň obsahuje minimum kalorií, a tak se nemusíte bát konzumovat jí velké množství. Připravit si můžete třeba studenou okurkovou polévku nebo oblíbené řecké tzatziki.

Podobné vlastnosti má i vodní meloun, který tělu kromě vody dodá i sodík a draslík. Zkoušeli jste jej například v kombinaci s balkánským sýrem a černými olivami?

Džbán a sklenice s domácí limonádou nblx / Shutterstock.com

Koření

Jakkoliv zvláštní se to může zdát, v horkých letních dnech byste měli do svého jídelníčku zařadit chilli a pepř. Jejich konzumace podporuje krevní oběh, zvyšuje vnitřní teplotu těla a má za následek to, že se více potíme. Tím se tělo přirozeně ochlazuje, a to je žádoucí.

Mexičané nebo Indové by vám o tom mohli vyprávět! Zkuste v létě právě tyto exotické kuchyně, v nichž se často používají chilli papričky, zázvor a černý pepř. Pokud se přeci jen necítíte na misku horkého kari, připravte si například mexickou salsu s drobně nakrájenými rajčaty, cibulkou, koriandrem a chilli. Zakápněte ji šťávou z limety a podávejte s tortilovými chipsy.

Čaj

Je třeba vyvrátit ještě jeden mýtus, a to ten, co se týká studených nápojů. Po těch totiž v létě saháme nejčastěji. Orosené pivo, voda s ledem nebo vodová zmrzlina k létu tak nějak patří. Paradoxně však ledové nápoje a potraviny naší termoregulaci nijak nepomáhají.

První lok může být příjemný, ale ochlazuje se jím jen ta část těla, která přijde s nápojem do styku. Tělo poté na studenou tekutinu reaguje tak, že se ji snaží ohřát na úroveň své teploty. Právě proto je nám po vypití něčeho studeného ještě větší horko. Pokud jste někdy byli na dovolené v arabských zemích, určitě jste si všimli, že místní i při vysokých teplotách pijí vlažný mátový čaj. Máta má navíc sama o sobě ochlazující účinky, za které může éterický olej zvaný mentol. Pokud je vám tedy horko, dopřejte si ho.

Bílý jogurt s lesním ovocem Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Jogurt

Mléčné výrobky mají kromě dalších pozitivních účinků na naše tělo i chladivý efekt. Jogurt, tvaroh nebo kysaná smetana jsou tak skvělou volbou pro letní recepty. Jsou lehce stravitelné a tělo při jejich trávení nespotřebuje příliš energie. Navíc obsahují množství probiotik, které pomáhají našemu zažívání a chrání tělo před nemocemi.

Důkazem toho, že je jogurt skvělý ke konzumaci právě ve vysokých teplotách, je třeba fakt, že jej ve své kuchyni hojně používají Řekové či Indové. Například indická raita je pokrm podobný již zmiňovaným řeckým tzatzikům a přidává se do ní nasekaná zelenina. Mléčné výrobky v kombinaci s ovocem zase vytvoří lehký letní dezert, který neohrozí vaše křivky v plavkách!

Zdroje: Kupi.cz, Albert.cz, Billa.cz, Prozeny.cz