Stát chce finančně podpořit prodejny v obcích novým dotačním programem

Prodavač v malém obchodě se zákaznicí Canva

Život na vesnici je pro mnoho lidí stále složitější. Když chcete využít různých služeb, musíte se vypravit do sousedních vesnic nebo rovnou do města. A to samé platí o obchodech – v minulosti byly prodejny samozřejmostí ve většině malých obcí, dnes jde spíše o vzácnost. Mohou za to vysoké náklady na provoz a nezájem lidí pracovat v nich za nízké mzdy. Nedostatek prodejen je obzvláště velkým problémem pro starší lidi, handicapované, maminky s dětmi a každého, kdo nedisponuje autem.

Přečtěte si také

Nákupy na Shein nebo TEMU. Kvalita sortimentu a možnosti dopravy vás možná překvapí

Dotační program Obchůdek 2021+

O problému se už dlouhou dobu ví a konečně se pro něj našlo jedno z možných řešení – dotační program Obchůdek 2021+, který má za cíl podpořit malé provozovatele potravin a smíšeného zboží. Ministerstvo průmyslu a obchodu by chtělo finančně podpořit tyto provozovny do roku 2025 částkou téměř 200 milionů korun.

Jelikož je v mnoha obcích málo obyvatel, jsou příjmy malých obchodů malé, nebo jsou dokonce ve ztrátě. Některé nevydělají dostatek peněz ani na výplaty prodavačů a stále více jich balancuje na hraně přežití. U vesnických obchodů je důležitá i samotná podpora krajů, které byly vyzvány, aby podle svých možností také přispěly.

Dokonce i samotné obce se snaží obecní prodejny podporovat. Velkou pomocí je, když mají provozovatelé snížené nájemné nebo když je obchod dokonce zdarma v prostorách obce.

Muž staršího věku nakupuje v malé prodejně Canva

Žádejte o dotaci, dokud je čas

Je na krajích, aby o dotaci zažádaly, mnoho času ale nezbývá – možnost zažádat mají do 29. října. Jedna malá provozovna může získat podporu až 100 tisíc korun ročně. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka by měly provozovny dostat první peníze už v listopadu. Podobné výzvy by se měly realizovat i v průběhu následujících 4 let.

Dotaci nemůže získat každá provozovna, ale jen ta, která splňují potřebná kritéria. Musí se jednat o obec do tisíce obyvatel. V obcích do 350 obyvatel musí mít daný obchod otevřeno alespoň 3 dny v týdnu a v obcích nad 350 obyvatel to musí být 5 dní v týdnu. Podle slov ministra Havlíčka je tento projekt pilotní a jeho cílem je, aby se dostalo podpory všem prodejnám v obcích do tisíce obyvatel.

Tato akce nesměřuje jen k podpoře malých obchodů, ale také k udržení života na venkově. Každá obec je atraktivnějším místem k životu, když je v ní k dispozici obchod, ve kterém si obyvatelé mohou snadno nakoupit.