Burčák 2021: Co všechno byste o něm měli vědět a kam si zajít na ten nejlepší?

Dvě skleničky burčáku na zídce s výhledem na zámek Natasha Breen / Shutterstock.com

Rok se s rokem sešel a české a moravské sklenice se opět třpytí zlatavou barvou. Burčák, kdo by neznal tento sladký životabudič. Poradíme vám, na co si dát při jeho výběru pozor a kde letos ochutnáte ten zaručeně nejlepší. Tak na zdraví!

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Co na srdci, to na jazyku

Víte, kde vzal burčák svoje jméno? Napovíme, že s medvědy či buráky toho má společného opravdu pramálo. Jeho kořeny byste správně hledali na jižní Moravě. Právě zde totiž uzrálo tzv. burčení, tedy zvuk, který se ozývá při bouřlivém procesu kvašení.

Na přesné vymezení slova burčák jsou velmi opatrné i české zákony. Jasně deklarují, že takto lze pojmenovat pouze nápoj pocházející z letošních a výhradně tuzemských hroznů. Zároveň je přísně omezena i doba jeho prodeje, ta se musí vejít mezi 1. srpen a 30. listopad.

Ke kontrole původu burčáku navíc potravinářské inspekci slouží i velmi pokročilé metody. Například pomocí magnetické rezonance je schopna srovnat izotop kyslíku (z vody daného vzorku) se svojí databází, kde má každý region či kraj svoji vlastní unikátních hodnotu. Prohlašovat zahraniční mošt za český burčák se tak podvodníkům vyplatí jen málokdy.

Přiznat barvu

O dobrém burčáku se říká, že se dá poznat hned na první pohled – naprosto klíčová je totiž jeho barva. Burčák z bílého vína by správně měl být žlutavý až medově zlatý, ale určitě ne dohněda. Hnědá barva zpravidla znamená, že k čerstvosti má daleko.

Jako spolehlivý indikátor svěžího burčáku stejně dobře poslouží i drobné bublinky – správně vyrobený a skladovaný burčák neustále kvasí a má jich tak na rozdávání. A jestli si potrpíte na méně sladký burčák, pozorně sledujte průzračnost tekutiny. Kalnější konzistence znamená vyšší obsah kyselin, a tedy i méně cukru.

Vybírejte i nosem

Vůně burčáku by měla být vždy ryze hroznová, s nádechem typickým pro danou odrůdu. Výrazné tóny jablek a jiného ovoce nejčastěji prozrazují nežádoucí příměsi, nemluvě o odéru zatuchliny či hniloby.

Pro výsledný chuťový zážitek je velmi podstatné i místo, kde si burčák pořídíte. Stánky u silnic či na hlavních třídách často trpí nedostatečným skladováním, kdy na nápoj pere celý den slunce a on tak ztrácí na hodnotě. Zajít do vinotéky či přímo k vinaři je proto vždy bezpečnější volbou.

  • V tuzemských podmínkách platí, že nejprve dozrávají bílé odrůdy vinné révy. Mezi nejrozšířenější patří Irsai Oliver, Müller Thurgau a posléze i Veltlínské zelené či Chardonnay.
  • Modré odrůdy, ze kterých se vyrábí burčák červený či růžový, se ke slovu obvykle dostanou až v druhé polovině září.
Jaké je vaše oblíbené?

Burčák máme v krvi

Babská rada říká, že burčáku se má (za sezonu) vypít tolik, kolik je v těle krve – tedy čtyři až šest litrů. A něco na tom skutečně bude. Burčák totiž obsahuje velmi pestrou paletu vitaminů B. Ať jde například o thiamin, nedocenitelného pomocníka správné činnosti srdce, vitamin B5, ochraňujícího trávicí ústrojí, či niancin s blahodárnými účinky na nervovou soustavu.

Požehnaná je i koncentrace kvasinek, bakterií, minerálních látek (zejména zinku a železa) a přírodních cukrů, které mohou posloužit jako rychlý zdroj energie.

Pozor, ať neuteče

Po výčtu všeho pozitivního se tak jako největší kámen úrazu jeví problematické skladování burčáku, na kterém si už řada konzumentů vylámala zuby. Oxidu uhličitému jednoduše neporučíte – svoji cestu ven si vždy najde a vy se tak můžete těšit na ne zcela dobrovolnou ozdravnou lázeň. Je proto dobré mít na paměti, že když si burčák nesete domů, vždy povolte víčko, čímž zajistíte vyrovnaný tlak v lahvi.

Cena burčáku se v současné době pohybuje okolo 80 až 120 korun za litrovou PET lahev. Výjimečně narazíte i na levnější exempláře, ale u těch je vhodnější se mít na pozoru. Nejlepší je samozřejmě ten čerstvý, ale kolem dvou dnů vám bez větší újmy vydrží i v lednici.

Máme něco i pro milovníky červeného

Kde si letos pochutnáte

Za nejlepším burčákem samozřejmě musíte hlavně na jižní Moravu.

  • 10. září proběhne volba Miss Burčák ve Valtickém Podzemí, těšit se můžete na zajímavé soutěže, cimbálovou muziku a samozřejmě i na ochutnávku.
  • 18. září se chystá Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska. Připraveny budou hned dvě trasy, a to pro pěší a pro cyklisty. Startovní balíček vyjde na 180 Kč v předprodeji a jeho součástí je degustační sklenička, mapa a bohatý program.
  • 25. září se chystá Václavský burčákový pochod v Moravské Nové Vsi. Tady výměnou za vstupné ve výši 450 Kč obdržíte speciální platidlo „vinaříček,“ které následně budete moct směnit za ochutnávku burčáku a vín.

Na své si nicméně přijdou i obyvatelé Čech.

  • 10. a 11. září se na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze uskuteční Vinohradské vinobraní. K dostání zde budou nejen tradiční pokrmy inspirované dobami rakousko-uherské monarchie, ale samozřejmě i pestrá nabídka vinných nápojů.
  • 18. a 19. září se Vinice svaté Kláry v pražské Troji promění pod taktovkou oslav sklizně. K ochutnání bude především burčák a víno z místní produkce, chybět ovšem nesmí ani doprovodné aktivity pro děti nebo pestrý hudební program.