Víte, proč si v Singapuru nikde nekoupíte žvýkačky?

Žvýkačka přilepená na podrážce boty Africa Studio / Shutterstock.com

Když odcestujeme do jiné země, očekává se, že zde budeme dodržovat místní zákony a pravidla. Ne každý si jich je ovšem vědom a snadno se kvůli tomu může dostat do problémů. Většina lidí zbožňuje žvýkačky – někdo si je dá jen občas, jiní si bez nich však nedovedou představit jediný den. Když ale zavítáte do Singapuru a budete si je chtít koupit, možná vás překvapí, že je v žádném obchodě nepořídíte. Proč? Jsou zde totiž zakázané.

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Kdo žvýkačky zakázal a proč?

Žvýkačky je v Singapuru zakázané prodávat od roku 1992. O zákaz se postaral bývalý premiér Lee Kuan Yew, který z městského státu udělal to, čím je dnes – globální obchodní centrum.

Singapur je velmi pokrokový a také čistý, premiér totiž trval na čistotě a dobrém vychování. Žvýkačky jsou tedy zakázané, protože kazí čistý ráz města, znečišťují chodníky, jsou nalepené na sedadlech ve veřejné dopravě a lepí se lidem na podrážky.

Když byl v roce 1987 spuštěn moderní systém vlakové dopravy, mnoho vandalů začalo lepit žvýkačky na senzory dveří. Následné náklady na čištění povrchů ročně přesahovaly 150 tisíc singapurských dolarů a vládě tak postupně začala docházet trpělivost. Zákaz žvýkaček je jedním z nejznámějších zákonů v Singapuru, společně se zákazem plivání, močení na veřejnosti či tvorby graffiti.

Zákaz žvýkaček se zmírnil, ale stále platí

Ke žvýkačce se zde jen tak nedostanete, protože po vyhlášení úpravy zákona o kontrole výroby byl zastaven dovoz žvýkaček ze zahraničí. Pokud vás přistihnout, jak plivete žvýkačku na zem, trest vás nemine. Trestný je pochopitelně i prodej žvýkaček, za který hrozí pokuta až 2 000 singapurských dolarů, tedy zhruba 30 000 Kč. Dovozcům však může hrozit i vězení.

U nás si je v klidu dopřát můžete

Zákaz žvýkaček se trochu zmírnil v roce 2004, když vznikla výjimka pro terapeutické, nikotinové a dentální varianty. Takové zde ovšem nepořídíte jinde než u registrovaného lékárníka nebo lékaře. Úplné zrušení zákazu však Singapur nechystá, protože se bojí, že by už nebyl tak čistým městem jako nyní. Pokud rádi žvýkáte, raději se zde se žvýkačkou rozlučte, abyste si nezadělali na zbytečný problém.