Jak rychle a účinně odstranit bolesti zubů? Tipy nejen na léky z lékárny, ale také bylinky či koření

Žena se bolestivě drží za tvář Canva

Nepříjemná bolest zubů vás může omezovat i v běžných denních činnostech. Příčin, proč vás zuby mohou bolet, je hned několik. Můžete mít například zubní kaz či zánět, citlivé zuby, rostoucí osmičky nebo být po vytržení zubu. Pokud si původem bolesti nejste jisti, vždy je lepší navštívit zubaře. A jak se do té doby s bolestí vypořádat?

Přečtěte si také

Čaj, mast nebo sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

Ledové obklady vám od bolesti uleví

Nejen při otoku po vytržení zubu vám budou účinným pomocníkem studené obklady. Použít můžete žínku namočenou v ledové vodě, mraženou zeleninu či speciální chladivé polštářky. Důležité však je nejdříve danou věc z mrazáku zabalit do utěrky, aby se kůže přímo nedotýkala.

Chladivé polštářky jsou velice praktické a určitě není od věci mít alespoň jeden doma v zásobě. Doporučujeme například DISPOGEL gelový studený a teplý obklad 5 × 11,5 cm, který v lékárně BENU pořídíte za 49 Kč.

Ústní hygiena je základ prevence

Než sáhnete po prášku, dejte šanci pomoci z přírody

Dříve lidem od bolesti pomáhaly jen bylinky. Dnes sice máme dostupné nejrůznější léky, přesto rozhodně stojí za to tyto babské rady vyzkoušet. Fungují totiž stále, a navíc ušetříte peníze.

  • Například hřebíček je přírodní anestetikum, tudíž dokáže bolavý zub znecitlivět. Rozkousejte ideálně 2 hřebíčky na kaši, nechte v ústech několik minut a poté vyplivněte. Úleva od bolesti by měla nastoupit do půl hodiny.
  • Šalvěj má antibakteriální a antiseptické účinky a podporuj hojení. Ze sušené či většího množství čerstvé šalvěje si udělejte léčivý čaj, který můžete popíjet nebo si s ním během dne vyplachovat ústa. Práci si ulehčíte s kupovaným čajem. Dr. Max Šalvěj bylinný čaj 20 × 1,5 g koupíte v lékárnách Dr. Max za 39 Kč.
  • Účinný může být také odvar či nálev z heřmánku, který má uklidňující a protizánětlivé účinky. Stejně jako šalvěj ho můžete použít k vyplachování úst.
Žena si na tvář přikládá studený obklad a čte si etiketu na lécích Canva

Účinná pomoc z lékárny

Pokud vám obklady ani bylinky nezabírají, nebo vás zuby bolí natolik, že potřebujte silnější pomoc, sáhněte po vhodných lécích z lékárny. Vždy se řiďte pokyny na příbalovém letáku a ani při akutní bolesti neporušujte doporučené dávkování.

  • Ibalgin – růžová klasika, která doma v lékárničce chybí málokomu
  • Brufen
  • Nurofen
  • Paralen a Panadol po těchto dvou lécích je vhodné sáhnout, pokud vaši bolest zubů doprovází i horečky
  • Nalgesin S – tento lék působí proti bolesti až 12 hodin, takže je vhodný při bolesti zubů v noci
Pomůže základ každé domácí lékárničky

Nejdůležitější je prevence

Nejlepší, co můžete pro své zuby udělat, je dodržování kvalitní ústní hygieny. Odměnou bude nejen krásný úsměv, ale také zdravý chrup. U běžného čištění kartáčkem ráno a večer to však určitě nekončí.

Klasický kartáček totiž nedokáže vyčistit zadní strany zubů, mezery v nerovném chrupu ani mezizubní prostor. K čištění těchto míst pomůže jednosvazkový a mezizubní kartáček.

  • Kvalitní zubní kartáček jednosvazkový 1006 značky Curaprox pořídíte v drogerii DM za 139 Kč
  • TePe mezizubní kartáčky Angle 6 ks ve velikostech od 0,45–0,8 mm pořídíte na e-shopu pilulka.cz již od 99 Kč.

Ústní hygienu je dobré zakončit ústní vodou. Ta osvěží dech a zároveň omezuje růst bakterií a tvorby zubního plaku. Navíc pomáhá v boji proti paradentóze nebo při zánětu v dutině ústní. Pro zdravější zuby a dásně doporučujeme ústní vodu Parodontax Daily Gum Care Extra Fresh 500ml, kterou v EUC lékárnách pořídíte za 117 Kč.