Zlatá rýže, která může vyřešit problém s dětskou slepotou, dobývá svět

Rýže v misce uladzimir zgurski / Shutterstock.com

Už jste někdy slyšeli o zlaté rýži? Jedná se o novinku, přesněji řečeno geneticky modifikovanou novinku, díky níž se dětem v rozvojových zemích dostane dostatek vitamínu A. Filipínská vláda si tak slibuje, že se díky tomuto vitamínu vyřeší problém s dětskou slepotou.

Přečtěte si také

Přírodní antihistaminika: Pomozte si od alergie bez léků

Zlatá rýže dává dětem naději na zrak

Rýže patří mezi nejdůležitější plodiny v rozvojovém světě a je základní potravinou v zemích s nízkými a středně nízkými příjmy. Na rýži přežívá přibližně tři čtvrtiny nejchudší populace světa, a to nejen proto, že je finančně dostupná, ale také proto, že v mnoha kulturách hraje důležitou roli.

O to důležitější teď rýže bude na Filipínách. Filipíny jsou totiž první zemí na světě, kde nedávno povolili pěstování geneticky modifikované rýže, která pomůže řešit velký problém dětské podvýživy, s ní souvisejí dětskou slepotou a oslabený imunitní systém.

Zlatá rýže, jak se geneticky modifikovaná rýže označuje, byla vyvinuta filipínským Výzkumným ústavem rýže a Mezinárodní organizací pro výzkum rýže. Tato žlutá rýže je obohacena o beta-karoten, které si tělo následně přemění na vitamín A. Nedostatek vitamínu A přitom na zdraví negativně ovlivňuje přibližně 190 milionů dětí po celém světě.

Kromě Filipín získala zlatá rýže schválení regulačních orgánů také v Austrálii, Kanadě, USA a na Novém Zélandu. Se vší pravděpodobností dostane v brzké době zelnou také v Bangladéši.

V Česku je nabídka rýže dostatečně široká

Se zlatou rýží se v českých obchodech ale zatím nesetkáte, to však neznamená, že by nebylo z čeho vybírat.

Rýže natural je bohatá na vlákninu

Pokud si hlídáte příjem vlákniny a mezi jídly raději vždy zvolíte tu zdravější variantu, rýže natural by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Tahle rýže je nahnědlá, voní po oříšcích a delší dobu se vaří. Kromě velkého množství vlákniny obsahuje ale také cenné vitamíny, nenasycené mastné kyseliny a hodí se i do redukční diety.

Rýže parboiled obsahuje minerální látky a vitamíny

Vzhledem k tomu, že je klasická loupaná rýže na živiny velmi chudá, skvělou volbou je rýže parboiled. Zrno neloupané rýže se speciálně upravuje pomocí páry, a tak díky tomu přejdou ze slupek do zrna i minerální látky a vitamíny. Rýže parboiled je v syrovém stavu mírně nažloutlá, nicméně po uvaření zbělá. Nerozvaří se a ani nelepí.

Jasmínová rýže a basmati krásně voní

Velkou oblibu si v Česku získaly dvě velmi voňavé rýže – rýže jasmínová a basmati. Jasmínová rýže má jemnou květinovou chuť i vůni, v basmati ucítíte spíše vůni oříšků. Jasmínová rýže lepí a je vhodná jak na dušení, tak vaření. Basmati se hodí spíše na dušení .

Na rizoto jedině arborio nebo carnaroli

Jste-li milovníky krémového italského rizota, potom jistě znáte dvě odrůdy rýže, které se perfektně hodí na přípravu rizota – rýže arborio a carnaroli. Oba druhy rýže si jsou podobné a pěstují se v Itálii. Rýže arborio se po uvaření sice lepí, ale vnitřek zrna zůstává pevný. Zato rýže carnaroli je jedním z nejkvalitnějších druhů rýže, a proto bývá obvykle dražší.

Volná rýže je finančně výhodnější

Pokud jde o to, jak vařit rýži, každý má jistě svůj jedinečný a nejlepší recept. Nicméně pro ty, kteří se bojí, že rýži připálí, je skvělou volbou rýže ve varných sáčcích. Cena rýže ve varných sáčcích a volné rýže se různí výrobce od výrobce, ale pokud se dáme do porovnání kvalitativně podobných rýží, zjistíme, že rýže v sáčcích je o něco dražší.

Porovnat si můžeme například 960 g dlouhozrnné rýže Lagris, která se teď v akci prodává za 32,90 Kč a rýži od Vitany v 8 varných sáčcích po 100 g rýže, která se také v akci prodává za 32,90 Kč. Z toho nám vychází, že rýže ve varných sáčcích je mírně dražší než volná rýže. Za stejnou cenu totiž dostanete 960 gramů volně sypané rýže od Lagris nebo 800 gramů rýže ve varných sáčcích od Vitany.

Když jednou vyzkoušíte rýžovar, nebudete chtít už jinou rýži

Skvělým pomocníkem při vaření rýže, je rýžovar.

Nejenže nemusíte u plotny postávat a rýži neustále kontrolovat, ale rýže uvařená v rýžovaru je naprosto delikátní. Je to sice jen rýže, ale jak jednou rýži z rýžovaru ochutnáte, nebudete chtít už nikdy jinou. Navíc se nemusíte bát, že rýži rozvaříte nebo připálíte. Vždycky bude chutná a uvařená tak akorát.

Ceny rýžovarů se různí a tento spotřebič může stát okolo 500 Kč nebo klidně přesahovat částku 3000 Kč.

Pokud si budete ale hlídat akce na rýžovary, rozhodně ušetříte. Až do 15. září se v Penny dá koupit rýžovar značky ECG za 499 Kč. Mezi nejlépe hodnocené rýžovary na trhu patří Sencor SRM 0600WH, jehož cena se paradoxně pohybuje okolo částky 399 Kč. Oblíbený je také rýžovar Silver Crest z Lidlu či Tefal RK102811.