Rakytník: Vitamínová bomba, která posiluje zdraví

Bobule rakytníku na větvi tohoto keře Nitr / Shutterstock.com

Když se řekne rakytník, vybaví se většině z nás oranžové bobule, světle oranžová, příjemně nakyslá domácí limonáda nebo třeba pečený čaj ze zmíněných plodů. Vyrábí se z něj ale také sirup, likér nebo olej. Bobule dozrávají na opylených keřích od konce srpna do října a známé jsou především pro svou schopnost regenerovat a komplexně posilovat imunitní systém. S naším receptem zvládnete přípravu zdravého sirupu hravě doma. Vyzkoušíte ho?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Co obsahují plody rakytníku?

Za svou pověst oranžové lékárny vděčí rakytník zejména vysokému množství vitamínu C. Uvádí se, že jeho denní doporučenou dávku dokáže pokrýt už jediná rakytníková bobulka, je tedy nesrovnatelně bohatším zdrojem „céčka“ než už našim babičkám známý šípek.

Dále plody rakytníku obsahují také vitamíny A, D, K, B, E, F, celou řadu minerálů (významnější z nich je například železo) či organických kyselin. Kromě chřipky a dalších infekčních onemocnění působí rakytník příznivě také na činnost plic a jater, posiluje krvetvorbu i krevní oběh a doporučuje se rovněž lidem s rozmanitými kožními problémy. Užívat ho mohou všichni bez rozdílu věku – děti, dospělí i senioři.

Větve rakytníku obsypané jeho plody Alex prokopenko / Shutterstock.com

Rakytník řešetlákový

Keř, na kterém tyto vitamínové bomby dozrávají, se celým jménem nazývá rakytník řešetlákový a v zahradách se používá velmi často jako okrasná dřevina. Svou oblibu si získal zejména pro svou odolnost – nevadí mu silný vítr, mrazy ani přívalové deště, zvládá ovšem naopak i chudou půdu, delší sucha či jiné nepříznivé vlivy počasí.

Daří se mu na slunci či v polostínu a není nutné ho ani příliš často prořezávat. Poměrně nepříjemnou vlastností rakytníku může být při sklízení plodů jeho trnitost. Naštěstí už ale dnes šlechtitelé nabízejí beztrnné odrůdy.

  • Na Kupi.cz najdete celý rok aktuální akční letáky hobbymarketů, takže vám neunikne žádná slevová akce, ať už zahradničíte před domem, nebo na balkoně.

Jak pěstovat rakytník?

Jelikož je rakytník dvoudomá dřevina, je k plození potřeba mít na zahradě samčí i samičí jedince. K jednomu samčímu keři se obvykle vysazují dva až tři samičí, máme-li však k dispozici dostatek prostoru, můžeme jich vysadit i více. Keře se vysazují přibližně 2–3 metry od sebe a je důležité dbát na to, aby se samec vysadil na místo, kde častěji fouká vítr, a samice pak po větru směrem od něj. Tento postup pomůže přenést co nejvíce pylu. Rakytník je totiž větrosprašná dřevina, jejíž pyl se nese větrem, nepřenáší ho hmyz.

Určit pohlaví keře je poměrně náročné a i zkušení hobby zahradníci to dovedou až u starších, alespoň tříletých keřů. Pokud si tedy chcete rakytník pořídit, nejjistější cesta je zajít se poradit s odborníky do zahradnictví či specializovaných školek.

Kdy sklízet rakytník?

Zralé plody rakytníku se obvykle sklízí od srpna do října, kdy mají nejvíce účinných látek. Plody rostou na krátkých stopkách, proto se češou poměrně obtížně. Existují různé způsoby, jak usnadnit sklizeň rakytníku, například:

  • Sklízet větvičky s plody a zmrazit je. Potom se plody snadno setřepou.
  • Nechat plody přemrznout na stromě a potom je oklepat.
  • Použít speciální nástroje, jako jsou hřebeny nebo kleště.
Sklenice a džbán se sirupem z rakytníku a bobule rakytníku kolem nich Inna Taran / Shutterstock.com

Jak skladovat a zpracovat rakytník?

Sklizené plody lze jednoduše nasypat do mikrotenového sáčku a vložit do mrazáku. Připravit si z nich ale můžete také výborný a zdravý sirup třeba na zimní dny. Rozhodně si nezapomeňte koupit s předstihem skleněné lahve s těsnicím klipem – prodává je Orion, Tchibo a také Tescoma za ceny od 60 Kč.

Recept na domácí rakytníkový sirup

Budete potřebovat:

  • 1,2 kg plodů rakytníku
  • 1 kg cukru
  • lžičku kyseliny citronové nebo šťávu z poloviny citronu
Citrony se vyplatí koupit v akci

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Plody rakytníku nejprve rozmačkejte a vylisujte z nich šťávu, například přes plátýnko, husté sítko nebo jednoduše v odšťavňovači.
  2. Šťávu smíchejte v hrnci s cukrem a zahřívejte na mírném ohni (nevařte!), dokud se cukr v tekutině nerozpustí.
  3. Mezitím si připravte lahve a sklenice na sirup. Důkladně je vymyjte a ideálně ještě nechte v troubě sterilizovat 20 minut při 80 °C.
  4. Po rozpuštění cukru odstavte hrnec s tekutinou z plotny a přelijte ji do připravených lahví.
  5. Před uzavřením lahví se ještě ujistěte, že jsou čistá i víčka. Pro jistotu můžete na hladinu sirupu kápnout pár kapek alkoholu – předejdete tak vzniku plísní.

Zdroje: Zahrada-centrum.cz, Dobre-zdravi.cz, Kuchynelidlu.cz