Nízký tlak: Vše o příčinách, léčbě i prevenci. Který tlakoměr se vyplatí mít doma?

Žena sedící v rozestlané posteli s hrnkem kávy Canva

Motání hlavy, mžitky před očima, rozostřené vidění a únava. Nejčastější příčiny nízkého tlaku neboli hypotenze, která trápí mnoho lidí. A ačkoliv nepředstavuje tak závažné riziko jako tlak vysoký, dokáže svými projevy pěkně znepříjemnit život. V našem článku vám poradíme, jak příznakům nízkého tlaku předcházet i jak správně poskytnout první pomoc, když se nám nebo někomu jinému kvůli němu udělá nevolno.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Proč dochází k poklesu tlaku?

Nízký krevní tlak způsobuje (život neohrožující) nedokrvování a nedostatečné okysličování mozku. Cévy, kterými proudí nasátá okysličená krev z plic, fungují jako pružné trubky, které se stahují a roztahují podle toho, jak je potřeba. Při nízkém tlaku se cévy zužují více, než je normální a dochází ke špatné regulaci tlaku.

  • U zdravého dospělého člověka se za normální tlak považuje hodnota 120/80 mmHg.
  • Nízký krevní tlak (hypotenze) je identifikován v případě, že jsou hodnoty nižší než 100/65 mmHg. U dětí je to 110/70 mmHg.

Nízký tlak způsobují náhlé situace i nezdravý způsob života

Mezi běžné faktory, které často změnu tlaku vyvolávají, patří nedostatek tekutin, vitamínů nebo živin ve stravě, dále slabá fyzická kondice nebo nepružnost cév.

Často se jedná i o situační jev, ke kterému dochází vlivem prudkého vstání, dlouhého stání, nedostatečného přísunu vzduchu, vyčerpání, náhlé ztráty většího množství krve nebo krevní plazmy, při popáleninách či při prudké alergické reakci (tzv. anafylaktickém šoku).

Redakční test Kupi.cz nejlepších tlakoměrů na paži

Trojice tlakoměrů na paži – značky OMRON M4 Intelli pro náročné, Beurer BM57BT coby zlatý střed a SENCOR SBP 6800 jako levný základ Kupi.cz

Projevy nízkého tlaku

Jak jsme již psali, nízký tlak není ze zdravotního hlediska tak nebezpečný jako ten vysoký, může ovšem způsobit kolapsový stav a pád, jenž může mít za následek další poranění. Mezi nejčastější projevy nízkého tlaku patří:

  • motání hlavy a závratě
  • mžitky před očima
  • nevolnost, mdloby
  • studené pocení
  • celková únava, spavost a zívání
  • silné bušení srdce
  • hučení v uších a zhoršení zraku
  • nedokrvování končetin
  • občasná ztráta vědomí
  • bolest hlavy
  • poruchy soustředění

První pomoc

Jako první je důležité si lehnout a dát nohy nahoru, nebo je něčím podložit, aby krev snáze proudila do mozku. Dále je nutné zajistit dostatečný příjem tekutin, cukru nebo kofeinu, který může krátkodobě nastartovat činnost srdce. Pomáhá také studený obklad na čelo a přísun čerstvého vzduchu.

Poklesu krevního tlaku zabráníte i tak, že snížíte polohu hlavy zvednutím rukou nahoru, nebo si sednete a dáte hlavu mezi kolena, aby se krev rychleji nahrnula do mozku. Při dlouhém stání vám alespoň částečně pomůže, když budete střídavě přešlapovat a křížit si nohy.

Žena ležící v parku na lavičce Ittidech / Shutterstock.com

3 kroky, jak s nízkým tlakem bojovat

U mnoha lidí se nízký tlak projevuje hned po ránu, kdy je potřeba dát tělu čas, aby se po probuzení do mozku dostal dostatek krve. Podle odborníků je možné projevy nízkého tlaku redukovat díky správnému rannímu cvičení a vhodně zvolené snídani.

  1. Rozcvičku začněte ještě v posteli: Nikdy nevstávejte ihned a zprudka. Ještě v posteli začněte v leže ranní rozcvičku – protahovací horizontální cviky, cviky na břišní svalstvo nebo zvedejte a protahujte ruce a nohy. Pokud nechcete cvičit v posteli, pomalu vstaňte a cvičte v jiné místnosti v leže. Vyvarujte se dřepům a jiným cvikům, které vyžadují rychlé pohyby nahoru a dolu.
  2. Odměňte se vydatnou snídaní a kofeinem: Tělo potřebuje po ránu posilnit, proto mu dopřejte dobrou, výživnou, ale zdravou snídani s kávou, která povzbudí činnost srdce a rozšíří cévy. Jezte v klidu a pomalu. Kávu nikdy nepijte nalačno. Můžete ji vyměnit za zelený nebo bílý čaj, který vám na nízký tlak taktéž pomůže.
  3. Zlepšete svou fyzičku a životosprávu: Dodržujte pitný režim, pravidelně jezte, věnujte se aktivnímu pohybu a zvyšujte svou fyzickou odolnost. Vybudované svaly budou cévám poskytovat lepší oporu. Ideální je třeba plavání, běh nebo jízda na kole. Ve stravě pamatujte na dostatečný příjem vitamínů (především vitamínu C), bílkovin a soli. Pružnost cév podpoříte i střídavou studenou a horkou sprchou, čímž si zlepšíte také celý oběhový systém.